Земельні махінації на Закарпатті. З’явилися нові подробиці

Головне Управління Держгеокадастру в Закарпатській області нарешті відгукнулося на звинувачення у хабарництві своєї начальниці. Утім там інформацію про хабар у розмірі 200 тисяч доларів заперечують і спростовують.

Пропонуємо вам ознайомитися з відповіддю Управління. Текст друкуємо без змін. А висновки робіть уже самі.

“Відповідно до п. 6 Кодексу етики українського журналіста, повага до права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події є найпершим обов’язком журналіста. Представники засобів масової інформації повинні здійснювати кроки для перевірки автентичності усіх повідомлень, відео – та аудіо матеріалів, отриманих від представників загалу, фрілансерів, прес-служб та інших джерел.

Так, 02 квітня 2018 року в багатьох регіональних,  всеукраїнських Інтернет виданнях та  соціальній мережі Facebook  – Олександр Пересоляк та  Лариса Сарган – прес секретар Ю. Луценка  з’явилася інформація,  яка розповсюджена під назвою “На Закарпатті затримано на хабарі розміром 200 тис. доларів керівника та заступника Головного управління Держгеокадастру у Закарпатській області”.

Повідомляємо, що розповсюджена інформація є безпідставною та недостовірною, вказана інформація не відповідає фактичним обставинам справи,  а також несе наклепницький характер й завідомо неправдиві відомості щодо Головного управління Держгеокадастру у Закарпатській області та згаданих керівників   Головного управління Держгеокадастру у Закарпатській області, які не затримані правоохоронними органами за отримання неправомірної вигоди у зазначеному розмірі та  знаходяться на свої робочих місцях. Працівниками Національної поліції та УЗЕ у Закарпатській області здійснюються слідчо – оперативні дії (обшук) у службових приміщеннях керівників Головного управління. Жодних грошових коштів не виявлено та обвинувачення у пред’явлені підозри не вручено.

Право фізичних, юридичних  осіб та державних органів на спростування недостовірної інформації передбачено статтею 37 Закону України “Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні” , за змістом якої громадяни, юридичні особи і державні органи, а також їх законні представники мають  право  вимагати від редакції друкованого засобу масової інформації опублікування ним спростування поширених про них відомостей, що не відповідають дійсності або принижують їх честь та гідність.

 Отже, за змістом викладених приписів чинного законодавства право на спростування має особа, про яку поширено недостовірну інформацію, навіть якщо таке поширення не завдало шкоди її діловій репутації. Крім того, відповідно до приписів статті 47 Закону України “Про  інформацію” порушення законодавства України про інформацію тягне за собою, зокрема, і цивільно-правову відповідальність згідно з законодавством України. Серед порушень цього законодавства у наведеній статті передбачено і поширення відомостей, що не відповідають дійсності.

З огляду на зазначене, вимагаємо відповідно до чинного законодавства України спростувати недостовірну інформацію, а саме статтю під заголовком “ На Закарпатті затримано на хабарі розміром 200 тис. доларів керівника та заступника Головного управління Держгеокадастру у Закарпатській області” за посиланням: ( назвати всі сайти), опублікувати текст спростування, яке повинно бути поміщено під заголовком “Спростування” та набрано тим же шрифтом, що і повідомлення, яке спростовується.

Тож, закликаємо, як працівників ЗМІ, так і представників громадськості й правоохоронних органів (https://twitter.com/SarganLarysa)  при оприлюдненні інформації щодо діяльності органів влади та посадових осіб  свідомо ставитись до вимог щодо її об’єктивності та достовірності!

Адже у згаданих статтях в засобах масової інформації зазначено неправдиву інформацію, що негативно впливає на ділову репутацію керівника та заступників Головного управління Держгеокадастру у Закарпатській області”, – йдеться у повідомленні.

Тим не менше, на сайті Генеральної прокуратури України є підтвердження факту викриття групи осіб Головного управління Держгеокадастру у Закарпатській області, які вимагали грошові кошти з приватного підприємця за виділення у власність земельних ділянок.

zakarpatpost.net