Закарпаття: З Угорщини вантажний поїзд з гранулами на 10,9 млн. грн. заїхав …”не туди”!

Митники виявили факт порушення митного законодавства на суму 10,9 млн. грн. Цього разу предметом правопорушення стали 854 тонни поліетилену HXF 4810H у вигляді гранул. Такий вантаж прямував до України за документами, в яких вказано отримувача, що «ані слухом, ані духом» не те що не знав, а навіть і не чекав на нього.

854 тонни гранульованого полімеру – чималий об‘єм, тому і надходив він з Угорщини до України залізною дорогою аж в 16 вагонах. Вартість вантажу підприємцями була вказана 10,9 млн. грн. З вагою та вартістю всього ешелону полімеру жодних питань з боку митників, яким довелося оформляти товар в митному відношенні, не виникло. А от вказаний в документах отримувач – одне з серйозних держпідприємств України, викликав у митників, принаймні, здивування.
Після проведення перевірки документів та листування з «підприємством-отримувачем» митники отримали від нього відповідь, що по-перше підприємтсво, не є суб‘єктом зовнішньоекономічної діяльності, а відповідно не може очікувати ніякого вантажу з-за кордону, по-друге, нічого не знає про митні накладні, в яких воно вказане в якості отримувача  гранульованого полімеру.
В ході з‘ясування всіх обставин виявилось, що отримувати даний товар мало зовсім інше підприємство.
«Хто», «чому» і «як» буде з‘ясовано під час проведення провадження по даній справі.
Полімер буде вилучено. Складено протокол про порушення митних правил за ознаками ст. 352 Митного кодексу України.

Прес-служба Держмитслужби України