Вилучення транспорту на потреби ЗСУ: все про резонансну норму в законі про мобілізацію

У Раді запевнили, що 90% громадян точно не варто перейматися щодо цих норм.

Новий закон про мобілізацію передбачає вилучення транспорту для потреб ЗСУ у громадян, які мають більше одного авто. Вилучатимуть не всі машини і не у всіх, тобто є окремі категорії власників і транспорту, яких може торкнутися мобілізація авто.

ТСН.ua зібрав усе, що відомо про вилучення транспорту на потреби ЗСУ в межах нового закону про мобілізацію.

Верховна Рада 11 квітня остаточно ухвалила новий закон про мобілізацію, який набув великого резонансу в українському суспільстві. Зокрема, багатьох громадян збурила норма закону про вилучення транспорту на потреби війська. Юристи і народні депутати пояснили, кого торкнеться ця норма, і які саме машини потрібні армії.

Зауважимо, що військово-транспортний обов’язок встановлюється задля задоволення потреб ЗСУ, інших військових формувань на особливий період щодо транспорту (зокрема й водного) і техніки. Окрім органів влади, цей обов’язок поширюється на підприємства, установи, зокрема на залізницю, порти, аеропорти, нафтобази, автозаправні станції дорожнього господарства та інші підприємства, які забезпечують експлуатацію транспорту, а також на громадян – власників транспортних засобів.

Вилучення транспорту на потреби ЗСУ – який механізм

Мобілізувати автомобіль можуть представники ТЦК та СП. Вони отримають від МВС дані щодо транспорту у власності підприємців та громадян для виконання військово-транспортного обов’язку.

Відповідно до закону, відтепер у разі потреби, підприємство чи організація повинні будуть забезпечувати доправлення  транспорту чи іншої техніки до військових частин.

Перед вилученням має бути проведена експертна оцінка автомобіля та оцінка його ринкової вартості. Забиратимуть той, який більше підходить для потреб війська.

Кількість авто, які мобілізують у кожній області, визначатиме місцева адміністрація, складатимуться спеціальні списки. Проте покроковий алгоритм вилучення транспорту у громадян станом на зараз достеменно невідомий. Йдеться лише про загальні положення.

Щодо повернення транспорту власникам, то це має відбутися протягом 30 календарних днів від моменту оголошення демобілізації і в разі, якщо машина ще є в наявності. Машини мають забирати під спеціальні розписки, а в разі втрати транспорту держава повинна буде сплатити власнику компенсацію.

ЗакарпатПост

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *