Погода на Закарпатті на сьогодні, 1 липня. Народні передбачення, повір’я

Сьогодні на Закарпатті буде прохолодно.

В Ужгороді та Мукачеві вночі буде +11, удень – +18 градус. Очікується ясна погода, у другій половині дня небо затягнеться хмарами, щоб ввечері знову очиститися. Без опадів.

У Хусті та Іршаві – вночі буде +11, удень – +18 градусів. Хмарна погода протримається увесь день. Без опадів.

У Воловці – +8 уночі і  +14 градусів удень. Ясним небо у Воловці буде тільки вранці, потім його затягне хмарами, які протримаються до пізнього вечора. Дрібний дощ, який розпочнеться у другій половині дня, посилиться ближче до вечора.

У Сваляві – +9 уночі і  +15 градусів удень. Безхмарній ночі та ясному ранку прийде на зміну хмарна погода, яка утримається у Сваляві до самого вечора. Ніч та ранок пройдуть без опадів. Удень очікується дощ, який до вечора повинен закінчитися.

У Тячеві нічна температура становитиме +11, денна – +17 градусів. У Тячеві сонце в цей день буде рідко з’являтися з-за хмар. Без опадів.

У Перечині – нічна температура становитиме +11, денна – +18. Вдень у Перечині очікується хмарність, незважаючи на те, що ранок та вечір обіцяють бути ясними. Без опадів.

У Великому Березному – вночі +9, удень – +16 градусів. Хмари, які з’являться у Великому Березному вдень, протримаються недовго – ввечері очікується ясна погода. Без опадів.

У Берегові та Виноградові – вночі – +12, удень – +19. Безхмарній ночі та ясному ранку прийде на зміну хмарна погода, яка утримається до самого вечора. Без опадів.

У Міжгір’ї – уночі  +8, вдень – +13 градусів. Ясна погода протримається в ранковий час у Міжгір’ї зовсім недовго – вже вдень небо вкриється хмарами, які лишатимуться там до пізнього вечора. Удень піде дощ, проте ближче до вечора він повинен стихнути.

У Рахові буде уночі +8, вдень температура підніметься до +12 градусів. Протягом усього дня у Рахові буде триматися хмарна погода. Удень розпочнеться дощ із грозою, а ввечері йому на зміну прийде дощ.

1 липня вшановується пам’ять мучеників Леонтія, Іпатія і Федула. У давні часи 1 липня відзначався Ярилин день – день пекучого сонця. З цієї нагоди організовувались народні гуляння. Наші пращури в цей день спостерігали за травою: якщо вранці вона суха – на ніч буде дощ. У цей час відцвітає малина, починають квітнути лілії.

Народні прикмети на 1 липня

  1. Вечірня зоря золотисто-жовта з рожевими відблисками – до хорошої погоди.
  2. Ярилин день відрізняється палючим сонцем, це всім дням день, єдиний і неповторний. Всі святі з Ярилой, язичницьким богом, міряються, побороти не можуть. На Русі говорили: «Ярило — добрий молодець, на білому коні роз’їжджає, на русявих кучерях — вінок, у лівій руці жита пучок, в правій — палиця. Змахне Ярило житом — ниви повнішають, хліба колосяться, палицею змахне — громи гримлять, дощі ллють. Куди кінь стане, там трава шовкова з блакитними квітами стелиться.

zakarpatpost.net