Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 1 червня

День на Закарпатті був багатим на події.

Сьогодні в Ужгороді у рамках відзначення Міжнародного дня захисту дітей у сквері Героїв Майдану в центрі міста вперше пройшов фестиваль-конкурс дитячих страв «Ням-Ням-Фест».

Кухарі 25 дитячих садочків та навчально-виховних комплексів представили на суд журі та малечі, яка прийшла на свято, свої кулінарні витвори саме для дітей, такі, котрі можна готувати в навчальних закладах і включати в меню.

У Мукачеві у парку «Перемоги» сьогодні було дуже людно. Малеча раділа святу і насолоджувалася змістовним відпочинком.

До свята дітям показали тих, хто дійсно їх покликаний захищати, запросивши до парку захисників – воїнів-учасників АТО, разом з якими малеча мала змогу відчути на дотик військову техніку, оглянути автомати, боєприпаси і навіть бойову машину.

Охочих було надзвичайно багато. Крім того, діти знайомилися з роботою поліцейських, фотографувалися з ними.

Закарпатські ліси радують своїми щедрими дарами. Білі гриби вже заполонили ринки області. У Мукачеві продають по 70 гривень за купку.

Продавчині нахвалюють зібраний урожай, розповідають про корисні властивості і люб’язно пропонують купити гриби. Одна з жінок розповідає, що назбирала їх у селі Жборівці сьогодні вдосвіта. Каже, що грибарів чимало, їдуть до лісу навіть діти.

На ринках Ужгорода теж багато білих. Сюди їх привозять найчастіше з найближчих районів. Однак гриби ростуть навіть у самому місті.

Наш край унікальний і надзвичайно багатий на дарунки природи.

Однією з найбільш відомих мініатюрних пам’яток столиці Закарпаття є Свободка. Пам’ятник було відкрито 27 липня 2010 року на перилах пішохідного мосту.

Створив її Михайло Колодко разом з архітектором Олександром Безиком. Вона, після Миколайчика, була другою міні-скульптурою, яка прикрасила Ужгород.  Історія її появи досить цікава. Справа в тому, що 11 липня 2010 року на несудноплавному Ужі пройшла перша Ужгородська регата. Веселі змагання зібрали багатьох прихильників і одразу ж стали улюбленою літньою атракцією місцевих та гостей. Однак уже за кілька днів після проведення регати організатори отримали лист від Укррічфлоту, у якому до них було висунуто ряд претензій за несанкціоноване відкриття навігації, мовляв, на Ужі немає навіть маяка.

Сьогоднішнім гостем прес-центру закарпатської газети «НЕДІЛЯ» є начальник Кінологічного центру Нацполіції області, полковник Олександр ЛАЗАР.

Він поділився думками щодо того  як найкраще поводитися з чотирилапими, а також розповів про дресирування собак.

– Із якими породами працюєте?

– У основному використовуємо німецьких вівчарок. Вони найлегше піддаються навчанню. Але маємо й лабрадорів, мали й ротвейлера, який наразі вже на пенсії і хворіє. Наголошу, що після несення служби собаки свій вік доживають у нас.

Зараз багато говориться про те, що руйнують історичну спадщину, старі будинки. Але, можливо, вони своє віджили. Людина ж теж не вічна. Тож що відбувається в Ужгороді? Про цезакарпатській газеті «НЕДІЛЯ» розповів історик Роман ОФІЦИНСЬКИЙ.

– Із пам’ятками варто поводитися обережно. Не всі вони під захистом держави. Ряд унікальних будівель належно не зареєстровано. Причини різні – комерційний лобізм, зволікання чиновників, ускладнене документування. Буває, що через суспільний тиск уже напівзруйновану будівлю проголошують нововиявленою пам’яткою. Своє основне завдання міністерство культури України виконує неохоче. У міській раді теж посадовці, байдужі до охорони культурної спадщини. На жаль, неосвічені забудовники зменшують капіталізацію міста, його історичну цінність. Збережені об’єкти додають привабливості та примножують добробут усіх мешканців. Легше зруйнувати стару споруду і звести на її місці багатоповерхівку, щоб здавати в оренду під офіси. Ця ментальна проблема породжена браком ціннісних орієнтирів. Адже в любові до минулого приховано потужний бізнес-ефект. Для чого, скажімо, фасад у центрі міста вимощувати туалетною плиткою? Це ж повний несмак! У вільному доступі сотні світлин, листівок і кінокадрів, на яких у деталях відбито дорадянський Ужгород. Невже складно щось вартісне відновити у стилі минулих епох.

Кожному з нас хочеться , аби в домі було і гарно, і комфортно, аби все помістилося і щоб не було зайвих меблів, аби ремонт обійшовся недорого і при цьому щоб житло потім хотілося  показати  іншим, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Тож які зараз модні тенденції в оформленні інтер’єрів, який дизайн можна вважати унікальним, як створити в будинку заспокійливу і затишну атмосферу?

Про це та інше у прес-центрі закарпатської газети «НЕДІЛЯ» розповіла дизайнер інтер’єру Оксана МАЛЕШз Ужгорода.

Чи є якість кольори, які зараз у моді, скажімо, для стін чи меблів?

Щороку найвідоміша організація в області кольору Pantone, до складу якої входять провідні європейські колористи, визначає колір року. У минулому році це був greenery – зелений. Тепер же – ультрафіолет. Загалом світова тенденція сьогодні – поступовий відхід від пастелі, до якої ми звикли останнім часом  і впускання у особистий простір яскравих насичених глибоких барв. Колористи всього світу вважають, що наше сучасне рухливе життя повинно переходити і в інтер’єр. Як один із варіантів – динамічний колір. Крім ультрафіолету в цьому році у тренді  темно- бірюзовий, синьо-зелений,червоний, темно-синій, чорний, яскраво-жовтий, яскраво-помаранчевий, тобто всі виразні кольори.

zakarpatpost.net