В Ужгороді відшумів фестиваль молодого вина “Закарпатське Божоле-2010” (ФОТО)

У завершальні дні осені, 20-21 листопада, в Ужгороді (вул. Волошина, пл. Театральна) проходить фестиваль молодого вина «Закарпатське Божоле». На ньому цьогоріч, як і в попередні роки, найкращі винороби регіону пропонують свої винні шедеври гостям свята та борються за звання кращого майстра виноробства..
Протягом двох днів винороби презентували на фестивалі від 7 до 15 різних сортів молодого вина – виробленого урожаю 2010 року, яке ще зберегло аромат теплого та запашного літнього дня, свіжого винограду.

Під час божоле-днів організатори дійства розповіли історію закарпатського виноробства, традиції вживання та особливості цієї унікального професії.

Як говорить історія, звичай святкування “божоле-свят” виник в 19 столітті у виноградарів регіону Божоле у Франції. Їх вино дозрівало раніше за всіх, збір винограду починався швидше, ніж в інших місцях, а ферментація вина проходила під час його транспортування баржами по річці Соні або візками в передмістя Ліона. Саме завдяки короткому терміну дозрівання божоле, воно зберігає легкість і запах, який відрізняється з року в рік, залежно від урожаю і погодних умов.

Також на святі молодого вина “Закарпатське божоле” відбувся розіграш фірмових келихів з логотипом фестивалю, до вартості яких входить вартість 1 літра вина, а також традиційна лотерея, і картка народної дегустації.

Фестиваль відвідали і пасічники з Мукачева, Мукачівського та Ужгородського районів, які пропонували гостям свята різні види меду – “майський мед”, липовий мед, квітковий мед тощо – ремісники та умільці із західного регіону України. До слова, на свято вина приїхали івано-франківські майстри, які привезли із собою вишиванки, народні костюми та сувеніри, які були вирізьблені з дерева та виготовлені власноруч.

Окрім вина, відвідувачі свята змогли поласувати шашликами та іншими смачними стравами, які поширені у закарпатській місцевості.

Водночас на сусідній центральній вулиці Корзо завершувався фестиваль “Французька осінь”, який розпочався тижнем раніше з розбиття першої бочки вина. Упродовж тижня у програмі “Французької осені” відбувалися численні дегустації, конкурси для дітей, вечір поезії, демонстрація французьких фільмів тощо. Останній день “Французької осені” зібрав численних шанувальників французьких страв. У великих казанах на Корзо варили цибуляний суп, смажили каштани та готували гаряче вино із спеціями та фруктами.

Отож, усі хто побував на фестивалі молодого вина змогли відчути смак “запашного літа” та придбати частинку закарпатського колориту.

Тетяна Горянка, Вікторія Попович. Фото Сергія Гудака та Олександра Ковача