Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 1 липня

День на Закарпатті був багатим на події.

Після відкриття Бескидського тунелю очікується, що суттєво зросте інтенсивність залізничних перевезень вантажів і пасажирів через Закарпаття по європейському транспортному коридору до Словаччини, Угорщини, Словенії, Італії.

Такі перспективи відкривають перед нашим краєм багато хороших можливостей. Крім того, незабаром буде запущено залізничний рейс до Угорщини Мукачево-Будапешт.

Як зазначив заступник Міністра інфраструктури  з питань європейської інтеграції Віктор Довгань, впровадження проекту пасажирського сполучення Мукачево—Чоп—Захонь (Угорщина)—Будапешт дасть можливість пасажирам дістатись із міст Закарпатської області (Чоп, Батєво, Мукачево) до країн Європейського Союзу та у зворотному напрямку без очікування перестановки колісних пар чи зміни поїздів за обраним маршрутом.

Закарпатська газета «НЕДІЛЯ» продовжує стежити за білоперою родиною в Ужгороді. Малята ростуть надзвичайно швидко, зараз вони вже наполовину такі, як дорослі,  більші за качок, що плавають поруч. Малюки ще вкриті пухом, а не пір’ям,  проте стають усе більш схожими на батьків, за яких вони ще й сміливіші, частіше підпливають до берега, не бояться людей, хоча зазвичай тримаються біля батьків.

Цікаво поводиться батько-лебідь при наближенні собак. Він починає видавати каркаючо-гавкаючі голосні звуки, аби попередити самицю та лебедят про небезпеку. Може сміливо накинутись на кривдника, але зазвичай відпливає. Коли наближаються надто близько люди, зазвичай шипить, захищає рідних.

Бути гарним і здоровим хочеться кожному. Але для того, щоб зберігати тіло у хорошій формі, добре почуватися, одного бажання мало. Потрібні правильне харчування та спорт, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Тож як найбільш ефективно тренуватися? Як не нашкодити собі? Як досягти під час занять омріяного ефекту? Як зберігати ідеальну вагу?

Про це під час наших «Недільних бесід» у прес-центрі закарпатської газети «НЕДІЛЯ» розповів провідний тренер із Ужгорода, майстер спорту Федерації пауерліфтингу України, майстер спорту міжнародного класу ФЕДЕРАЦії AWPC, абсолютний чемпіон світу GPA з пауерліфтингу у віковій категорії OPEN, багаторазовий чемпіон України  Вадим ТИХОНОВ.

На річці Тиса рятувальники врятували трьох угорських туристів

У полоні води опинилися 42-річний чоловік та двоє підлітків – 12 та 14 років.

Про це повідомили в УДСНС області.

“О 17:50 30 червня в оперативно-рятувальну службу надійшло повідомлення, що під час сплавляння на човні по р. Тиса в районі с.Гетиня у Виноградівському районі, троє громадян 1976, 2003, 2006 років народження, всі мешканці м. Ніредьгаза (Угорщина) потребують допомоги.

Закарпатська газета «НЕДІЛЯ» спеціально навідалася в гості до вівчарів, які живуть і працюють на найвисокогірнішій полонині Закарпаття Балцатул, і поговорила з «депутатом по полонинах»

Третій місяць у високогір’ї Карпат триває літування – період, який вівчарі з отарами проводять на полонинах. А це майже півроку: з квітня до пізньої осені. Там вони випасають худобу, роблять сири. Як виглядає сучасне вівчарство, та до чого тут депутати – наша газета напросилася в гості до тих, хто пильнує овець у горах.

Цілющі джерела відомі ще з біблійних часів. У християнських обрядах вода відіграє дуже важливу роль. У освяченому вигляді вона  є символом Божої благодаті. Як відомо з Біблії, навіть Іван Предтеча хрестив людей водою, а Ісус Христос приймав хрещення у Йордані, що знаменувало  оновлення і відродження людського життя. Досі християни щороку освячують воду і вона зберігається протягом тривалого часу, більше того, її з вірою використовують, як ліки для душі і тіла.

Чудодійні водойми є в багатьох куточках нашого краю. А Закарпаття на взагалі славиться не тільки мальовничими горами, свіжим чистим повітрям, але й дивовижними ріками, струмками та криницями. Зокрема, у Перечині на узбіччі дороги між урочищами Поташня і Яслище струмує під горою цілюще джерело.

По-перше, вода в ньому кришталево чиста, ароматна і свіжа, а по-друге, зі слів старожилів, вона є лікувальною.

До нього вже багато років їдуть вмиватися ті, у кого є проблеми із очима.

Навіть назву Яслище отримало від того, що неподалік колись були ясла, де подорожуючі могли нагодувати тварин і напоїти їх із водойми живильною прохолодою.

Проект відомого закарпатця відкрився в день допрем’єрного показу в Дзеркальному залі Львівської опери.

Роботи закарпатського митця Михайла Деяка стали своєрідними привідкритими дверима до нової постановки у Львівському національному академічному театрі опери та балету – прем’єри опери «Дон Жуан» Вольфганга Амадея Моцарта.

Проект Михайла Деяка «Генезиз» відкрився саме в день допрем’єрного показу в Дзеркальному залі Львівської опери, де абстрактна, відкрита до чисельних інтерпретацій, природа металевих скульптур цікаво поєдналась з класичним інтер’єром, характерними для якого є дзеркала та живопис із зображенням сцен з популярних вистав ХІХ століття.

zakarpatpost.net