Перший дзвінок телефона в Ужгороді пролунав приблизно у 1905–1910 роках

Історик Олександр Волошин, який досліджує історію телефонії Ужгорода, припускає, що перший дзвінок зробили приблизно у 1905-1910 роках, і саме пошуком цієї інформації він займеться найближчим часом.

Нині він шукає інформацію про вперше зроблений на Закарпатті телефонний дзвінка. “Зараз я працюватиму з періодикою 1910–1920 років, адже така важлива подія не може не фіксуватися у тогочасній пресі. Таким чином нам вдасться поглибити та розширити дослідження”, – заявив дослідник під час прес-конференції, де презентував власне дослідження із приводу телефонізації Ужгорода.

Аналогічне дослідження проведено не тільки в місті над Ужем. Львів, Луцьк, Житомир, Дніпропетровськ, Одеса, Харків, Чернігів також стали учасниками проекту.

Олександр Волошин продемонстрував присутнім телефонний апарат, який через 10 років святкуватиме своє сторіччя. Він розповів, що на горищах декотрих будинків Ужгорода дотепер знаходяться “шафи”, до котрих були під’єднані подібні апарати, сигнали з яких подавалися безпосередньо на комутатор до телефоніста, – повідомили в прес-центрі «Закарпаття».

rionews.com.ua