Прокуратура виявила порушення у закарпатських дитсадках

Органами прокуратури першочергова увага приділяється захисту прав дітей на здоровий розвиток.

«Проведеними перевірками додержання місцевими органами виконавчої влади та місцевого самоврядування вимог Законів України «Про охорону дитинства», «Про дитяче харчування» виявлено численні порушення прав дітей на безпечну для їхнього здоров’я продукцію, раціональне харчування» – інформує начальник відділу захисту прав дітей прокуратури Закарпатської області Олеся Бокоч.

З’ясовано, що місцевими органами виконавчої влади не забезпечено в повній мірі повноцінне харчування дітей у закладах освіти, спеціальних установах для дітей.

Через неналежне фінансування у жодному із перевірених закладів не у повній мірі дотримуються встановлені норми харчування. У дитячому раціоні переважають дешеві, низькосортні, малокалорійні продукти.

«До прикладу – продовжує Олеся Бокоч, прокурор Перечинського району скерував подання на усунення порушень у відділ освіти райдержадміністрації після того, як встановив, що з кінця січня по квітень (майже 2,6 місяця) учні однієї з шкіл району не отримували гарячого харчування. Взамін повноцінного обіду дітей годували булочками з чаєм».

Крім того, прокурорськими перевірками встановлені порушення при проведенні тендерних процедур по закупівлі продуктів харчування в навчальних закладах. Прокурором Тячівського району за результатами перевірки у порядку нагляду за додержанням і застосуванням законів в управлінні освіти, сім’ї, молоді та спорту Тячівської райдержадміністрації, при використанні бюджетних коштів на гаряче харчування учнів та дітей пільгових категорій розпочате кримінальне провадження.

«Органи місцевого самоврядування практично не піклуються про створення належних умов для утримання в дошкільних навчальних закладах дітей та отримують батьківську плату, яка перевищує 30% від встановленої плати за одноденне харчування дитини, що є незаконним» – зауважила начальник відділу захисту прав дітей обласної прокуратури області Олеся Бокоч.

Джерело: Прес-служба прокуратури Закарпатської області