На Верховині упорядкують місця поховання воїнів

У селищі Міжгір’я у своєму виступі на засіданні координаційної ради голова Міжгірської райради Іван Ярема чітко окреслив основні завдання, які належить місцевим радам втілити в конкретні справи, щоби забезпечити достойне відзначення 65-ої річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні, вшанування честі і слави героїв-земляків і тих 37 ветеранів-верховинців, які ще з нами в одному строю.
Опісля Іван Васильович надав слово для виступу начальнику УП та СЗН РДА Михайлу Плитану, який наголосив, що нинішній рік з ініціативи Президента України Віктора Януковича оголошено Роком ветеранів. Далі Михайло Михайлович озвучив розміри одноразових допомог, які будуть виплачені ветеранам, вдовам ветеранів, інвалідам війни, вдовам інвалідів, учасникам бойових дій та їх вдовам з нагоди відзначення 65-річчя Великої Перемоги.
Тематично його виступ продовжив заступник голови райради Володимир Голодняк, який наголосив, що у ці святкові дні слід достойно вшанувати живих серед нас героїв-верховинців. Важливо повсюдно зробити все можливе, щоби святкові урочистості мали дійсно піднесений вигляд, проходили за широкої участі горян. Особливо шкільної молоді. Заступник голови РДА Микола Тимощук підкреслив важливість проведення напередодні травневих та празника Великої Перемоги саночисних та благоустрійних робіт у населених пунктах, на місцях поховання героїв-горян, на територіях біля пам’ятних знаків, обелісків та пам’ятників героям Великої Вітчизняної війни. На важливість цієї справи особливу увагу присутніх звернув також начальник відділу містобудування та архітектури РДА Іван Фуцур, а голова РДА Іван Роман підкреслив, що на нараді з керівниками ряду ОДА та РДА України Президент України Віктор Янукович особливо наголосив на необхідності урочистого відзначення славної річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні. Це, перш за все, потрібно сущим серед нас ветеранам і інвалідам війни, всім нам, щоби пам’ять про їх подвиги жила вічно у серцях достойних нащадків.
Відтак, за пропозицією сільського голови Торуна Ганни Головки, присутні обговорили можливості впорядкування цвинтаря, братської могили воїнам Першої світової війни та Великої Вітчизняної війни на Торунському перевалі. Адже ці місця масового поховання героїв світових воєн є своєрідною візиткою за в’їзду гостей, туристів на Верховину, на терени Срібної землі.
З інформацією “Про стан збереження документів Національного архівного фонду в місцевих радах району” далі виступила начальник архівного відділу РДА Оксана Олексієнко. Голова РДА Іван Роман у своєму виступі неодноразово звертався із проханням до присутніх більш уважно ставитись до здачі діловодних паперів в архів. Так як за кожною діловодною справою, перш за все, треба бачити живих людей. А всі ці документи часто стосуються розв’язання ними багатьох життєвих проблем. Тож у цій справі варто усім наводити порядок, так як це є у Син. Полянській сільраді, яку можна вважати взірцем у цій справі.
Опісля інформації начальника відділу юридичного забезпечення та звернення громадян райради Ігоря Казибріда “Про заходи щодо запобігання корупції в органах місцевого самоврядування” слово взяв голова райради Іван Ярема. Він одразу навів кілька негативних фактів, які мали місце в роботі окремих місцевих рад. Зокрема, за ведення діловодства в органах місцевого самоврядування, розв’язання спірних земельних питань, забезпечення дієвої роботи адмінкомісій у радах і т. п. Розмову навколо цього тематично продовжив і голова РДА Іван Роман, який також закликав присутніх ще і ще раз дотримуватись букви закону за розв’язання проблемних питань соціально-економічного розвитку краю. Сільський голова Синевирської Поляни Юрій Горват звернувся до керівників району з проханням прискорити обчислення земельного податку з тим, щоби його розміри довести до землевласників-горян.
Василь БЕЛЕНЬ, “Верховина”