Делегація УУБА – КаУ привітала Блаженнійшого Митрополита Володимира

Делегація УУБА – КаУ привітала Блаженнійшого Митрополита Володимира з 77 річчям з Дня народження та 10-річчям реформування ним вищої духовної освіти в Україні.

22 листопада 2012 року делегація Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія та Карпатського університету імені Августина Волошина, на чолі з ректором, Уповноваженим Української Православної Церкви з питань вищої освіти і науки, професором, архімандритом Віктором (Бедь),  за участі проректора з питань міжнародних церковно-богословських відносин, професора, архімандрита Василя (Садварій), проректора з представницької роботи, заступника Уповноваженого УПЦ з питань вищої освіти і науки, професора, архімандрита Гавриїла (Кризина), референта ректора Кучман Іллі Миколайовича, та ректорського студентського квартету, в резиденції Предстоятеля Української Православної Церкви, яка знаходиться в  Свято-Пантелеймонівському монастирі міста Київ, привітала Блаженнійшого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля Української Православної Церкви з 77 річчям з Дня народження.

Під час вітального  слова ректор академії і університету, професор архімандрит Віктор (Бедь) подякував Блаженнійшому Митрополиту Володимиру за першосвятительську і батьківську турботу про академію, особистий внесок в утвердження і розвиток Української Православної Церкви, зокрема  української богословської освіти і науки. Зважаючи на заслуги Предстоятеля Української Православної Церкви перед Православною Матрі’ю Церквою  і особисті здобутки в богословсько-освітній і науковій галузях, у відповідності до рішення Вченої ради Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія від 6 листопада 2012 року, архімандрит Віктор (Бедь) вручив  Блаженнійшому Митрополиту Володимиру атестат про присвоєння   вченого звання «Почесний професор богослов’я», та ювілейну медаль «10 років Ужгородській українській богословській академії імені святих Кирила і Мефодія». Адже саме завдяки благословенню Блаженнійшого Митрополита Володимира, від 30 січня 2002 року про початок богословсько-освітньої і наукової діяльності Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія, в Українській Православній Церкві було розпочато реформування вищої духовної освіти у відповідності до вимог часу, стандартів вітчизняної вищої школи та міжнародних стандартів Болонського процесу. Тож вітаючи Його Блаженство із 77-річчям з Дня народження, отець-ректор привітав Предстоятеля Української Православної Церкви  і із 10-ти річчям започаткованої ним реформи вищої духовної освіти в Україні. Реформування що себе виправдало і відповідає сучасним викликам церковного і суспільного життя. На сьогодні, за прикладом започаткованих в Ужгороді Блаженнійшим Митрополитом Володимиром в січні 2002 року духовно-освітніх реформ,  реформуються всі вищи духовні навчальні заклади як Української Православної Церкви, так і Московського патріархату в цілому (перехід на підготовку бакалаврів і магістрів, підготовка докторів, застосування в навчальному і науковому процесі міжнародних стандартів Болонського процесу тощо).

Відтак з вітальною програмою виступив  ректорський квартет у складі студенів УУБА-КаУ: Ропонича Юрія (керівник квартету), Довжанина Івана, Горничара Романа та Приймака Савви. Студенти-академісти виконали для Предстоятеля Української Православної Церкви, в прямому підпорядкуванні якого і перебуває академія,   ряд духовних та народних пісень.

В свою чергу Блаженнійший Митрополит Володимир привітав отця-ректора, професорсько-викладацький склад та студентів Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія  з 10-ти річним ювілеєм  богословсько-освітньої та наукової діяльності даного вищого духовного навчального і наукового закладу Української Православної Церкви і подарував присутнім представникам академії у духовному сані пам’ятні наперстні хрести.

Під час цієї зустрічі представників Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія із Предстоятелем Української Православної Церкви, що тривала понад одну годину,  також був присутній і Високопреосвященнійший Феодор, архієпископ Мукачівський і Ужгородський.

Наступного дня 23 листопада, ректор УУБА-КаУ, Уповноважений УПЦ з питань вищої освіти і науки, професор архімандрит Віктор (Бедь) з благословення Блаженнійшого  Володимира, Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля Української Православної Церкви прийняв участь в святковій Літургії у Свято-Пантелеймонівському соборі Свято-Пантелеймонівського  монастиря м. Києва, яку очолив Блаженнійший Владика.

 Джерело:  Прес-служба УУБА-КаУ