Консульства України не надаватимуть послуги чоловікам призовного віку

Українські консульства тимчасово не прийматимуть документи від чоловіків призовного віку, повідомляє Суспільне.

Йдеться, зокрема, про Польщу, Чехію та Іспанію. Також закордонні підрозділи державного підприємства «Документ» перестали видавати готові документи українцям. Отримати паспорти зможуть лише діти до 12 років, адже це не потребуватиме біометричної верифікації, повідомляє  DOU.ua

Чому це сталося

Раніше Міністерство закордонних справ наказало керівникам усіх дипломатичних установ України тимчасово призупинити усі консульські дії для громадян призовного віку. Заборона діятиме до отримання роз’яснень положень закону щодо посилення мобілізації. Про це йдеться у листі за підписом першого заступника міністра закордонних справ Андрія Сибіги, який опублікувало видання ZN.UA.

«У зв’язку з широкомасштабною збройною агресією рф проти України, з метою недопущення уникнення громадянами України обов’язку з врегулювання питання військового обліку ТЦК та СП і наявності військово-облікових документів доручаю з 23 квітня 2024 року тимчасово призупинити надання консульських послуг за заявами громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років», — йдеться у листі.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що невдовзі МЗС надасть розʼяснення щодо порядку отримання консульських послуг для чоловіків мобілізаційного віку та прокоментував цю ситуацію.

«Як це виглядає зараз: чоловік призовного віку виїхав за кордон, показав своїй державі, що питання її виживання його не обходить, а потім приходить і хоче отримати від цієї держави послуги. Так не працює. У нас в країні війна. Перебування за кордоном не звільняє громадянина від обовʼязків перед Батьківщиною. Саме тому я вчора доручив вжити заходів щодо відновлення справедливого ставлення до чоловіків мобілізаційного віку в Україні та за кордоном. Це буде чесно», — написав міністр.

Що передбачає закон про мобілізацію

У нещодавньому матеріалі ми розʼяснювали, що мають зробити громадяни України після прийняття закону про мобілізацію.

Зокрема, військовозобовʼязані українці за кордоном теж зобовʼязані оновити свої персональні дані впродовж 60 днів з дня набрання чинності закону (до 16 липня). Інакше вони не зможуть отримувати консульські послуги. Тобто внутрішній чи закордонний паспорт можна буде змінити, лише якщо є оновлені військово-облікові документи.

Як оновити свої персональні дані:

подати інформацію через електронний кабінет військовозобов’язаного (він має запрацювати до 17 червня);

написати листа на офіційну електронну адресу або зателефонувати на офіційний номер територіального центру комплектування та соціальної підтримки, де громадянин перебуває на військовому обліку. Актуальні контакти мають бути зазначені на офіційних сайтах ТЦК та СП.

Нагадаємо, 16 квітня президент підписав закон про мобілізацію, який запроваджує низку нововведень для військовозобовʼязаних і військових. Документ опублікували в урядовій газеті «Голос України», він набере чинності з 18 травня.

Підпишіться на наш Телеграм https://t.me/zakarpatpost

ЗакарпатПост

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *