Закарпаття: Борг із заробітної плати у гірському краї становить більше 17 млн. 690 тис.грн.

У четвер, 10 червня, під головуванням керівника області Олександра Ледиди відбулось засідання обласної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій, інших соціальних виплат та податкового боргу. У нараді взяли участь заступники голови обласної адміністрації, очільники райдержадміністрацій, керівники правоохоронних органів, підприємств та організацій.
Як повідомили в управлінняі інформації та зв’язків із громадськістю облдержадміністрації, на 1 червня 2010 року борг із заробітної плати в області становить більше 17 млн. 690 тис.грн. Порівняно з 1 травня цього року він зріс майже на 1,5 млн.грн. Сьогодні заборгованість із виплат зарплат мають усі міста та райони області, окрім м.Чоп. За рік борг наростили 8 міст та районів області, зокрема, Хуст, Берегово, Великоберезнянський, Іршавський, Міжгірський, Рахівський, Виноградівський райони.

Попри те, що повністю погасили борг 11 організацій Закарпаття, 32 підприємства заборгованість наростили. Тож в області з’явилось 6 нових підприємств-боржників. Як з’ясувалося, частина боржників – нещодавно перереєстрували свої виробництва до Закарпаття з Дніпропетровської, Запорізької та Київської областей на неіснуючі юридичні адреси. Прокуратура області  найближчим часом опротестує їхню реєстрацію.

Крім того, за 5 місяців поточного року Територіальна державна інспекція праці у Закарпатській області наклала штрафи на 73 керівників підприємств, що боргують, порушено 12 кримінальних справ.     Вищенаведені цифри, як зазначив керівник краю Олександр Ледида, свідчать, що керівники районів-боржників ще не спромоглися організувати ефективну роботу профільних комісій з погашення заборгованості:

– Час вимагає оперативного реагування з боку районної та міської влади у
кожному конкретному випадку, де відбулося виникнення боргу, або його зростання. Необхідно знайти час і провести співбесіди з кожним керівником- боржником, відпрацювати шляхи та джерела погашення боргів.

Відтак, керівник області поставив завдання перед головами районів та відповідних органів зменшити заборгованість щонайменше на третину протягом найближчих двох місяців. Також на підприємствах-боржниках, які    тривалий час не проявляють економічну активність, буде розпочато процедури банкрутств.