За перші три місяці 2011 року в міліції померли 15 людей

За перші неповні три місяці 2011 року зафіксовано уже 15 випадків смерті людей у відділках міліції. Причому йдеться лише про інформацію, яка, за словами правозахисників, “потрапила до публічної сфери”.

“Якщо так буде йти і далі – в середньому 5 людей на місяць, – то можна очікувати, що в цьому році загине більше людей, ніж в минулому”, – заявив співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров.

Водночас правозахисник додав, що не можна стверджувати, що всі ці трагічні випадки були пов’язані із застосуванням насильства з боку міліції.

Зокрема, як зазначив Захаров, 4 з них – це випадки смерті в ізоляторах тимчасового тримання, зокрема, один випадок “нібито самогубства, але це треба розслідувати і дати відповідь на запитання – чи справді це було самогубство, чи це була насильницька смерть”.

Щодо решти 11 випадків, то, за словами правозахисника, йдеться про померлих в “установах МВС або після побиття в МВС – в лікарні”.

Водночас, за його словами, згідно з офіційною статистикою, “жодного разу не йдеться про застосування незаконного насильства в установах МВС щодо тих людей, які в результаті цього насильства загинули”.

Захаров повідомив, що, за даними МВС, у 2009 році у підрозділах міліції загинули 23 людини, а в 2010 році – 51 людина. За його словами, тенденція до зростання смертей в установах МВС “не може нас не насторожувати, не лякати”.

“Оціночні дані” Інституту соціальних досліджень з Харкова за минулий рік свідчать про те, що кількість людей, які були піддані катуванню та іншим видам незаконного насильства, становить приблизно 790 тис. українців за 2010 рік.

tsn.ua