Законотворчість: драконівський фіскал – капіталізму

Отже, наступ на підприємців продовжився. Терміни планової виїзної перевірки збільшилися до 30 днів, а щодо малих підприємств – до 20 днів. Розкошуватимуть і небайдужі громадяни, які завжди готові зазирати у кишеню сусіда. Податкова міліція уже чекає на них.

У четвер Верховна рада авральними темпами прийняла у другому читанні та в цілому законопроект “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України”.

Саме за такими нейтральними назвами, як правило, ховаються численні напасті не тільки для українського бізнесу, але й для усіх громадян.

Поправки, внесені депутатами до другого читання, суттєво змінили положення законопроекту, дещо пом’якшивши початковий кавалерійський наскок уряду. Хоча, можливо, все так і було задумано з самого початку.

На які ж поступки пішла урядова коаліція під тиском громадськості та парламентського бізнес-лобі?

На початку розгляду поправок депутати розширили повноваження податкової служби щодо перевірок законодавства з охорони праці на всіх підприємствах та організаціях незалежно від форми власності.

Одіозна норма була пом’якшена пропозицією депутата з фракції Партії регіонів Віталія Хомутинніка, яка обмежила такі перевірки лише рамками податкового законодавства.

Намагання багатьох депутатів відхилити цю новелу більшість проігнорувала. Як стало зрозуміло пізніше, вона тільки розігрівалася.

Отже, наступ на підприємців продовжився. Терміни планової виїзної перевірки збільшилися з 20 робочих днів до 30, а щодо суб’єктів малого підприємництва – з 10 до 20 робочих днів. Тривалість позапланової виїзної перевірки зросла з 10 до 15 днів, а щодо суб’єктів малого підприємництва – з 5 до 10 робочих днів.

Якщо податківці у ці строки не вкладатимуться, то подовження термінів проведення планової виїзної перевірки можливе на термін до 15 днів замість 10, а стосовно суб’єктів малого підприємництва – до 10 робочих днів замість 5.

Але й це ще не все. Згідно з урядовими ініціативами, Мінпраці, фінансові органи, податкова, профспілки, інші організації мають право одержувати від підприємств та їх працівників інформацію та відвідувати місця здійснення господарської діяльності під час виконання трудових функцій найманими працівниками.

Депутату від БЮТ Сергію Терьохіну вдалося відстояти позицію, що податківці можуть діяти таким чином лише у випадках, передбачених законодавством.

Тепер є де розгорнутися і небайдужим громадянам, які завжди готові рахувати чужу власність і зазирати у кишеню сусіда. Податкова міліція уже чекає на них. При отриманні інформації про ухилення платника від оподаткування приймається рішення про проведення позачергової податкової перевірки без попередження.

Цікаві нововведення торкнулися і правил біржової торгівлі. Відтепер не можуть бути предметом біржової торгівлі речі, визначені за індивідуальними ознаками, а також будь-які вживані товари, включаючи транспортні засоби та капітальні активи.

Предметом біржової торгівлі можуть бути партії однорідних товарів, не менше двох одиниць, що оформлені одним товарно-супровідним документом. Так депутати ліквідували популярний спосіб мінімізації податків при продажі рухомого майна. Можна порадіти за нотаріусів, які вже чекають продавців та покупців авто.

Окрім витрат на нотаріальне посвідчення угоди, продавцю доведеться оплатити і послуги оцінювача, оскільки об’єкт оподаткування буде визначатися на підставі наданої ним довідки про вартість майна, що продається.

Правда, поряд з поганими новинами для автолюбителів, у другому читанні депутати приготували їм своєрідну компенсацію, послабивши раніше передбачений акцизний тиск на бензин.