Закарпаття: “Профорієнтаційні термінали” працюють у 192-х загальноосвітніх школах гірського краю

Вибір професії – справа відповідальна і непроста. Адже від цього залежить те, як складеться подальше життя людини. Уперше питання вибору майбутньої професії постає ще в школі.
Одним із пріоритетних напрямків діяльності служби зайнятості є профорієнтаційна робота зі старшокласниками, випускниками шкіл та їхніми батьками. Зважаючи на сучасні реалії, служба зайнятості проводить профорієнтаційну роботу принципово нового формату, в якому акценти зміщено від регулювання поточної ситуації на ринку праці до профілактики безробіття, зокрема молодіжного. Абидо-помогти школярам усвідомлено вибрати професію, вже третій рік поспіль впроваджується в життя розроблений Державним центром зайнятості інноваційний проект “Профорієнтаційний термінал”, спрямований на забезпечення інформативності, доступності, мобільності, гнучкості та
привабливості профорієнтаційних послуг для молоді.
Нині на Закарпатті у 192 загальноосвітніх навчальних закладах області встановлено цю диво-техніку.
Використання терміналів у роботі з учнями – це сучасна форма здійснення професійної орієнтації школярів, яка відбуватиметься у принципово новому форматі, у цікавій ігровій формі задля профілактики безробіття, особливо молодіжного.
Термінали стали справжнім подарунком як для учнів, так і для вчителів та батьків. Відтепер цікава, корисна інформація буде доступна кожному, хто бажає скористатись профорієнтаційними послугами, пройти тестування, ознайомитись із змістом професій та життєвим шляхом відомих українців, переглянути відеофільми про професії, знайти всю необхідну інформацію щодо подальшого навчання та працевлаштування.
Основна мета цього проекту – наблизити сучасну молодь до вітчизняних реалій у професійній сфері, надати всебічну та актуальну інформацію про професії, що мають попит, заохотити до отримання професій, в яких є потреба на ринку праці, сприяти самореалізації на території своєї держави.
Цей інноваційний проект допоможе учням також професійно самовизначитися, адже вони матимуть найновішу інформацію, що стосується вибору професії, оскільки оновлення інформації терміналу відбувається через Інтернет.
“Профорієнтаційний термінал” містить необхідну інформацію для учнів, батьків та вчителів. З допомогою програмно-апаратного комплексу можна переглядати фільми про професії, знайти інформацію про навчальні заклади, цікаву інформацію про відомих людей нашої держави.
Термінал зорієнтує учнів на правильний вибір професії чи спеціальності, які користуються попитом у роботодавців, допоможе визначити своє призначення, знайти себе в цьому житті, стати всебічно розвинутою і духовно багатою особистістю.
Педагогічним працівникам термінал стане у пригоді при проведенні виховних заходів щодо профорієнтаційної роботи серед учнів та батьків, відіграє роль наочного посібника, який призначений закріпити знання щодо світу професій у свідомості молодих людей.

Батькам ця інновація допоможе правильно націлити дитину на свідомий вибір професії, надасть поради у вихованні відповідального ставлення дітей до реалізації своїх задумів, щоб кожна дитина змогла втілити в життя свої заповітні мрії.

“Зайнятість населення”