Все більше дітей незаконно вивозять за кордон з України

Минулого року прикордонники попередили 16 спроб незаконного вивезення українців за кордон. Скільки дітей “пропустили” – не відомо.

Цього тижня кілька неповних українських сімей з різних регіонів звернулися до нової влади з проханням повернути дітей, яких незаконно вивезли за кордон. Подібний “кіднепінг” набуває в країні все більшого поширення.

За кордон вивозять дітей як колишні чоловіки/дружини за підробленими дозволами від нотаріуса, так і іноземці, які прагнуть незаконно всиновити дитину. Торік прикордонники попередили 16 спроб вивезення українців, цього року – вже три. Але скільки дітей вони “пропустили” – статистики не ведеться.

За словами юристів, навіть якщо відома точна адреса викрадачів – цим не зарадиш. Так, наприклад, практично з усіма східними країнами Україна не має договорів про правову допомогу щодо співпраці у сімейних справах. Щойно дитина опиниться на території східної країни, вона – переконані правники – “втрачена”. Принаймні, до свого повноліття.

Так, у Лілії Юсеф сина півроку тому вивіз до Сирії колишній чоловік. У нього на руках була підроблена згода матері, завірена нотаріусом. І хоча доведено, що підпис – фальшивий, а хлопець – громадянин України – у міжнародний розшук одесита Мухамеда не оголошено. А нотаріус, чий підпис був на довіреності, і досі працює.

Тепер Лілія спілкується із сином лише телефоном. “Міністерство закордонних справ дало мені відповідь: якщо я хочу бачити свого сина, я повинна летіти і жити з ним у Сирії”, – розповіла жінка.

Утім, забрати дитину з країни римського права – не легше. Але юристи хоча б беруться за справу. Минулого року було порушено близько двадцяти подібних справ. Але минають роки, перші ніж суд ухвалить рішення. І часто не на користь українців – судді вважають, що в Україні у дітей немає жодного майбутнього.

tsn.ua