Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 24 червня

День на Закарпатті був багатим на події.

На Закарпатті продають кавуни, але на гірських вершинах вчора засніжило. Таке собі дивне літо викликало бурхливе обговорення у всій Україні.

Люди дивувалися погодній аномалії і коментували, що пора готувати лижі, або взагалі ховати їх не потрібно, оскільки й весна у нас була сніжною, довгою та холодною, хоча зими як такої майже й не було.

Найбільше емоцій викликала евакуація дітей з літнього табору рятувальниками. На щастя, з ними все добре.

А от фото та відео снігопадів продовжують набирати в Інтернеті все більше переглядів.

Тож якою буде погода в наступні дні?

Журналіст закарпатської газети «НЕДІЛЯ» потрапив у Львові на незабутнє феєричне дійство – щорічний фестиваль йога-культури, що відбувається вже втретє «Lviv Yoga Day-2018»

Чим же може зацікавити закарпатців подібне свято східної культури? Насправді багато чим. Передусім, воно є яскравим прикладом того, як залучати до міста туристів, адже вони протягом двох днів живуть у готелях Львова, харчуються в тамтешніх кафе та ресторанах, купують сувеніри, взагалі – залишають гроші. Такі заходи свідчать про те, що львів’яни будь-яке свято вміють використати для того, аби до них приїхали гості, вміють створювати шоу і зробити будь-яку акцію цікавою, видовищною, феєричною.

І це, до речі, лише одна з сотень із сотень подій, які щодня проходять у Львові, адже вже в наступні вихідні там пройде масштабний фестиваль «Alfa Jazz Fest-2018».

Ми повинні вчитись від сусідів, але не бути, як вони, а бути набагато кращими.

Незважаючи на не зовсім сприятливу погоду, в Ужгороді вчора ввечері колоритно відзначили свято, яким закінчується літній сонячний цикл календарних дохристиянських свят, – Купала, або Купайла. Варто зазначити, Купала ще називають святом молоді.

Про це повідомила прес-служба Ужгородської міської ради.

За старим календарем цей день припадав на 24 червня, тож для ужгородців відтворили давні традиції. Пускання вогняного колеса у воду, ходіння по розпеченому вугіллі, стрибки через вогонь, плетіння віночків – і це ще не всі особливості свята на березі Ужа.

Захід позиціонували як “величне свято українського народу”. Організатором є громадська організація “Наше місто – рідний дім” та спілка козацьких організацій міста Ужгорода. Свято відбулося за сприяння Ужгородської міської ради.

Сьогодні в Ужгороді відбувалися одразу дві масштабні спортивні події, які зібрали любителів мотоспорту не тільки нашого краю та інших областей України, а й з-за кордону. Про це повідомляє прес-служба Ужгородської міської ради.

Уже п‘ятий рік поспіль на вулиці Загорській відбувається особисто-командний чемпіонат Закарпатської області та відкритий Кубок Ужгорода з мотоциклетного спорту.
Організатором чемпіонату є мотоклуб “Загоркрос”. Захід відбувся за сприяння Федерації мотоциклетного спорту України й Ужгородської міської ради, а також спонсорів та меценатів.

На Закарпатті у Синевирській Поляні розпочалися зйомки історичного екшену «Захар Беркут» режисера Ахтема Сеітаблаєва («Кіборги»).

До створення фільму за мотивами однойменної повісті Івана Франка залучена велика міжнародна акторська команда з України, США, Казахстану, Великобританії та Монголії, пише Правда.

Сьогодні все більше говориться про здорове харчування. Але далі розмов справа рідко коли заходить. Закарпатці об’їдаються шкідливою жирною смаженою їжею, яка вважається традиційною у нашому краї, ласують продуктами швидкого приготування та інтенсивно набирають кілограми, а відтак – є постійними пацієнтами лікарів та клієнтами аптек. Звісно, не всі, але багато хто, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Тож сьогоднішнім гостем прес-центру закарпатської газети «НЕДІЛЯ» є дієтолог Альона НЕКРАХА.

Під час наших «Недільних бесід» вона розповіла про те, що їсти не бажано, які продукти є найбільш корисними, як подолати зайву вагу, як впливає на здоров’я фастфуд та багато іншого.

У суботу пізно ввечері в результаті нападу зловмисників на табір закарпатських ромів на околиці Львова одна особа загинула, четверо травмовані.

Про це повідомляє Українська правда з посиланням на поліцію  Львівщини. Поліцейські  затримали семеро осіб, причетних до нападу. Наразі встановлюють обставини події, вирішується питання про відкриття кримінального провадження.

Далеко не кожен закарпатець, заклопотаний переважно зароблянням грошей та облаштуванням власного житла, веде активне громадське життя, має крім роботи ряд улюблених хобі і відстроює інтереси громади, навіть разом з іншими однодумцями бореться за справедливість. Тим більше, коли мова йде про священика. Отже сьогоднішнім гостем закарпатської газети «НЕДІЛЯ» є отець Василь МАНДЗЮК із Міжгір’я, настоятель храму «Воскресіння ГНІХ» та  «Різдва Пресвятої Богородиці», Мукачівської греко-католицької єпархії, який неодноразово побував у АТО у якості військового капелана, разом із земляками постійно порушує актуальні питання, а ще и він виготовляє луки та варить сир. Це – той самий духовний отець, що ходить по воді і фото з яким облетіло увесь Інтернет (на ньому він пересувається затопленими вулицями за допомогою ходуль, оскільки інакше пройти до прихожан іноді просто неможливо). Він – гуморист і екстремал, патріот і лікар людських душ, надзвичайно цікава людина, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Сьогодні ми з ним говорили і про релігію, і про забобони, і про соціальні мережі, і про  кумедні випадки з життя.

Лебедина пара, що вивела пташенят стала улюбленицею ужгородців. Випадок є унікальним не те, що для Закарпаття, але й для України загалом. Кірпічка тепер – місце паломництва як місцевих, так і туристів.

Тож що думають ужгородці про наше білопере диво?

«Кірпічка – для мене також улюблене місце, адже я, перш за все, є орнітологом, тобто, моя перша біологічна спеціалізація – орнітологія і лише потім екологія. Чому тут поселилися птахи? Їм важливо, щоб була водойма і щоб були на ній зарості. Чому вони облюбували не Чорні озера – важко сказати. Тим не менше, Кірпічку вони полюбили. Я вже роки спостерігаю за гніздуванням різних видів… вони не сприймають сміття як щось загрозливе, тобто целофани, пластик їм шкодять, але вони цього не знають. Їм головне, щоб вони могли відкласти яйця і вивести потомство. І на Кірпічці саме це можна успішно зробити. Дуже приємно, що в цьому  році маємо перший виводок лебедів. Це – велика орнітологічна подія не тільки для нашого міста, але й для Закарпаття в цілому, адже в Ужгороді лебеді шипуни з’явилися лише в 90-х роках минулого століття, та лише тепер маємо перших лебедят. Загалом випадки гніздування лебедів у нашій області є поодинокими», – розповіла закарпатській газеті «НЕДІЛЯ» кандидат біологічних наук, еколог, співголова Форуму екологічного порятунку Закарпаття, експерт-еколог ГО «Екосфера» Оксана СТАНКЕВИЧ-ВОЛОСЯНЧУК.

Закарпатська газета «НЕДІЛЯ» першою написала про закарпатця Валентина Фречку з Сокирниці, який нещодавно виборов золото на олімпіаді геніїв у США.

Ми поспілкувалися з мамою хлопця і вона розповіла про те, коли помітила, що її син не такий, як інші діти.

«Валентин завжди був незвичайною дитиною, – каже пані Наталія. – Пам’ятаю, коли йому було шість років, перед святом Миколая, ми з чоловіком спитали, що б він хотів отримати у подарунок. Він відповів, що хотів би в Хусті піти в один магазин. Назву його не знав. Але ми довірилися йому і поїхали до міста. Там він відвів нас у книгарню. Довго переглядав літературу, щось вибирав, як дорослий, і врешті-решт зупинився на величезній енциклопедії «Анатомія людини». Продавець, яка працювала там уже 30 років, зізналася, що за період її роботи це перший такий випадок, коли дитина обирає не казки чи розмальовки, а науковий підручник».

zakarpatpost.net