У ОАЕ кроком руш! Які новації очікують ужгородців у грудні

У грудні на нас чекає не лише новий сезон, але й ряд важливих змін. Серед позитивних – скасування візового режиму з Об’єднаними Арабськими Еміратами та підвищення соціальних  виплат людям з інвалідністю.

Крім того, із 1 грудня підвищився розмір прожиткового мінімуму: для працездатних осіб – до 1 762 грн.; дітей віком до 6 років – 1 492 грн., від 6 до 18 років – 1 860 грн.; осіб, які втратили працездатність, – 1 373 грн.

Сюрпризи від Укрзалізниці

Укрзалізниця вирішила  скасувала два найпопулярніші потяги «Ужгород – Київ».

У довідковому бюро Ужгородського вокзалу повідомили, що справді два найпопулярніші потяги: №№13 і 99 сполученням «Ужгород – Київ» курсувати не будуть. Замість них запустять  новий щоденний потяг №45 «Ужгород – Лисичанськ», що вирушатиме з початкової станції о 19:50, відтак до Львова прибуватиме о 01:40, до столиці ж – об 11:46. Загальна тривалість поїздки до кінцевого пункту займе цілих 30 годин.

Вирішили скасувати й потяг № 601 сполученням «Солотвино – Львів», натомість призначити потяг № 13 сполученням «Солотвино – Київ», тобто, запровадити щоденне залізничне сполучення області  зі столицею через Хуст (раніше поїзд їздив почерез добу).

Оскільки при формуванні «Укрзалізницею» нового графіка руху не було враховано потреб пасажирів, депутати обласної ради звернулися   до Міністерства інфраструктури та «Укрзалізниці» з проханням не скасовувати діючі потяги до Києва та Львова, призначити щоденне курсування потягів сполученням «Ужгород – Київ», а також здійснити коригування розкладу руху потягу «Ужгород – Лисичанськ» із врахуванням потреби прибуття до столиці в ранкові годині.

Отже, згідно з новим графіком, з 10 грудня, потяг сполученням «Львів-Солотвино» курсуватиме й надалі. Відправлення здійснюватиметься  із Солотвина щоденно о 17.46, прибуття до Львова о 5.55, відправлення зі Львова щоденно о 20.40, прибуття до Солотвина о 9.08. Водночас із трьох «київських» потягів, котрі сполучали Закарпаття безпосередньо зі столицею та прибували туди у ранковий час, залишається лише №81/82.

Вихідні займуть третину місяця

У грудні у нас буде цілих 11 вихідних. У цьому році вперше офіційно неробочим днем  стало 25 грудня – католицьке Різдво.

Таке рішення прийняли депутати, проголосувавши за внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо святкових і неробочих днів.

Школи почнуть звітувати

До 1 грудня усі школи повинні були оприлюднити інформацію про надходження та використання коштів. Це є однією з вимог нового закону «Про освіту».

Про це розповіла міністр освіти та науки Лілія Гриневич.

«Прозора фінансова звітність, по-перше, допоможе нам оцінити, скільки реально коштів зараз українське суспільство вкладає у шкільну освіту і яку частку складає цей тіньовий бюджет освіти, а, по-друге, нарешті дати нашим батькам прозору картину того, на що витрачаються їхні кошти», –  сказала Гриневич.

За її словами, школи зобов’язані оприлюднювати фінансову звітність щодо фінансових надходжень та витрат закладу, незалежно від того, чи йдеться про державні кошти, чи про благодійні внески батьків.

В Ужгороді дешевшає вода, але за повірку лічильників має платити споживач

Про це повідомляє адміністрація КП «Водоканал м.Ужгород».

Згідно з цими змінами, з 01.12.2017 року тарифи на послуги централізованого водопостачання та водовідведення, для абонентів КП «Водоканал м.Ужгород» становитимуть:

На централізоване водопостачання – 12,20 грн./м 3;

На централізоване водовідведення – 6,43 грн./м 3.

Разом – 18,63 грн./м 3.

А тарифи на послуги централізованого постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньо-будинкових систем) суб’єктам господарювання, які є виконавцями цих послуг, для абонентів КП «Водоканал м.Ужгород» становитимуть:

На послугу з централізованого постачання холодної води – 12,76 грн./м 3 ;

На послугу з централізованого водовідведення – 6,72 грн./м 3 .

Разом – 19,48 грн./м 3.

Слід зазначити, що ужгородці все одно платять за воду чи не найбільше в області. Для порівняння: у Іршаві – вартість водопостачання становить 7,09 за куб. м, у Виноградові – 7, 78, у Мукачеві – 7,59, у Рахові – 10,54,  у Сваляві – 9,05, у Чопі –  8,33, у Берегові  10,96 грн.

Найвищим же тариф за послугу з централізованого постачання є у Тячеві – 15, 39 за куб. м. «Золоту воду» п’ють і мешканці Великого Березного, яким за кубометр доводиться платити 14, 94 грн. Третю сходинку антирейтингу, незважаючи на «покращення» посідає Ужгород із вартістю 12.20 грн.  Зависокою є ціна води і Перечині – 11,44 грн, Волівці – 10,98 та Хусті – 10, 82 грн.

zakarpatpost.net