Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 14 червня

День на Закарпатті був багатим на події.

Спеціальні комісії почали підрахунок завданих буревієм і градобоєм збитків

 За інформацією прес-служби Закарпатської ОДА, від негоди на Закарпатті було знеструмлено ряд сіл, пошкоджено більше 850 покрівель, розмито дороги.

Оперативний штаб облдержадміністрації підрахував кількість об’єктів, пошкоджених градом та буревієм, що накрив Закарпаття 12 й 13 червня.

– Від негоди постраждали три райони – Іршавський, Тячівський і меншою мірою Хустський, – повідомляє Геннадій Москаль.

У липні мінімальні виплати пенсіонерам зростуть на 4,5% від прожиткового мінімуму. За результатами грудня вони підвищаться на 9%. Сьогодні мінімальна пенсія в Україні становить 1373 грн. У липні вона зросте до 1435 грн. Тобто на 62 грн. Це стосується тих, хто не виконав норми по стажу і отримує менше 1435 грн

Чорний авокадо з’явився в Ужгороді недавно, але про нього давно знають у багатьох країнах Європи.

Журналіст закарпатської газети «НЕДІЛЯ» вирішив дізнатися більше про цей екзотичний плід і скуштувати його.

Купити чорний авокадо, який ще називають хаас можна на ринку на  Корятовича. Зовні він відрізняється від звичного – трохи менший від зеленого, форма у нього майже кругла і він має абсолютно чорну шкірку. Ціна – близько 65 гривень за штуку.

Його батьківщиною є країни Південної і Центральної Америки, тож до Закарпатті він їде довго. Утім останнім часом ці плоди культивують і в нас у домашніх умовах, отже виростити його як кімнатну рослину може кожен, тим більше, що цей сорт має здатність до самозапилення. Головне – забезпечити рослину сирим і родючим ґрунтом. А ще авокадо любить багато сонячного світла. Дерево з сімейства лаврових є вічнозеленою рослиною, що може в природних умовах досягати  у висоту від десяти до двадцяти метрів. У домашніх умовах висота рослини, як правило, досягає приблизно два метри.

Закарпатський психолог розповіла про забобони.

На її думку, забобони виростають з глибоких психологічних потреб, пов’язаних з певним способом мислення.

Упереджені, схильні до забобонів люди відчувають сильну потребу до прийняття чітких і швидких рішень, щоб уникнути двозначності та невизначеності. Звичайно, рішення доводиться приймати всім, але деякі люди буквально ненавидять невизначеність, неясність і тому миттєво покладаються на найочевиднішу доступну інформацію, щоб позбутися невизначеності.

У світі здорового харчування і суперфудів, схоже, з’явилося нове безумство: кава з броколі. І так, ця назва більш, ніж точна. Це кава, до якої додають броколі – ту саму зелену капусту.

Жодних жартів. Нововведення запропонували австралійські вчені із Організації наукових і промислових досліджень Співдружності націй. Вони винайшли порошок із броколі, який слід додавати до кави, пише ВВС. Україна.

З травня діє нова програма житлових субсидій, яка є більш адресною і направлена на протидію наявним зловживанням з боку споживачів. Про це  сьогодні (14.06) йшлося під час брифінгу в прес-центрі Закарпатської ОДА за участі заступника директора соціального захисту населення облдержадміністрації Наталії Омелянюк та директора газопостачальної компанії «Закарпатгаз Збут» Вікторії Томинець.

Гранати називають царями плодів через їхні унікальні якості, за розкішний вигляд, яскраве забарвлення і різьблений віночок у вигляді корони. У ньому цінне все: насіння, сік, шкірка, перегородки між насінням, кісточки. Та якщо ще донедавна плоди можна було купити лише у сепурмаркетах та на ринку, то зараз ужгородці мають можливість вирощувати їх у себе вдома.

Гранатові дерева тепер продають на ринку на Корятовича.

Коштує невелике насадження приблизно 20 сантиметрів у висоту 100 гривень, а за велике дерево просять 5 тисяч. Проте на ньому вже є і цвіт, і навіть плоди, щоправда, ще не зовсім спілі.

Двом правоохоронцям, які за неправомірну вигоду прикривали злочинну діяльність іноземців на території Закарпаття, прокуратура оголосила про підозру.

Про це повідомляє  прес-служба прокуратури Закарпатської області.

Прокуратурою Закарпатської області спільно з Управлінням внутрішньої безпеки Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції України викрито двох працівників Ужгородського відділу поліції, які за неправомірну вигоду прикривали злочинну діяльність групи громадян Грузії на території Закарпаття.