Освітяни прикордонного Чопа влітку не дрімали…

У загальноосвітніх школах Чопа, як і по всій Україні, розпочався новий навчальний рік. Як зустріли його учні та вчителі, чи поліпшилися умови їхнього навчання та відпочинку – на ці та інші запитання відповідає начальник управління освіти міськвиконкому Марія ЛУГОВА.

– Маріє Орестівно, влітку прийнято готувати школи до нового навчального року. І Чоп не є виключенням з цього правила, чи не так?

М.Л.: – Про те, що керівники не дрімали і часу не гаяли, свідчить причепурений вигляд кожного освітянського закладу. Їхні класи і коридори ще пахнуть свіжою фарбою. У двох загальноосвітніх школах і в ДНЗ «Казка» навчанням і вихованням буде охоплено 943 учні і 254 дітей дошкільного віку.

– Чим школярі зможуть зайнятися після уроків?

М.Л.: – Звичайно, їх знову запрошує до міська дитячо-юнацька спортивна школа. В ній знову діятимуть секції з айкідо, баскетболу, футболу та легкої атлетики, які привабливі для школярів. Очікуємо, що секції відвідуватимуть близько 130 учнів. На базах самих шкіл діятимуть чимало гуртків – спортивних, малювання, хореографічний, хоровий, охорони довкілля тощо. У ЗОШ № 1 продовжить свою роботу прес-центр, який традиційно видаватиме газету «Нафаня». Нагадаю, що редакція цієї новинки (головний редактор та оформлювачі Яна Фелдій, вже випускниці Ольга Цар та Наталія Аджієвська ) мала чимало нагород у Всеукраїнському конкурсі шкільних газет. Хотілося б, щоб їхню естафету підхопили молодші товариші. 

– Що зроблено в класах і кабінетах для того, щоб учні та вчителі почували себе комфортніше?

М.Л.: – В дні, коли вони відпочивали та набиралися сил, у кожному з закладів зроблено поточний ремонт, для чого з міського бюджету було виділено 65 тис. грн. (на 41 тис. грн.. більше, ніж торік). Поряд із опоряджувальними роботами частково оновлено і шкільні меблі.
Втім, левова частка коштів була використана на планові роботи з ремонту приміщень, їх переоснащення. Так. у ДНЗ «Казка» замінено водопровідні труби на 15 тис. грн., а також замінено вікна на 520 тис. грн. Заміну вікон здійснено і в ЗОШ І-ІІІ ст. №1 –загалом на 580 тис. грн. У цій же школі підготовлено основу для штучного спортивного майданчика вартістю 140 тис. грн. Слід згадати і про капітальний ремонт їдалень шкіл міста (заміна вентиляції), на який буде витрачено 30 тис. грн.

Нарешті, поділюся ще однією приємною новиною: в усіх освітніх закладах міста виготовлені дозвільні документи на запуск автономних котелень. Запрацюють вже в цьому опалювальному сезоні.

–Які новації відбулись у музичній школі?

М.Л.: – Цю школу вже переведено на автономне опалення. Проведено, зокрема, повну реконструкцію системи опалення та електромережі. На ці цілі було використано 55 тис. грн. Також оновлено фасад школи та упорядковано подвір’я.

– На нараді перед початком нового навчального, напевно, йшла мова і про забезпеченість освітянськими кадрами, фахову їх підготовку…

М.Л.: – Станом на 1 вересня 2011 року навчальні заклади міста забезпечені кадрами на 97%. У школах №1 і №2 загальна кількість педагогів становить 109 осіб. Було проатестовано 25, з них на присвоєння (на відповідність раніше присвоєній) кваліфікаційній категорії «спеціаліст ІІ категорії» – 2 , «спеціаліст І категорії» – 6, «спеціаліст вищої категорії» – 17. Окрім того, у наших школах навчатимуть дітей п’ятеро фахівців зі званням «старший учитель» і стільки ж – «учитель – методист».

За наслідками атестації Почесними грамотами управління освіти і науки Закарпатської облдержадміністрації нагороджено 5 вчителів.

– Як щодо літнього оздоровлення школярів?

Літнє оздоровлення та відпочинок учнів загальноосвітніх шкіл міста проходить відповідно до вимог наказу управління освіти, культури, молоді і спорту .На базі шкіл міста було організовано два табори з денним перебуванням, які працювали з 30 травня по 18 червня 2011 року (14 робочих днів ). В цих таборах оздоровилося 440 учнів. Значна увага під час літнього оздоровлення приділялася питанню організації гарячого харчування дітей. Всього 44 учні ЗНЗ міста за кошти державного та обласного бюджетів з початку 2010 року оздоровлені в УДЦ «Молода гвардія», та МДЦ «Артек».
– Дякуємо за інтерв”ю. Бажаємо всім освітянам гарного навчального року!
 
Діана Вашко, Прес-служба Чопської міської ради

karpatnews.in.ua