Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 4 липня

День на Закарпатті був багатим на події.

В Ужгороді трапилася пожежа в міській лікарні. Як стало відомо, горів старий корпус, який останнім часом не використовувався.

Із загоранням пожежники впорались приблизно за 30 хвилин. Оскільки приміщення було закинутим, хоча й зачиненим, припускають, що там поселилися безхатьки.

Із людей ніхто не постраждав.

За словами рятувальників, зайнявся старий мотлох.

Вигоріло близько тридцяти метрів квадратних площі.

Це літо дійсно дивує погодними явищами: то у липні на Закарпатті випадає сніг, то вдруге зацвітають дерева.

Таких аномалій у області не пригадують навіть старожили. Незрозуміло, яка ж насправді зараз пора року… адже судячи з того, що відбувається цими днями незрозуміло, чи це зима, чи весна, чи взагалі осінь, тільки не літо…

На проспекті Свободи в Ужгороді зараз цвіте яблуня. Її ніжний рожевий квіт з’явився на гілках у цьому році вже вдруге.

Та найбільш вражаючим є навіть не це, а те, що поруч із щойно розкритими бутонами можна помітити урожай – маленькі яблучка, тобто одночасно на одній гілці є і плоди, і цвіт. При цьому яблуками дерево вкрите дуже рясно.

Всяке місто живе своїми передмістями. Ужгород з трьох боків оточують ліси.

Вони забезпечують містян чистим повітрям і світлими мріями про відпочинок на лоні природи. Особливо це стосується Шахтинського лісу, який розкинувся на північній околиці міста. Він виріс на великій скелі, де колись видобували будівельне каміння. Ті розробки і називали шахтою. Спершу скеля знаходилася далеко за містом та поступово місто наближалося усе ближче. Тепер забудова охоплює лісовий пагорб вже з кількох боків. І схоже, що це ще не кінець, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Про те, як лікувати хворі ужгородські каштани у прес-центрі закарпатської газети «НЕДІЛЯ» розповіла декан біологічного факультету УжНУ Ярослава ГАСИНЕЦЬ.

“Боротьба з шкідником, який вражає каштани, можлива двома способами: висаджуванням нововиведених сортів, стійких до уражень шкідника, та введенням у стовбур лікувальних препаратів, які пригнічують розвиток шкідника. Однак останній метод є доволі дорогим задоволенням, зокрема в Словаччині річний комплект ін’єкцій для невеликого скверу коштує понад 4000 Євро. Втім значно зменшити вплив шкідника можна, повністю прибираючи та знешкоджуючи вражене опале листя. Регулярні подібні заходи дають ефект, однак не 100%”, – наголосила вона.

Цікаву історію про піпи закарпатській газеті «НЕДІЛЯ» розповів отець Василь МАНДЗЮК із Міжгір’я, настоятель храму «Воскресіння ГНІХ» та «Різдва Пресвятої Богородиці», Мукачівської греко-католицької єпархії.

Був колись такий священик отець Євгеній Медвецький. Служив у Студеному.

То було за чехів. Десь 20-30-ті роки. Хтось йому поскаржився, що прихожани ходять довкола церкви, димлять, палять, мовляв, треба щось із цим робити. Курили тоді череп’яні піпи. Тож він оголосив, що в неділю після служби буде освячувати піпи, бо курити у церковному дворі не освячені не можна, то – гріх. І коли закінчилась Служба, серед церкви встановили стіл, а на нього вірники склали свої піпи. Поставали всі і чекають, як то будуть їх святити. А він взяв палку, став біля столика і каже: «Освячуються піпи. Во ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа» й бух по них… поламав усі надрібно. Після того біля церкви ніхто не курив, а того священика у селі згадують досі. Зараз, звісно, такими радикальними методами діяти не можна, але говорити людям про шкоду від нікотину потрібно.

Закарпатець за 40 гривень зламав пенсіонерці щелепу, а до знайомої пішов за продуктами і згвалтував її. Двоє мешканців Виноградова, протягом більше року скоюючи один злочин за іншим, заради грошей йшли на будь-які авантюри, аби лише не працювати. На рахунку правопорушників зламана щелепа літньої жінки, зґвалтована молодиця, вкрадений автомобіль, пограбована церква… загалом більше десятка розбійних вчинків та інших злочинів, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Цієї ночі, з 3 на 4 липня, в Ужгороді невідомі демонтували встановлені нещодавно дорожні знаки “Пішохідний перехід” на перехресті площі Корятовича – вулиці Михайла Лучкая.

Про це повідомила прес-служба Ужгородської міської ради.

Департамент міського господарства Ужгородської міської ради повідомив про це поліцію, а працівники комунального підприємства КШЕП у найкоротші терміни встановлять знаки повторно.

Кам’яну бруківку та елементи бордюру, які, очевидно, викрали з вулиці Перемоги в Ужгороді, виявили сьогодні вночі працівники патрульної поліції в одній із машин, де перебували двоє чоловіків.

Про це повідомила прес-служба Ужгородської міської ради.

Про те, що невідомі крадуть бруківку, до поліції близько 2-ї години ночі зателефонував чоловік.

Обстеживши територію неподалік, патрульні провели огляд машини, схожої за описом на ту, про яку повідомив громадянин.

Під час перевірки у багажнику SKODA OKTAVIA, інспектори виявили близько 3 квадратних метрів бруківки. Один із чоловіків із авто зізнався, що скоїв злочин.

zakarpatpost.net