Закарпатська міліція вшановує героїв Чорнобиля

З кожним роком усе більше віддаляється від нас у часі Чорнобильська атомна катастрофа. Проте й час не в змозі витерти пам’ять родичів і товаришів про загиблих і померлих від підступного атома героїв, спогади про пережите самих ліквідаторів.

Указом Президента України 14 грудня в державі відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Саме цього грудневого дня було завершено спорудження саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком атомної станції.

Міліція має безпосереднє відношення до цих подій, адже одними з перших до ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС залучили правоохоронців. Серед них були й семеро закарпатців, які навчалися у Київській вищій школі МВС СРСР: В.Чепак, І.Попадич, Ю.Томей, В.Бангрович, В.Свистак, А.Гецко, М.Попович. На жаль, двох останніх уже немає серед нас. Загалом у Чорнобилі побували 430 працівників ОВС Закарпаття, з яких 40 вже відійшли у вічність. 34 стали інвалідами.

Згадаємо поіменно тих героїв, хто віддав своє життя задля захисту нас від підступного атомного вбивці. Це: В.Лібо, Ю.Попадинець, В.Глух, М.Голик, М.Опаленик, В.Бронтерюк, І.Станкович, І.Варга, В.Буц, В.Шемет, М.Попович, Б.Федорічко, А.Гецко, В.Лукач, В.Дорожко, А.Обіцький, М.Щубер, П.Керечанин, В.Молодецький, В.Пінджоля, І.Шрек, М.Шманько, В.Лох, Ю.Бобрович, М.Кириченко, Ф.Гафнер, В.Балога, В.Варга, Ф.Сас, Ю.Гербик, Г.Шахайда, Т.Куні, М.Кемень, В.Кузьма, В.Зеленяк, П.Станканинець, В.Боцко, В.Хараїн, Д.Сенек, І.Семкан.

З нагоди свята вшанування героїв Чорнобиля, за дорученням МВС України та УМВСУ в Закарпатській області, в краї підготовлено ряд урочистих заходів. В обласному управлінні та в усіх міськ-райорганах краю відбудуться святкові зустрічі керівництва міліції з ветеранами-чорнобильцями. Сім′ям загиблих буде надано матеріальну допомогу й продуктові набори. Відвідають й тих чорнобильців, хто перебуває на лікуванні або вдома через хворобу. До пам′ятників ліквідаторам аварії в Ужгороді, Мукачеві, Берегові й Чопі буде покладено квіти. У храмах пройдуть поминальні Богослужіння.

Керівництво закарпатської міліції та Асоціації «Чорнобиль» бажають усім ліквідаторам аварії на ЧАЕС міцного здоров′я, витримки та довгих років життя!

Петро БРОНТЕРЮК, голова Асоціації «Чорнобиль» УМВС України в Закарпатській області

https://zakarpatpost.net