Японські вчені навчилися розшифровувати плач немовлят

Вчені розробили математичний алгоритм, що розпізнає в тембрі дитячого плачу характерні “ноти”, і дозволяє зрозуміти, чому саме в цей момент малюк незадоволений.

Вчені розробили програму-перекладач, здатну розшифрувати інформацію, що міститься в дитячому плачі, і вважають, що незабаром ця новинка стане доступна у форматі кишенькового пристрою, повідомляється в статті дослідників, опублікованій в журналі International Journal of Biometrics.

Ні для кого не секрет, що різні відтінки дитячого плачу, можуть нести в собі різну інформацію: про почуття голоду, болю чи просто поганий настрій. Вчені з Муроранського технологічного інституту в Японії під керівництвом професора Томомасі Нагасіма розробили математичний алгоритм, що розпізнає в тембрі дитячого плачу характерні “ноти”, і дозволяє зрозуміти, чому саме в цей момент малюк незадоволений.

Спроби створення такої програми були і раніше, проте тільки роботу команди професора Нагасіма можна вважати першим успіхом на цьому терені. Група вчених використовувала статистичний метод аналізу, заснований на розпізнаванні віртуальних образів тих чи інших криків немовлят, побудованих на основі набору частот і інтенсивностей звуків, що містяться в дитячому плаче. Цей тип аналізу і дозволив вченим класифікувати різні типи плачу немовлят.

“Після цього ми зуміли зіставити різні образи записаних звуків дитячого плачу з їхнім емоційним станом, інформацію про яку отримали від їхніх батьків”, – сказав професор Нaгаcіма в інтерв’ю The Telegraph.

“У майбутньому за допомогою подібних пристроїв батьки завжди будуть точно знати, чи хоче їх дитина відпочити, чи потрібно їй поміняти пелюшки або вона відчуває біль”, – додав Нагасіма.

tsn.ua