Шлюбні крайнощі. Чому ужгородок приваблюють індійські чоловіки

Осінь – пора весіль і… пік шлюбного туризму. Хоч поєднують серця закохані переважно у рідних населених пунктах, та виїзні церемонії також набувають усе більшої популярності.

Крім того, наші краяни теж нерідко відправляються «відгуляти» найважливішу в житті подію у далекі мандри. Та й закони цьому останнім часом неабияк сприяють, пише газета  «Наш Ужгород».

По-перше, на законодавчому рівні відмінили штампи у паспортах і наразі молодятам видаються лише свідоцтва про реєстрацію шлюбів. По-друге, зараз можна одружитися за добу, тож цією послугою вже скористалися в Ужгороді більше сотні пар.  По-третє, оскільки  в нашому краї діє ще один пілотний проект, тепер можна подавати заяву як на укладання шлюбу, так і на реєстрацію народження дитини, смерті, зміни прізвища або розлучення… не виходячи з дому. Для цього, правда, потрібно мати електронний підпис.

Закарпатська земля надихає на кохання

За інформацією відділу державної реєстрації актів цивільного стану Ужгородського міського управління юстиції, в цьому році у місті над Ужем зареєстровано 615 шлюбів.

«Наймолодшою парою краян, які зареєстрували стосунки у цьому році, стали 16-річні мешканці міста (за рішенням суду), найстаршим же нареченим інколи буває і за 60, навіть за 70 років. Різниця у віці між подружжям теж часто «зашкалює» і на десятирічній, і навіть на двадцятирічній позначці», – розповіла газеті «Наш Ужгород» головний спеціаліст міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області Ольга Рябінічева.

Дивно, але наші земляки все частіше почали обирати собі в супутники життя громадян інших держав. Ужгородок приваблюють екзотичні наречені, зокрема з Індії. Однак не проти вони одружуватися і з чехами, словаками, угорцями, білорусами,  вірменами та громадянами Ізраїлю. При цьому святкують вони урочисту подію найчастіше або в Ужгороді, або у обох країнах почергово.

Карл із Чехії зі своєю ужгородською дружиною познайомився через Інтернет. Нещодавно вони одружилися і для весілля обрали рідне місто Каміли.

«На Закарпатті особлива аура. Тут всюди – романтика, хочеться просто тонути у почуттях. І справа не просто у природі чи в архітектурі, гарні місцини є в усьому світі. Здається, навіть у повітрі витає якась жага кохання, – каже наречений. – Я хотів, аби ми поєднали долі саме тут. До речі, після церемонії ми здійснили турне відомими куточками Закарпаття. Відвідали Синевир, Мукачівський замок, Шипіт та кілька оздоровниць. Тільки після цього на кілька днів поїхали до Австрії».

Щодо місць, де найбільше ужгородці люблять мандрувати під час весільної подорожі, переважають архітектурні пам’ятки та заміські виїзди на лоно природи.

«Я стараюся знімати людей  у соціальних місцях, де не потрібно платити за вхід або вихід. У нас є дуже багато парків, цікавих місць, приміром, біля замку. Зйомка там безкоштовна, а світлини дуже колоритні. Деколи відвідини певних місць коштують більше, ніж оплата праці фотографа. Часто також для мандрівок у день весілля мешканці міста обирають Ужгородський та Невицький замки, історичний центр міста, Ботанічний сад, Дендропарк Лаудона, навіть дитячу залізницю», – ділиться думками фотограф Владислав Тимошко.

Утім найбільш приємно, що до міста над Ужем останнім часом поєднувати руки і серця почали приїжджати і закохані з інших областей, зокрема, з Чернівецької, Івано-Франківської, Львівської та з Києва. І вабить їх наш край, передусім, мальовничими краєвидами та неординарним колоритом.

За обручкою – до Венеції

Однак самі містяни  полюбляють не лише гучно святкувати радість одруження вдома, але й окремі з них відправляються  ставати на рушничок щастя, чи ж то хоча б у весільну подорож – за моря-океани…

Найбільшою популярністю серед ужгородців є пристрасна Італія. Не менше до снаги нашим молодятам і романтична Венеція.

«Мама в мене вже десять років працює у Римі. Тож логічно, що святкувати важливу подію ми поїхали до неї. У Італії потужна діаспора заробітчан, тому гостей на нашому святі було кілька сотень. Та й свято тривало не добу, а цілих три. Там багато дуже мальовничих і видовищних місць. На щастя, дружина не була проти, аби ми поєднували долі на чужині, – розповідає Василь Юськів. – Вдома з друзями зробили «другу серію» одруження – офіційно оформили стосунки. Тож було добре і цікаво всім».

У тренді серед краян і Париж, який вважається столицею кохання. «На Ейфелевій вежі Андрій мені розповів про почуття. Ми товаришували два роки, але про якісь стосунки й мови не могло бути. До Франції поїхали разом з туристичною групою, тож я навіть не підозрювала, що на мене чекає приємний сюрприз. Шлюб зареєстрували ми у рідному місті, а відсвяткували на Драгобраті. У подорож же поїхали до Єгипту, здійснивши таке собі шлюбне турне», – зізнається містянка Олеся Ковтун.

Серед країн, які приваблюють ужгородців у плані проведення весілля у тренді також Чехія та Словаччина.

«Нещодавно нас запросили у Братиславу вести весілля. Там були гості і з Києва, і з усієї України. Ми їхали туди довго. То був наш перший виклик до Європи. Було дуже цікаво, персонал нас не розумів. Я просив дуже довго скотч, а мені давали алкоголь. При цьому  було справді весело. Наступне закордонне весілля мало проходити у Відні, але через сімейні обставини молодята від такої ідеї відмовилися. Але, сподіваюся, все попереду. Тепер  же у нас безвіз», – зізнався весільний староста Ярослав Мячин.

Часом ужгородці їдуть одружуватися і в Угорщину, Польщу, Бразилію, Швецію, Болгарію та Грецію. Щоправда, задоволення таке не з дешевих. Як запевняють самі ж наречені, застілля на 15 осіб із усім сервісом у Афінах коштує до 35 тисяч доларів.

Цікаво, що за словами організаторів урочистих подій, Закарпаття у цьому році стало дуже популярним для проведення шлюбних церемоній серед мешканців інших областей. Одружуватися до нас приїздять все більше пар із Києва, Дніпра, Одеси, Вінниці, навіть з окупованого Донецька… Саме тут, як розповідають самі ж молодята, вони відчувають себе у серці Європи, та й мають можливість отримати цілий спектр справді якісних послуг, а одночасно – насолодитись відпочинком у Карпатах. Отже, шлюбний туристичний бізнес невдовзі може стати новою родзинкою нашого краю. Щоправда, для цього потрібно подбати про дороги та належну інфраструктуру, аби зацікавити якомога більше гостей.

Марія УЖАНСЬКА, газета  «Наш Ужгород», ексклюзивно для zakarpatpost.net