Закарпатці, підтримаймо ініціативу польського депутата Європарламенту!

Досягнення свободи пересування у взаєминах з країнами-членами ЄС – питання, що турбує українських громадян чи не найбільше з усіх питань, що стоять на порядку денному Україна-ЄС, оскільки свобода пересування є однією з практичних і нагальних потреб сучасної людини.
Наразі українська влада виконує завдання та «технічні» критерії Плану дій з лібералізації візового режиму між Україною та ЄС, однак важливою є також і участь громадянського суспільства, його вмотивованість та чітке уявлення шляху набуття безвізового режиму.

Запровадження безвізового режиму – це не лише чітке виконання встановлених критеріїв, але і серйозна робота з громадського лобіювання, що з боку суспільства може проявлятись і в нагадуванні відповідним інституціям ЄС про те, з якими штучними бар’єрами зіштовхуються українці та які переваги зможуть отримати, як українці, так і громадяни ЄС від скасування візового режиму в усій Європі.

Саме тому Міжнародні громадська ініціатива «Європа без бар’єрів» (Київ-Брюсель-Варшава-Одеса-Харків-Донецьк-Луцьк-Львів-Ужгород), до складу якої входить Центр стратегічного партнерства та Регіональна філія Національного інституту стратегічних досліджень в м. Ужгороді, підтримує ініціативу польського депутата Європейського парламенту пана Павла Залєвські, який закликає пересічних українців донести свою думку до єврочиновників про європейські перспективи України.

Наразі відносини між Україною та ЄС відбуваються, передусім, на рівні політиків. Ідея представника Європарламенту від Республіки Польща полягає в тому, щоб про важливі для українців справи євросоюзним політикам сказали самі пересічні українці. Звичайні люди мають сказати керівництву ЄС, чому потрібно лібералізувати візовий режим між ЄС та Україною, а згодом взагалі його скасувати.

«Європа без бар’єрів» звертається до закарпатців, які на собі гостро відчувають візові бар’єри (студентство, молодь, представники бізнесу, журналісти, представники органів державної влади та місцевого самоврядування, пересічні громадяни тощо), висловити свою думку і відповісти на запитання «Як зміниться Ваше життя, якщо буде відмінено візовий режим з ЄС для українців?».

Ваші думки у формі коротких коментарів, дискусійних листів, нарисів надсилайте на адресу   uf.niss@gmail.com   до 20 лютого ц.р., після чого вони будуть проаналізовані «Європою без бар’єрів» та донесені до депутатів Європарламенту та інших структур ЄС,  а також поширені засобами мас-медіа.

Враховуючи конструктивний підхід офіційної Варшави та загалом польського суспільства до зближення з Україною, зокрема через візову лібералізацію, вважаємо дану ініціативу початком руху європейських політиків за скасування віз для українців у відносинах з ЄС.

Наразі в ЄС головує Угорщина, а в другій половині цього року головуватиме Польща. «Європа без бар’єрів» також звертається до депутатів Європейського парламенту від Угорщини, Словаччини, Чехії підтримати та приєднатися до ініціативи представника Польщі і виробити спільну позицію країн Вишеградської четвірки в цьому питанні в ЄС.

Світлана Мітряєва,Президент Центру стратегічного партнерства

zakarpatpost.net