НБУ готовий зміцнити гривню вже влітку

Представники Нацбанку висловилися за підвищення курсу гривні щодо долара, хоча й за певних економічних обставин.

НБУ планує зміцнити гривню Керівник групи радників голови Національного банку Валерій Литвицький виступив за подальше зміцнення курсу гривні відносно долара вже влітку поточного року. Разом із тим, підвищувати курс української валюти, за його словами, доцільно в разі, якщо інфляція в червні буде менше як 1%.

“Я у своїх рекомендаціях говорю, що якщо інфляція буде невеликою у червні або дефляція, чому в ринку не буде підстави для зміцнення курсу? Якщо буде економічне зростання й інфляція менш як 1%, я пропоную ринку не заважати надмірно (це робити), якщо він займеться цією роботою зі зміцнення”, – сказав банкір на прес-конференції.

Разом із тим, Литвицький не уточнив, до якого рівня вважає за доцільне зміцнення гривні. Крім того, він спрогнозував, що якщо перевищення пропозиції доларів на міжбанку над попитом збережеться, золотовалютні резерви НБУ до липня можуть зрости до 31 мільярда доларів.

“Наші резерви 29,408 мільярда гривень на сьогоднішній день. Учора ми купили 7 мільйонів доларів. Можливість протестувати 31 мільярд валютних резервів ще в цьому півріччі або протягом липня існують. 31 мільярд доларів – це наші резерви, що були на початок 2009 року”, – додав експерт.

Крім цього, він оцінив зростання ВВП за 5 місяців і спрогнозував показник його росту в 2010 році. “ВВП зріс, за моїми оцінками, на 5,8% за 5 місяців. З року мій прогноз, що може бути більш ніж 3,7% ріст, можливо, навіть 4%”, – сказав Литвицький.

Він також висловив занепокоєння тим, що при зростанні номінального ВВП і зростанні цін може також збільшитися й інфляція.

З початку року курс гривні на міжбанківському валютному ринку зміцнився на  0,89% – з 7,9800 7,9095 грн за долар.

Голова НБУ Володимир Стельмах раніше заявляв, що найближчим часом курс гривні зміцнюватиметься за умови зростання української економіки. Водночас в Адміністрації президента Віктора Януковича відзначали, що зміцнювати гривню зараз недалекоглядно, адже це може зашкодити експортерам.

У той же час, за прогнозом Міністерства економіки, інфляція у червні може становити 0,5%.

tsn.ua