Представник Папи Римського відвідав Великі Лази

У перший день празника Різдва Христового село Великі Лази, що на Ужгородщині, відвідав, з єпископом Мукачівської греко-католицької єпархії Міланом Шашіком, нунцій (постійний дипломатичний представник вищого рангу Папи Римського в Україні) Томас Едвард Галіксон. З ними бажаними гостями були й священики зі Словаччини, Угорщини, Росії та України, що взяли участь у Різдвяній Божественній Літургії.

Високодостойних гостей радісно вітали зворушені прихожани церковними дзвонами із крайчуном (різдвяним хлібом), колядками, квітами та віршиками, продекламованими дзвінкими голосочками маленьких діточок.
Ця зворушлива зустріч та Святкова Богослужба відбулася просто неба біля хреста за декілька кроків од свого праотчого храму. У таких умовах уже двадцять другий рік поспіль у негоду: сніг, дощ, завірюху Греко-католицька громада празнує і Різдво, Великдень та інші урочисті й календарні Літургії, бо поки що так і не вирішене законним чином на відповідних владних церковних і світських рівнях питання почергового користування їхнім храмом, яким самочинно володіє Православна громада (МП).

Владика Мілан, місцевий парох о. Михайло та віряни докладно проінформували про це високодостойного гостя. Він, уважно вислухавши їх, запевнив, що про ситуацію в селі, найближчим часом доповість Святійшому Престолу в Римі та буде молитися і докладе всіх зусиль, щоб справедливо була вирішена ця болюча проблема. Привітавши присутніх із Різдвом Христовим, нунцій уділив їм та всім жителям села Великі Лази архієрейське Рождественське благословення і побажав Божої благодаті, порозуміння, терпіння, здоров’я, миру та взаємної любові.

Юрій ШИП

ДАРУНОК РІЗДВА

Небеса й Земля повсюди,
Як ніколи, урочисті,
Дякують побожні люди
Вседержителю й Пречистій
За рятунок від погуби І від вічного прокляття
– Прихід Того, Хто всіх любить
І терпів за всіх Розп’яття…
Народився Спас – Месія
Животворне вічне Слово…
Нині Віра і Надія
Причепурені святково,
Мирять простака і пана,
Від полуди всіх сціляють,
Нефальшивим християнам
Серце й душу звеселяють.
В бідній хаті і в палаті
Вогники різдвяні сяють
– Незаможні, як багаті,
Бога-Сина прославляють,
Що зве ближнього любити,
Бідних, слабших спомагати,
В правді справедливо жити,
Щоб навіки щастя мати…
Раді цьому в світі всюди
З молитвами й колядками
Всі розумні, чесні люди
Й милі діточки з батьками…
Ті хто є, були й прийдешні
Втіху мають без омани:
Подарунок – щедрий Вечір,
Благодатний час Різдвяний.

Юрій ШИП