Сезон грибів на Закарпатті. Час запасатися на зиму. Рецепти страв

Триває сезон опеньок. Ліси просто завалені дарами природи. Карпатські ліси в цьому році дуже щедрі на гриби.

Любителі тихого полювання наповнюють кошики і кажуть, що осінь і надалі обіцяє бути багатою на дари природи.

Багато хто відносить «впольоване» на ринки.

«Грибів стільки, що вже не знаю, що з ними робити, – каже Олена Олос. – Вже й паштет зробила, і замаринувала, і в морозильну камеру склала. І син щоранку приносить із лісу по кілька відер опеньків».

Інша грибарка Лідія Смик пропонує червоні та голубинки. Каже, що грибів у лісі багато цього тижня, але треба знати місця, пише газета «Наш Ужгород».

А от покупчиня Лариса Кадар наголошує, що через постійну зайнятість воліє купити гриби, ніж витрачати кілька годин на їхні пошуки.

Жінка також охоче ділиться рецептами грибних страв.

«Як маринувати опеньки – знає кожна господиня. Але я ще їх смажу.  Рецепт у мене дуже простий.  Час приготування займає не більше години. Отже, гриби відварюю два рази в солоній воді, не забуваючи зливати її. Після цього промиваю їх і залишаю підсохнути.  Відтак на сковорідці з олією обсмажую цибулю і всипаю туди  гриби. Подавати смажені опеньки можна з яєчнею, картоплею або омлетом. Готувати опеньки можна також у вигляді крем-супу. Їх можна додавати в рис або плов, тушкувати з м’ясом, робити жульєн, запікати в духовці з сиром, використовувати в якості начинки для піци, додавати в тушковану капусту. З маринованих опеньків іноді готую салат», – запевняє господиня.

Сергій ОРОС, газета «Наш Ужгород», ексклюзивно для zakarpatpost.net