Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 29 вересня

День на Закарпаттті був багатим на події.

Пожежа знищила будинок багатодітної родини у Рахові.

Про це повідомляють користувачі соцмереж.

У хаті одночасно проживало 10 осіб. Із них п’ятеро – неповнолітні діти віком 1, 2, 5, 7 та 9 років.

Де зимуватимуть нещасні – поки що невідомо, як і причина загорання та сума завданих збитків.

Відкритий чемпіонат Ужгорода з бойового самбо, яке поєднує у собі не лише спорт та самозахист, а й виховання морально-вольових якостей, пройшов сьогодні у ПАДІЮНі.

Організатором змагань, у яких взяли участь понад 7 десятків спортсменів, є спортивний клуб «Спорт-Лідер».

Про це повідомила прес-служба Ужгородської міської ради.

Після напружених поєдинків провели церемонію нагородження переможців.

На Закарпатті чимало назв населених пунктів пов’язано з деревами. Проте є в нас і пташині села. Зокрема, на Свалявщині один із населених пунктів названо на честь голубів, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

На території села люди жили в  IV–III ст. до н. е. Про це свідчать археологічні знахідки, виявлені на території села. У старих архівних документах Голубине згадується вже в 1430 році. Про це йдеться у Вікіпедії.

Спочатку  там мешкали 23 кріпацькі сім’ї, які мали 4 коней, 5 волів, 9 корів, 10 овець. Під час війни всі сім’ї знищили, а землі довго пустували. У 1671 році їх роздали для заселення кільком родинам. У 1870 році в Голубиному вже були 753 мешканці.

У Міжгірському районі почався капітальний ремонт дороги районного значення «Пилипець – Потік».

– Це дорога, яка веде до гірськолижних підйомників і водоспаду «Шипіт» – однієї з найпопулярніших локацій на Закарпатті, куди протягом року приїжджає величезна кількість туристів, – наголошує Геннадій Москаль. – Очікуємо, що після ремонту дороги потік туристів сюди зросте ще більше.

Про це йдеться на сайті Геннадія Москаля.

Джерело фінансування робіт – Дорожній фонд.

Під час щорічної наради ОБСЄ з огляду виконання зобов’язань держав-учасниць у людському вимірі роздавали надруковані в Росії брошури про нібито утиски прав угорської нацменшини в Україні.Про це повідомив у Facebook журналіст Ігор Соловей, пишу УКРІНФОРМ.

“На заходах ОБСЄ роздається така брошурка, де описується як “тяжко” угорській меншині в Україні. І все б нічого, якщо б не два маленькі нюанси: папірець надрукований в типографії за адресою Волхонка, 8, м. Москва (РФ); роздає її якесь Міжрегіональне об’єднання “За демократію і права людини”, яке зареєструвалося для виступів як російська організація”, – зазначив журналіст.

При вирішенні так званих міжнаціональних питань, що загострилися через паспортний скандал в Берегові на Закарпатті, Києву варто було б вести вдумливу і прагматичну політику, а не вводити військовий контингент на територію області, демонструючи силу і перекидаючи без ґрунтовних причин військові ресурси.

Про це розповів голова Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадій Москаль, пише Сегодня.

“Якщо ми вибрали стратегічний курс на Європу і в НАТО, вирішили закріпити це в Конституції, то, напевно, нам не треба на кордоні з Євросоюзом займатися дурницями і брязкати зброєю, вводити туди якісь військові формування тощо”, – сказав губернатор.

Коментуючи критику на адресу закарпатських угорців у відсутності патріотизму до України, Москаль нагадав, що якщо, наприклад, брати добровольчий рух, то перший доброволець із Закарпаття, який пішов на схід України і загинув в АТО, був угорець з Берегова.

Десятеро азіатів, які мали намір дістатись Словаччини незаконним шляхом, затримали сьогодні вночі прикордонники Чопського загону. Про це повідомляє Західне регіональне управління Держприкордонслужби України-Західний кордон.

Прикордонний наряд виявив правопорушників під час патрулювання неподалік села Мирча Великоберезнянського району. Серед затриманих – п’ятеро чоловіків, троє жінок та двоє дітей. Жоден з нелегалів не мав при собі документів. Попередньо встановлено, що усі іноземці є громадянами В’єтнаму.
Наразі прикордонники проводять заходи щодо пошуку ймовірних посібників, причетних до переміщення незаконних мігрантів.

Туалетів в Ужгороді бракує. Тож мешканці міста на сайцті міської ради зареєстрували петицію про “Ствовення мережі громадських вбиралень в Ужгороді”. Її автором є Юрій Ключківський.

Нижче подаємо текст петиції.

“Станом на вересень 2018 року в Ужгороді не існує жодної громадської вбиральні (туалету). Наявні ж, яких не більше 4-5 на все 114 000-е місто, не рахуючи гостей обласного центру, це – приватні туалети. Натомість, жителі обласного центру, відряджені у місто, туристи тощо вимушені масово користуватись вбиральнями в приміщеннях органів влади та управління, а також – туалетами, які розміщено у приватних закладах громадського харчування.

Чому поїзд “Мукачево-Будапешт” ще все не запустили? Він мав почати курсувати до кінця цього літа. Про це з посиланням на в.о. голови правління ПАТ “Укрзалізниця” Євгена Кравцова повідомляє Інтерфакс.

Євген Кравцов повідомив, що поїзд повинен почати ходити не пізніше кінця 2018 року, він висловив надію, що до цього часу вдасться вирішити всі технічні питання. Також, за його словами, українцям потрібно готуватися до появи ще одного прямого європейського маршруту. У 2019 планується запуск поїзда “Київ – Берлін”.

Сьогодні з Києва виїхав перший поїзд “чотирьох столиць” з вагоном з чоловічих і жіночих купе. Поїзд №32 / 31 проїде по маршруту Київ – Мінськ – Вільнюс – Рига. Вартість проїзду з Києва до Риги в купе становить 2248,41 гривень, в СВ – 4487, 21 гривень.

У вчиненні протиправного правоохоронці підозрюють 14-річну мешканку Закарпатської області. Неповнолітня за один день обікрала двох тернополянок на центральному ринку.

Своїх жертв підозрювана підстерігала на пішохідному переході. Допоки потерпілі очікували на зелений сигнал світлофору, лиходійка непомітно витягувала у них з наплічників гаманці. Дівчині вдалося збагатитися на 12 тисяч гривень. Крадені гроші одразу витрачала на власні потреби.

Неповнолітню викрили оперативники обласного управління карного розшуку спільно з колегами із Тернопільського відділу поліції.

Як встановили правоохоронці, підозрювана ніде не навчається. У іншу область поїхала разом з матір’ю.

Сьогодні в Ужгороді вже другий день панує чеська атмосфера. Відомі нам кнедлики, соуси, великі кремзлики з капустою, ковбаски, хот-доги…. Саме такою гастрономічно розмаїтою бачать столицю Закарпаття чисельні гості.

Цікаво, що чи не вперше кулінарна частина обійшлася без бограча та шашликів.

Однак серед широкого асортименту страв вибрати до душі наїдки є з чого. Багато їжі приготовано на грилі, а також пиво ллється рікою. Саме для любителів хмільного напою, яким гордяться наші сусіди, в місті встановлено рекордну кількість біотуалетів – цілих два десятки, а крім них – також автономні рукомийники, обладнані серветками.

Загалом на площі Народній людно, галасно та весело.

Присутніх розважають шарманщик, живі скульптури, аніматори, карикатуристи, ходуни, біля яких збираються любителі пофотографуватися, лунає музика, можна придбати багато сувенірної продукції.

Свято триватиме три дні і на ужгородців чекає ще багато вражаючих сюрпризів.

zakarpatpost.net