Партія регіонів поповниться партією Литвина

Переговори про злиття Народної партії Володимира Литвина і Партії регіонів, чиїм почесним лідером є Президент Віктор Янукович, практично завершені, пише з посиланням на власні джерела у статті Подпал под слияние газета КоммерсантЪ-Украина.

Видання зазначає, що останнім часом Литвин неодноразово робив різкі випади на адресу Кабміну та Банкової.

Зокрема, після того, як міністри проігнорували чергову Годину уряду в парламенті, він надіслав до Кабінету міністрів листа, в якому звертає увагу уряду “на необхідність шанобливого ставлення до парламенту”.

При цьому спікер у досить жорсткій формі висловив свої вимоги до прем’єра Миколи Азарова: “У разі визначення доповідачами законопроектів осіб, які не можуть бути ними, розгляд таких документів буде відкладено, а проекти із заздалегідь визначеними невідповідними доповідачами будуть повернуті суб’єктам права законодавчої ініціативи”.

Лист на ім’я прем’єра – не перший критичний випад Литвина на адресу представників владних структур. Минулого тижня у прес-службі парламенту жорстко розкритикували радника Президента Ганну Герман, яка дорікнула парламенту в небажанні урізати пенсії прокурорам і суддям.

Як пише видання, агресивний стиль поведінки Литвина пояснюється тим, що домовленості про злиття Народної партії і Партії регіонів вже фактично досягнуто, стверджують джерела в партії Литвина, а “Володимир Михайлович входить в роль заступника голови Партії регіонів”.

Про те, що об’єднання народників і регіоналів можливо, Литвин заявив ще 21 серпня, наголосивши, що питання об’єднання “має вирішуватися на основі діалогу”. За інформацією видання, діалог вже відбувся. Джерела повідомляють, що за день до того, як спікер висловив своє невдоволення уряду, у нього відбулася зустріч з активом Народної партії.

“22 вересня в Раді відбулися збори всіх регіональних керівників партії. Володимир Михайлович повідомив, що все вже майже вирішено – Народна партія вливається в Партію регіонів, а він стане заступником її голови. Те ж саме і з фракцією – її члени вступають до фракції ПР, а Ігор Шаров (голова фракції НП) стає заступником Олександра Єфремова (голова фракції ПР)”, – заявив на умовах анонімності один з обласних керівників Народної партії.

Співрозмовник також повідомив, що під час цієї зустрічі, на яку не були допущені співробітники апарату Народної партії, спікер заявив: “Ми не будемо об’єднуватися, поглинатися, а саме віллємося”. “Остаточне рішення буде прийнято після голосування за закон Про вибори народних депутатів (його внесення до Верховної Ради планується в найближчі дні)”, – додало джерело.

При цьому заступник голови фракції Народної партії Олег Зарубінський заперечує факт проведення цієї зустрічі, проте він не став приховувати, що питання об’єднання його політичної сили з ПР обговорюється. “Безумовно, ми обговорюємо формат нашої участі в майбутніх виборах. Серед варіантів є і консолідація зусиль з провідними політичними силами. Дозволю собі нагадати, що діалог з ПР про співпрацю ми ведемо з 2007 року”, сказав він.

При цьому в Партії регіонів більш відкрито говорять про перспективу злиття. “Ми виходимо з інтересів країни, а країні потрібна максимальна консолідація політичних сил – для того, щоб була така ж стабільність, як у Росії”, – заявив перший заступник глави фракції ПР Михайло Чечетов.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що досягнуто домовленості про об’єднання Партії регіонів і Сильної України. Після цього голова фракції ПР в Раді Олександр Єфремов повідомив, що в перспективі до Партії регіонів, можливо, приєднаються ще кілька політичних партій.

ua.korrespondent.net