Закарпаття: Місто Тячів прикрасять скульптури, створені учасниками пленеру«Диво-камінь»

У місті Тячеві 17 липня завершиться пленер скульпторів, який має назву «Диво-камінь». Подібні зустрічі скульпторів стали звичними для багатьох великих міст України. Втішно, що творчі зустрічі стають хорошим започаткуванням і в невеличких містах. До прикладу, кілька років поспіль пленери скульпторів відбуваються в сусідньому Хусті. І ось – настала черга міста Тячів.

Відповідно до Програми проведення у місті Тячів пленеру скульптури «Диво-камінь», затвердженої рішенням другої сесії VІ скликання Тячівської міської ради, у місті проводиться творчий пленер. Метою Програми є спрямування дій Тячівської міської ради на забезпечення  реалізації пріоритетів міста в галузі художнього та скульптурного мистецтва, примноження мистецької культури та духовності, культурного потенціалу міста, створення сприятливих умов для творчості народних майстрів, художників, скульпторів, використання місцевих природних ресурсів.

До роботи у пленері запрошені скульптори, з різних міст України, художники та фотографи з міста Тячів та району.

Цього тижня в кабінеті міського голови відбувся теплий прийом гостей міста, учасників пленеру. Від імені міського голови скульпторів із різних куточків країни вітали з візитом до Тячева заступник міського голови Т.С.Мийсарош та начальник відділу міськради В.С.Хайнас.

У ході зустрічі гостей міста коротко ознайомлено з історією Тячева, обговорено ряд робочих моментів, висловлено сподівання на плідну співпрацю. Відтак, майстри справи визначались із планами та можливостями робіт, оглянули матеріал (камінь) з яким будуть працювати.

Учасниками пленеру стали професіонали своєї справи зі Львова, Ужгорода, Черкас, Києва, Запоріжжя. Це як досвідчені скульптори, роботи яких відомі в Україні та за її межами, так і обдаровані молоді автори. Серед них: Богдан Корж, В’ячеслав Гутиря, Володимир Протас, Марина Товкач, Роман Кикта та інші.

Основне завдання митців – створити авторські скульптури, які у подальшому прикрасять площі, сквери Тячева і милуватимуть погляди перехожих оригінальністю й витонченою красою. Вже сьогодні скульптори плідно трудяться на площі перед районним Будинком культури.

Упродовж пленера 10 скульпторів втілюватимуть творчі  ідеї у камені. До речі, матеріал (мармуровий камінь) з яким працюватимуть майстри привезено з Новоселицького кар’єру, пише сайт tyachiv.in.ua

Загалом проектом заплановано найрізноманітніші заходи: цікаві екскурсії в історичному, архітектурному та культурному плані, а також культурно-розважальні програми, цікаві зустрічі з народними майстрами Тячівського регіону.

У результаті робіт, проведених під час творчого пленеру, Тячів збагатиться скульптурами різних авторів. У витворах будуть втілені думки, бачення, ідеї майстрів. Це формуватиме комфортне і гармонійне культурне середовище міста, підтримуючи кращі міські традиції, тим самим ввівши в культурний оббіг високі зразки класичної культури.

Ближче з життям та творчістю митців, які навідались до нашого міста і беруть участь у пленері «Диво-камінь» читачі «Тячів» матимуть змогу познайомитись на сторінках нашої газети. Якими будуть  вит­вори скульпторів, що вони сим­волізуватимуть і як творчо працюватимуть талановиті особистості, роботи яких залишаться окрасою Тячева – читайте вже зараз та у наступних номерах газети.

 Людмила Кричфалушій