У Хусті активно створюються ОСББ. Що чекає на Чеське містечко?

Під час І пленарного засідання V сесії Хустської міської ради VІІ скликання на ОСББ в місті над Тисою було виділено 1 мільйон 227 тисяч гривень. Йдеться про фінансування ремонту аварійного буднику в Чеському містечку, об’єднання співвласників на вулиці Чернікова, 18 та часткове фінансування виконання ремонтних робіт у Бартушах і на вулиці Братів Бращайків.

-Торік завдяки створенню ОСББ було відремонтовано 16 будинків. Без співфінансування з боку ПРООН ми б самостійно не впорались. У цьому році 7 будинків уже лагодять, ще один об’єкт – планується найближчим часом. Зараз на кожен проект європейці нам дають по 3,5 мільйонів гривень. Це – чималі кошти, адже отримуємо додатково до бюджету міста до 15 мільйонів гривень, – розповів Хустський міський голова Володимир Кащук.

Утім що думають із цього приводу самі мешканці багатоквартирних будинків?

Ми попросили висловити власну позицію голову ОСББ «Карпатської України», оскільки будівля входить до складу унікального Чеського кварталу й перебуває у вкрай занедбаному, навіть у аварійному стані. Утім саме тут наразі проходить заміна покрівлі. Так що ж чекає мешканців у недалекому майбутньому?

«Житлово-комунальні підприємства в Україні на межі ліквідації, тому наразі житловий сектор багатоповерхівок підлягає реформуванню. Будинок № 23 на вулиці Карпатської України входить до складу ансамблевого комплексу «Чеське містечко» і відноситься до пам’ятки архітектури та містобудування місцевого значення. Наразі будівля переживає не найкращі часи, адже її було зведено ще в 1923-1925 рр. За період експлуатації будинку не проводилось жодного капітального ремонту, загальний технічний стан об’єкту вкрай незадовільний.

Будинок силами мешканців (70 % із яких пенсіонери) відремонтувати практично неможливо, а неодноразові зусилля жителів до стукатись до сердець представників органів місцевого самоврядування не раз раніше розбивалися об стіну байдужості.

І ось наприкінці  2015 року нас було поставлено перед вибором, або реконструкція будинку своїми силами, або створення ОСББ, і таким чином, можливість залучення європейських фондів та допомога з місцевого бюджету. Ідея в принципі непогана, і вона працює, при умові, що всі мешканці багатоповерхівки свідомі, мають бажання щось змінювати на краще, бажають самі піклуватись про своє майно, але на практиці, коли будівля такого характеру аварійна, силами самих мешканців, без допомоги органів влади, без допомоги міжнародних фондів, змінити щось буде вкрай важко.

Важливо, що для належно мого функціонування ОСББ потрібне розуміння та підтримка всіх мешканців будинку, відчуття обов’язку та ролі кожного, аби споруду утримувати в належному стані та доглядати за будинком. Та, на жаль, всюди існує категорія громадян, які все своє свідоме життя прожили із відчуттям, що існують житлово-комунальні господарства, які зобов’язані утримувати будинок, хоча при Радянському Союзі квартири були в комунальній формі власності, а зараз їхні житла ї приватизованими і є їхньою власністю. Проте протягом короткого часу свідомість окремих краян змінити непросто,для цього потрібен певний час, щоб безболісно переступити від системи радянського ЖКГ до об’єднання громад.

Тож наприкінці минулого року ми створили ОСББ «Карпатської України». Цьогоріч – ми отримали гаранта на ремонт покрівлі у рамках проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Загальна ж вартість робіт складає 1 357 000 грн. Зараз процес триває, покрівлю лагодять, та як буде згодом – невідомо, адже фасад також потребує оновлення.

Мешканцями будинку, хоч і з потугами, але крок до благоустрою було зроблено. Прикро, що законодавство в нашій країні має тенденцію часто змінюватись. Тож казати, що Чеський квартал найближчим часом набуде ошатного вигляду неможливо» – наголосив zakarpatpost.net Олег Фонтош.

Між іншим, щодо унікального Масарикового кварталу мерія веде перемовини з чеською стороною щодо матеріальної підтримки. Слід зазначити, що у далеко не найкращому стані перебувають і деякі інші споруди, що входять до архітектурного комплексу. Крім того, заміну дахів потрібно проводити з використанням саме автентичної чеської черепиці, при чому такої ж кольорової гами, якою перекривали будинки майстри у 1924-1925 роках.

Як би там не було, а маленька Прага в Хусті є справді однією з історичних родзинок і дійсно потребує невідкладних заходів «реанімування», бо майже сторічні будинки ще ніколи серйозно не ремонтувалися. Тож дуже хочеться вірити в те, що мікрорайон врешті-решт оновиться, адже він щороку приваблює до себе сотні туристів із різних куточків України та із-за кордону.

zakarpatpost.net