Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 29 жовтня

День на Закарпатті був багатим на події.

На площі Шандора Петефі висадять ліквідамбар смолоносний, або амброве дерево

Про це повідомив відділ інформавційної роботи Ужгородської міської ради.

До 25 жовтня включно тривали публічні консультації, під час яких Ужгородська міська рада цікавилася думкою містян, які дерева садити на пішохідній оновленій частині площі Шандора Петефі. Було запропоновано 6 видів дерев: ліквідамбар смолоносний, або амброве дерево; золотий дощ звичайний; клен гостролистий; кельрейтерія волотиста, золотий дощ волотистий, хибне мильне дерево; каркас західний, залізне дерево, кам’яне дерево, а також сакура.

У голосуванні взяли участь 1258 людей. За ліквідамбар смолоносний віддали найбільше – 419 – голосів, за сакуру – 379 голосів, 222 – за клен гостролистий, це трійка лідерів голосування.

В Ужгороді смерть дивиться з вітрин на перехожих. Із-за скла виглядають різноманітні монстри, відьми, нечиста сила у різних проявах, у кафе та магазинах багато привидів, павутини, павуків та змій, скорпіонів, пофарбованих динь.

Із кожним роком чортівня стає все страшнішою на вигляд, але якіснішою і яскравішою та видовищнішою, її все більше і вона заполонює Ужгород, закарпатські міста і села.

Область готується до відзначення Дня усіх святих.

Для когось свято асоціюється з походами на кладовище, запаленням свічок на знак пам’яті за померлими. А для когось – із веселим маскарадом та розвагами, які прийшли до нас із заходу.

До Хелоуіна ставлення закарпатців досі двозначне.

Утім переважно це навіть не свято, а рекламна кампанія із продажу сувенірів. Виграють від неї здебільшого  ті, хто торгує спеціальними прикрасами, масками та костюмами, а також діти, які люблять фантастичних персонажів, переодягання та вірять у казки.

Демонтаж продуктопроводу на Закарпатті, про який розповіли журналісти одного з центральних телеканалів, став можливим на підставі рішень, що були прийняті вісім років тому.

Про це повідомляє прес-служба Закарпатської ОДА.

– Ще 30 березня 2010 року Дусинська сільська рада (Свалявський район) на своїй сесії прийняла рішення про передачу в оренду ДП «ПрикарпатЗахідтранс» земельної ділянки площею 15,88 га на 25 років, – повідомляє Геннадій Москаль. – А через півроку, 9 вересня 2010 року, між сільрадою і ДП «ПрикарпатЗахідтранс» був підписаний договір оренди цієї землі. Там чітко вказано, що на ділянці розміщені об’єкти нерухомого майна та інші об’єкти інфраструктури, а її цільове призначення – землі трубопровідного транспорту. Сам договір підписаний для обслуговування продуктопроводу та наземних споруд, які розміщені на землях Дусинської сільської ради. До речі, щомісячна орендна плата ділянки становить 10 тисяч 20 гривень 28 копійок.

У останні дні грудня минулого року в селі Голубине Свалявського району сталося жахливе вбивство, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

31-річнимй чоловік накинувся з ножем на власну матір. Він ударив ним 55-річну жінку в спину.

Трагедія сталася 0 20 вечора. Чоловік був п’яним. Між ним та матір’ю виникла словесна перепалка через алкоголь. Тож розлючений молодик, не довго розмірковуючи, накинувся на нещасну з ножем. Від отриманих травм жінка померла на місці.

Лисичка про яку вже писав  zakarpatpost.net, все частіше підходить до людей. Молоду руду тварину вже багато хто бачив і навіть підгодовував.

Зустрілися з нею і журналісти газети «Неділя Закарпатські новини».

Попередня публікація наробила багато галасу, тому хочеться засвідчити, що ніяких ран у неї на спині немає і ніяка вона не скажена, поводиться мирно і ні на кого не нападає, нікого не кусає.

Лисичка всеїдна, не відмовляється ні від овочів, ні від печива.

Звісно, найкраще годувати тваринку м’ясом, але немає гарантії, що взявши з собою в парк шматок телятини, лисичка точно зустрінеться. Загалом вважається, що основним продуктом у лисичачому меню є дрібні гризуни – миші і щурі. Полюбляє лисиця посмакувати також плазунами, зайцями, птахами та жуками. Тим не менше, дехто радить тварину не підгодовувати, аби вона до людей не звикала, адже, на жаль, далеко не всі ставляться до братів наших менших дружньо.

За фактом смерті 12-річного хлопчика у Закарпатській обласній дитячій лікарні в місті Мукачеві у поліції відкрили кримінальне провадження, оскільки у справі вбачається неналежне виконання лікарями своїх обов’язків. Про це кореспонденту Укрінформу повідомили у прес-службі Мукачівського відділу поліції.

“Учора до нас із заявою звернувся батько 12-річного хлопчика, який у суботу помер у реанімаційному відділенні Закарпатської дитячої обласної лікарні. Попередній діагноз хлопчика – кір. За фактом звернення громадянина поліція відкрила кримінальне провадження за ч.2 ст.140 ККУ (неналежне виконання професійних обов’язків медичним працівником)”, – сказала інспектор Мукачівського відділу поліції Наталя Машіко.

Як зазначили у прес-службі, підозрюваних у справі наразі нема, призначено ряд експертиз, вилучено медичну документацію – слідство триває.

Тисячі рекламних листівок валяються в Ужгороді. Передвиборчі газети хтось викинув під пішохідним мостом замість того, щоб роздати. Зараз наближаються президентські вибори і партії активізувалися. Політичні лідери розпочали піар-кампанії і дозволяють підзаробити на цьому й закарпатцям.

Людей запрошують роздавати рекламну продукцію, утім не всі добросовісно виконують завдання замовників. Дехто просто викидає цілі пачки з тисячами агітаційних листівок у смітники, у воду, або залишає на березі біля річки.

До читачів така продукція не доходить, а якщо й доходить, то читає її дуже мало хто. Більшість просто одразу ж викидають або прямо на вулиці, або вдома.

Тож чи варто політикам пускати гроші на вітер?

Мешканець села Горінчево Хустського району звернувся до поліції у зв’язку з вчиненням стосовно нього хуліганських дій. Як повідомили у відділі комунікації поліції, вчора увечері на лінію “102” надійшло повідомлення від мешканця Хустщини.

Чоловік заявив, що на вулиці Жайворонковій на нього напали невідомі особи. На чоловіка одягли наручники та нанесли тілесні ушкодження.

Про подію першою повідомила правозахичсниця Наталія Дубчак.

Мешканець села Горінчево Хустського району звернувся до поліції у зв’язку з вчиненням стосовно нього хуліганських дій. Як повідомили у відділі комунікації поліції, вчора увечері на лінію “102” надійшло повідомлення від мешканця Хустщини.

Чоловік заявив, що на вулиці Жайворонковій на нього напали невідомі особи. На чоловіка одягли наручники та нанесли тілесні ушкодження.

Про подію першою повідомила правозахичсниця Наталія Дубчак.

Конструкція-фотозона з написом «Я люблю Тячів», встановлена у сквері по вулиці Армійській, стала жертвою хуліганів.

Про це повідомляє Tyachiv.com.ua.

У Тячівській міській раді зазначили, що інцидент стався в ніч з 25 на 26 жовтня. Усю наявну інформацію, зокрема, відеозапис з камер спостереження, оперативно передали до Тячівського відділу поліції. Правоохоронці виїжджали на місце події і наразі працюють над встановленням осіб, причетних до хуліганства. Подробиць не розголошують в інтересах слідства.

Дивовижні розлогі величезні дерева без кори в Ужгороді давно. Вважається, що висаджувати в місті платани почали ще Другети. Нині найстаріше дерево росте  в Підзамковому парку. Цьому платану кленолистому близько 4 сотень років.

Звідки в Ужгороді платани? Цікаво, що через те, що дерево скидає  кору його ще називають безсоромником.

Але має він ще декілька назв. Скажімо, східний клен, ґудзикове дерево, або чинара. Також вважається, що платан є деревом мандрівників та філософів.

zakarpatpost.net