Розвиток гірського туризму в Карпатах неможливий без розбудови інфраструктури

Експерти «Турінформ Закарпаття» прогнозують збільшення кількості туристів в горах у літній період, і підкреслюють, що розвиток гірського туризму в Карпатах неможливий без розбудови інфраструктури та створення єдиної інтегрованої системи туристичних маршрутів. Гірський туризм на території Закарпаття став популярним ще за часів Чехословаччини. Зараз десятки тисяч туристів з Чехії та Словаччини кожен рік з задоволенням продовжують відвідувати Закарпаття.
Позитивним відзначається факт, що багато туристичних баз у літньому сезоні 2010 року надавали послуги з використанням гірськолижних витягів. Те, що витяги працювали влітку, сприяло розширенню активного сезону.

За даними опитування туристів аналітиками “Турінформ Закарпаття” у Воловецькому та Міжгірському районі, 75% туристів позитивно поставилися до ідеї піднятися в гори на витягу, але через відсутність інформації щодо такої можливості не скористалися цією послугою. У середньому, тривалість підйому і спуску складає годину. Так що зручно розрахувати тривалість і самої екскурсії.

У сезоні 2010 року кожен бажаючий за невелику плату отримав можливість піднятися в гори, зокрема на Боржавські полонини.

Як відзначає керуючий єдиною в СНД мілітарі-садибою “Грінгофф” Євген Сухецький, сьогодні в Закарпатті відсутня система підготовки гірських провідників, для отримання кваліфікації ескорт – гід. Боржавські полонини можуть стати центром пішохідного гірського туризму Закарпаття у літньому сезоні 2011 року. Оскільки відразу кілька туристичних баз на постійній основі надають послуги підйому і спуску туристів.

Експерти “Турінформ Закарпаття” пропонують об’єднати зусилля системи освіти в сфері туризму Івано-Франківської, Львівської, Закарпатської областей і створити умови для відкриття тренінгового центру в українській частині Карпат. Даний центр повинен готувати інструкторів з організації гірських походів та екскурсій. Наявність кваліфікованих провідників у горах буде сприяти підвищенню конкурентоспроможності туристичних продуктів підприємств індустрії туризму не тільки Закарпаття.

Як відзначає керівник “Турінформ Закарпаття” Олександр Коваль, “ми переконані в тому, що сьогодні при розробці стратегії розвитку туризму на наступні 5 років потрібно враховувати різні складові. Для збільшення ефекту потрібно об’єднати зусилля і ресурси зацікавлених сторін і вибудовувати модель партнерства між підприємствами індустрії туризму, органами влади та системою освіти. Сьогодні ми здатні розробити мобільну тренінгову програму підготовки інструкторів організації гірських походів, анімаційних програм та екскурсій, які б відповідали потребам та особливостям регіону”.