Закарпатська делегація прийняла участь у Конференції «Європейський Союз і суcідні країни: Молдова і України»

Посольство Молдови в Словацькій Республіці та Австрії спільно з Інститутом європейської демократії (м. Брюссель) провели в Братиславі (Словацька Республіка) міжнародну конференцію «Європейський Союз і сусідні країни: Молдова і Україна».

Відкриваючи конференцію, з вітальними промовами до учасників міжнародного заходу звернулися Й.E. Валерій Ківері (Посол Республіки Молдова в Словацькій Республіці, Австрії і міжнародних організаціях у Відні), Антоніо Парціале (Почесний консул Республіки Молдова  в Словацькій Республіці) та пан Лука Бадер (директор Інституту європейської демократії, Брюссель), які відзначили актуальність тематики міжнародної конференції та важливість для Європейського Союзу співпраці з Україною та Молдовою, як країнами-сусідами, внутрішні трансформації в яких відбуваються значно швидше, ніж в інших країнах Східного партнерства.
 
В першій панелі, яка була присвячена питанням досвіду Словаччини на шляху до ЄС та подальших перспектив її розвитку (модератор  JUDr. Славомир Руденко) було представлено дві доповіді. Перша – Doc. JUDr. Власти Кунової (юридичний факультет Університету Я.М. Коменського в Братиславі), яка представила доповідь «Досвід Словацької Республіки в гармонізації законодавства з ЄС / ЄК: виклики для Молдови та України». Друга – Doc. Ing. Альони Лонгаурової (Економічний університет, м. Братислава), яка представила доповідь на тему «Перспективи розвитку двосторонніх економічних відносин Словацької Республіки з Україною та Молдовою».

Друга панель, яку відкрив вступним словом Дмитро Конишев (радник Посла України в Словацькій Республіці), була присвячена європейським перспективам України та Молдови та питанням їх просування на шляху їх євроінтеграції.

 

 

 

 

Світлана Мітряєва (директор регіонального філіалу Національного інституту стратегічних досліджень в Ужгороді) представила доповідь на тему «Східне партнерство: реалізація, можливості та перспективи для України». Віорел Ківріга (керівник  відділу соціальних ініціатив економічного Департаменту Вііторул Інституту розвитку) виступив з доповіддю на тему «Перспективи наближення Республіки Молдова до Європейського Союзу: потенціал економічних взаємовідносин».

Дискусійна панель була присвячена викликам подальшого розвитку ЄС, його східній політиці та можливостей його майбутнього розширення. Особлива увага була приділена взаємним політичним і економічним відносинам між ЄС та перспективними членами ЄС (Україна та Молдова).

В роботі заходу також  взяли участь науковці, експерти, представники дипломатичних місій, європейських структур, громадських організацій, студенти ВУЗів Братислави, Міхаловце, Сніна, ЗМІ.

zakarpatpost.net