Оплата лікарняних: підприємства змушені порушувати закон

Згідно із Законом про державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, роботодавець зобов’язаний сплатити своїм співробітникам дні, пропущені через хворобу, з першої зарплати після надання лікарняного листа.
Зробити він це повинен зі спеціального розрахункового рахунку, відкритого виключно для перерахувань Фонду соціального страхування. Для того, щоб соцстрах перерахував гроші на “лікарняний” рахунок, підприємство зобов’язане подати до Фонду відповідну заявку. Проблема в тому, що для цих заявок відсутні спеціальні бланки. Форма заявки та вид бланка ще навіть не затверджені.

Малий бізнес зазвичай вирішує ці питання просто – всі хвороби за рахунок співробітників. Але що робити великим компаніям і державним організаціям? На свій страх і ризик оплатити лікарняний лист з інших коштів – але їх вже ніхто не поверне, так і в якій якості списувати з рахунків ці гроші? Вичікування появи бланків – але їх не можна буде подати заднім числом. Єдиний вихід – це в добровільно-примусовому порядку не приймати від співробітників лікарняні листи. Але тут вже питання не законності, а морально-етичних норм.

Job.ukr.net