Обласній медичній бібліотеці виповнилося 70 років

Обласній медичній бібліотеці 1 квітня виповнилося 70 років. З нагоди ювілею працівники книгозбірні підготували виставку раритетних видань, яким понад 100 років. З ними можуть ознайомитися користувачі ОМБ. Протягом 7 десятиліть книгозбірня змінила аж п’ять адрес. Однак це не стало перешкодою на шляху становлення та розвитку медичного храму книги.

Для «Нашого Ужгорода» директор ОМБ Любов Дума розповіла чимало цікавого.

– У нашому архіві зберігся унікальний альбом-документ, який готували працівники бібліотеки протягом 1946-1959 років, – Любов Степанівна приносить альбом, обгорнутий синім оксамитом. – У ньому є надзвичайно важлива інформація та фотографії. Велику цінність мають власноруч зроблені діаграми, з яких довідуємося про ріст книжкового фонду та кількість читачів.

У перший рік роботи отримано 2539 книг, видано і повернуто 472 книги, читачів було 34. Це були лікарі, викладачі університету. 1959 року бібліотека мала 60 800 книг, зараз наш фонд нараховує понад 100 тисяч. Того ж року книгозбірня мала 1993 читачів, наразі обслуговуємо 5 тисяч. Рости нема куди, бо маємо конкурента – Інтернет.

– Будь ласка, детальніше про становлення і розвиток ювілярки.

– Бібліотека відкрилася на базі Ужгородської фельдшерської школи по вулиці Жовтневій, це біля ТЦ «Едельвейс». Займала одну невеличку кімнатку. Згодом переселення до дитячої лікарні. Потім приміщення надав ресторан «Верховина». Четверта адреса – вул.Перемоги, 17. В одноповерховій будові було п’ять кімнат, в окремій облаштували читальний зал, завдяки чому суттєво збільшилася кількість читачів. 1976 року бібліотека отримала окреме приміщення напроти обласної лікарні. Тут знаходимося 40 років.

– Лікарі з провінцій, сіл мали можливість скористатися медичними виданнями?

– Спочатку була тільки обласна медична бібліотека. Згодом при райлікарнях організовувалися невеликі бібліотеки. Але сформованих книжкових фондів та бібліотекарів там не було. Читачів обслуговував працівник обласної медичної книгозбірні. Він оформляв відрядження, брав книги, які цікавили лікарів, і віз їм. На місцях обслуговував, забирав те, що читачі повернули, і привозив до Ужгорода.

– Як відзначили ювілей?

– Скромно. Зібрались колективом, а нас є 13, попили кави, чаю з тортом.

Книгозбірня знаходиться напроти обласної клінічної лікарні імені А.Новака в Ужгороді.

Тетяна Грицищук, “Наш Ужгород”