Закарпаття: Тячівщині загрожує чергова повінь?

1998-ий, 2001-ий, 2008-ий і 2010-ий роки. Які події першими прийдуть на думку закарпатцю при згадці про ці дати? Правильно. Повені. Одна – гірша іншої. І хоч у минулому їх, здавалося б, було вже і так немало, кожен наступний рік готує нам нові сюрпризи. А жителям одного із селищ Тячівського району подібна «несподіванка» загрожує вже цієї осені…

Новітня історія Закарпаття і справді писалася на фоні неймовірних за своїми масштабами та потужністю паводків. Сотні населених пунктів, тисячі господарств, сотні тисяч закарпатців постраждали за останні десять з лишком років від розгулу водної стихії. Коли одна повінь, нарешті, відступала і всі експерти та знавці навперебій твердили, що наступного такого лиха не варто чекати ще як мінімум десятиліття, вода поспішала повернутися вже через рік-два, несучи з собою нові руйнування, людські сльози та, навіть, загублені життя. Чого вартий лише останній грудневий паводок, коли у зоні лиха опинилися майже 200 тисяч людей? Найкритичнішою ситуація тоді була в Тячівському районі. Саме цей край поніс і перші людські втрати. Не оминуло лихо і найбільшого в районі селища Дубового. Вода у ті кілька зимових днів «погостювала» не в одному дубівському будинку. А нині загрожує людям повернутися знову.

Саме з такою новиною справжня делегація жителів гірського селища завітала нещодавно на прийом до голови Тячівської райдержадміністрації, депутата обласної ради Михайла Шелевера. Налякані дубівчани прийшли просити допомоги у районного очільника. Адже навколо їхніх будинків нині складається  доволі загрозлива ситуація. А вся справа в тому, що згадуваний вже нами грудневий паводок минулого року серйозно пошкодив ділянку дамби, що захищає селище від місцевої річки. Тоді вода затопила близько 150-ти будинків. На громадському прийомі жінки зі сльозами на очах згадували про те, як у їхніх домівках вода сягала півтора метра. І люди впевнені: подібний сценарій може повторитися вже незабаром, із початком осінніх дощів.

Належного відновлення після грудневої повені дамба так і не знала, оскільки знаходиться на балансі не міжрайонного управління водного господарства, а Закарпатського вертолітно-виробничого об’єднання, яке зараз переживає далеко не найкращі часи. Силами (і коштами ) водників тоді була зроблена тимчасова перемичка на річці Тересва та відновлені зруйновані ділянки. Поки що водні потоки вдається стримувати, однак ці роботи потребують, як мінімум, свого логічного завершення – укріплення, тому що тривалих опадів та підняття рівня води в річці дамба просто не витримає і людям знову доведеться страждати від розгулу стихії. Більш того, навіть під час самого прийому дубівчанам телефонували їхні родичі та друзі та попереджали, що в ту ж мить вода в річці піднімається. Тобто укріплювати дамбу потрібно якомога швидше.

Як пояснив присутній на зустрічі начальник Тячівського міжрайонного управління водного господарства Станіслав Коломис, йому добре відома ситуація, що склалася в Дубовому. І водгоспом заплановано з часом провести всі необхідні відновлювальні роботи.

Вислухавши аргументи всіх «сторін» цієї справи, Михайло Шелевер вирішив, що, зважаючи на критичність ситуації, відтягувати початок роботи за жодних обставин не варто. І вже наступного дня люди взялись за справу. Спеціалісти оглянули дамбу, залізобетонні конструкції та плити, якими її й укріплюватимуть (з ними допоможе ЗВВО) і вже розпочалось виготовлення проектно-кошторисної документації для зведення тимчасового укріплення. Процес пішов повним ходом.

 І Михайло Шелевер, і Станіслав Коломис впевнені: роботи будуть виконані. Дамбу укріплять, а дубівчани зможуть спокійно зустріти осінь і не боятись, що все їхнє майно (якщо ще й не життя) піде за водою… 

Іванна Бедей