Закарпатські парадокси: життя на широку ногу посеред калюж

Потроху наближається до кінця 2017 рік, і місто вже починає жити в передчутті чогось нового, кращого. Так було завжди: проводжаючи старий рік, хочеться щиро вірити, що за невидимим рубежем кожного з нас чекає щось значно краще, радісніше, світліше.

Минулого тижня на центральній площі міста почали встановлювати штучну новорічну ялинку,  котру місто придбало торік за 300 тисяч гривень, пише газета «Мукачево Express».

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

Отож, зовсім скоро неоново-сині вогники головної ялинки міста будуть кокетливо переморгуватися з підсвіткою розташованої неподалік міської ратуші. Якщо іще хтось з мукачівців не в курсі, вартість цього задоволення (підсвітки ратуші) обійшлася міській громаді у 1 022 931 грн. 52 коп. Подивишся на одну цифру, на іншу, і сам собі хочеш вірити в те, як же заможно, на широку ногу, живе наше місто останнім часом. А ще як згадаєш про закуплені саджанці сакур на суму 138 950 грн. і плани закупити іще разів у 5 більше, то й величезних калюж поруч із потворними залізобетонними конструкціями,  що замінюють хрестовину ялинці у стилі «хай-так» не помічаєш.

Однак трохи відійдеш – і від центральної площі, і від арифметичних роздумів про капіталовкладення в красу міста, і мимоволі починаєш чіплятися поглядом і повсякденням за вибоїни поруч з Зеленим ринком на дорозі, що веде до одного з супермаркетів.  Знову згадаєш про широкий розмах, з яким взялися за будівництво і нової торгівельної споруди цієї ж мережі, і дороги до неї.  А ноги тим часом вже чвакають у промоклому взутті, тому що грудень у цьому році хоч і досить теплий, але багатий на опади, а калюжі важко обійти не тільки біля Зеленого ринку. Вулиці Богдана Хмельницького, Ярослава Мудрого, двори біля самісінької площі Кирила і Мефодія – що вже й говорити про Росвигівські околиці, що зараз дуже нагадують Венецію навесні! Однак такі приземлені незручності мукачівців навряд чи турбують міських можновладців. Зате у нас ялинка крута!

То нічого, що місто огортає темрява. Хочете світла? Милуйтеся підсвіткою ратуші.  Ну, а те, що чоботи не витримують мукачівських калюж, і щоранку до місця роботи вам доводиться приходити вже з мокрими ногами – так то всі претензії до небесної канцелярії. А то щось вони там геть від рук відбилися, снігу у них взимку не допросишся. А не за горами ж і фестиваль Червеного вина, туристи до Мукачева приїдуть. Без морозу та снігу якось воно буде не за фен-шуєм.  Бо в численних малих та великих «озерах» як у дзеркалі, відобразиться увесь безлад красивого древнього міста над Латорицею…

Валентина ЖУК, газета «Мукачево Express», ексклюзивно для zakarpatpost.net