Перша на Закарпатті Повний Кавалер Ордена Княгині Ольги відзначає ювілей

15 квітня Світлана Мітряєва – перший на Закарпатті Повний Кавалер Ордена Княгині Ольги, заслужений діяч науки і техніки України – відзначає свій Ювілей

Світлана Іванівна Мітряєва добре відома за межами не лише Закарпаття, а й цілої України. Радниця директора Національного інституту стратегічних досліджень знана як один з найпалкіших борців за реальну і всеохоплюючу євроінтеграцію України, пише газета «Неділя Закарпатські новини»

Євроінтеграційні устремління України пережили за останні три десятиліття просто бурхливу еволюцію. Були за цей час і романтична ейфорія з невиправданими ілюзіями, і відверте саботування, і навіть задній хід, було багато пустопорожніх слів, але були і вагомі кроки. У Закарпатті – краї, розташованому на кордоні України з чотирма сусідніми державами, діяльність, пов’язана з реальним аналізом, забезпеченням аналітичної складової зовнішньої політики України та надання рекомендацій владним органам, є особливо важливою. Інституцією, яка плідно працювала в даному напрямку, був Регіональний філіал Національного інституту стратегічних досліджень в місті Ужгороді, очолюваний Світланою Іванівною, ґрунтовним організатором та науковцем. Під її керівництвом філіал працював не від одного річного звіту до іншого, а на велику перспективу, усі її починання – облаштування інститутської філії, проведення міжнародних конференцій, участь у загальнодержавних експертизах, насичені фактажем наукові публікації, не менш інформативні інтерв’ю – мають колосальний запас міцності, що в кілька разів перевищує мінімально необхідні потреби. Адже Світлана Іванівна працює задля досягнення певних надзадач – максимального піднесення рівня наукових дискусій на Закарпатті і поглиблення аналітичної традиції в нашому краї, формування стійкого експертного середовища, здатного оцінювати все за гамбурзьким рахунком, але найбільше – задля здійснення української євроінтеграції не на словах, а в реальному вимірі, реалізації локомотивного потенціалу Закарпаття у цій сфері.

Для Світлани Іванівни європейський вибір не є тільки професійним напрямом, це глибоко особистісне переконання. Мало хто з закарпатців так знає усе багатоманіття Європи, як вона. Світлана Іванівна володіє знанням отих маленьких дрібничок, з яких і складається загальна картина, якими цементується теоретично-світоглядний моноліт, котрий вже не розвіяти ніяким сумнівам і традиційним у нас ваганням щодо зовнішньополітичної тактики і навіть стратегії. До того ж Світлана Іванівна – послідовний адвокат України на Заході і європейської цивілізації перед численними суб’єктами рідної держави, а особливо перед різноманітними владними, громадськими, бізнесовими структурами Закарпаття. Жоден суспільний процес, на відміну від природничих, не здійснюється автоматично, самоплином. Він розвивається тільки за наявності небайдужих і фахово підготованих людей. Тому кожна така людина – на вагу золота.

На рахунку Світлани Іванівни десятки реалізованих ініціатив, які відчутно сприяють консолідації закарпатського соціуму, транскордонному співробітництву, налагодженню не декоративно-парадного, а дійсно робочого, постійного взаєморозуміння між Україною і її сусідами. Заслуги та результативність діяльності Світлани Іванівни Мітряєвої у реалізації цих та багатьох інших справ високо оцінено і керівництвом нашої держави, і за кордоном. Кількості звань і нагород Світлани Іванівни можна по-світлому заздрити, проте за кожною з них – величезна робота, відданість справі, напружена діяльність та жорстка, майже військова дисципліна. Але найбільшою нагородою для Світлани Іванівни як науковця та просто небайдужої до долі нашої країни людини є дійсне просування України до високих стандартів життя, до розвинутої політичної культури, до цивілізованого господарювання на своїй землі з використанням багатого досвіду сусідів.

Саме тому, коли Україна не тільки за фактом, а й формально, де-юре, стане повноправним членом європейської спільноти, серед тисяч творців цієї перемоги аж ніяк не загубиться внесок Світлани Іванівни Мітряєвої. Ця інтелігентна та красива жінка є втіленням тієї стриманої сили, що працює не на зовнішні ефекти (проте не забуває і про них, бо навіть найглибший зміст не спрацьовує, якщо не втілений у належну форму), а на дієвий результат. Досягти його дуже непросто після десятиліть української автаркії, в умовах нинішніх зовнішньополітичних зигзагів і цілої низки інших негативних факторів, що працюють проти європейського майбутнього нашої країни. Але поки маємо людей, котрі не покладають рук ні за яких умов, наші надії лишаються аж ніяк не безпідставними.

Сергій ФЕДАКА, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net