Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 21 листопада

День на Закарпатті був багатим на події.

ТОП-темою дня нині стало обговорення візиту програми “Інспектор. Міста” до Мукачева.

Володимир Остапчук із командою 1+1 завітав інспектувати Мукачево. Чому саме це місто? Усе просто!

Мукачево називають найздоровішим містом України, адже тут найнижчий рівень захворюваності та довша тривалість життя. Проте під час пошуків секрету міцного здоров’я мукачівців, ведучий був шокований звісткою про те, що у місті торгують наркотиками.

Побував він і в ромському таборі, де мешкає близько 11 тисяч людей, проте порозумітися з громадою було непросто, бо там своя мова.

Завітала знімальна група й до мера, а також перевірила роботу поліції та лікарні. Від деяких речей у журтнілістів був шок!

Знімальна група робила все можливе, аби знайти дилерів.

Для цього навіть журналісти вивчили сленг злочинців, побували у ромському таборі.

“Ми йому зателефонуємо і спробуємо домовитися про зустріч!” – сказав Володимир Остапчук.

Відтак ловити дилера знімальна група пішла з поліцією уже наступного дня.

Хлопець змінив місце зустрічі і замість оглядового колеса запропонував зустрітися біля торгового центру. Але й там його не було. Довелося чекати на нього 15 хвилин.

Найбільшим жахом у Мукачеві виявилася районна лікарня.

Володимир Остапчук спочатку навідався у найбільше відділення медзакладу – терапевтичне. Далі побував у відділенні церебро-васкулярної патології та на кухні, на якій готують для пацієнтів, пише pmg.ua.

Терапевтичне відділення, яке перевіряли першим, розраховане на 40 осіб і завжди переповнене. Зазначимо, що медперсонал не дуже зрадів неочікуваній перевірці.

Стан туалету у терапевтичному відділенні неприємно вразив інспектора. Там сморід, бруд і навіть нема обідка на унітазі.

Але те, що побачив Володимир Остапчук у маніпуляційній – просто шокувало його. Крім того, медики у дечому звинуватили ведучого.

Варто відзначити, що міська влада позиціонує Мукачівську ЦРЛ як один із найкращих медзакладів Закарпаття. Тому почути такі різкі коментарі ведучого було досить несподівано.

У ромському таборі в Мукачеві Володимир Остапчук спочатку шукав людину, яка знає україську, чи хоча б російську мову. Там він шукав наркоторговців. Знайти хлопців за фотографією виявилося важко. Відтак ведучий познайомився з ворожкою.

Вона навіть поворожила Володимиру, звісно, за гроші – усього за 20 гривень.

Нагадала дім, дитину, лист, а також закляття.

Також з’ясувалося, що в ромів є навіть музична школа.

Утім далі відбувся переполох і навіть викликали поліцію.

Водій зіштовхнувся з велосипедистом і люди були обурені діями правоохоронців.

Перебуваючи з інстекцією у Мукачеві Володимир Остапчук перевіряв і самих мешканців міста на чесність.

Для цього він навмисне загубив гаманець, у який вставив візитку із номером  телефону та 410 гривень.

Гаманець знайшли двоє дівчат, підняли і кудись пішли.

Однак уже за декілька секунд зателефонувати і запропонували повернути.

Радує, що у Мукачеві живуть такі чесні люди!

Хто що б не казав, а відкрито заявити на всю країну про гріхи молодості може не кожен.

Зокрема, головний опонент Балог Москаль, навряд чи це б зробив.

Крім того, його друг, міський голова Хуста Володимир Кащук, коли там побувала з інспецією ще команда на чолі з Ольгою Фреймут до яких лише хитрощів не вдавався, аби хустяни не дізналися про негативні аспекти в житті міста. Тоді навіть електрика в центрі Хуста зненацька зникла… коли містянам мали показати сюжет із результатами ревізії.

Тим не менше, коли Володимир Остапчук спитав Андрія Балогу про те, що справді колись він мав проблеми з законом через зберігання наркотиків, мер Мукачева чесно признався, що так, коли навчався у США.

Хоча спочатку, звісно, спробував схитрувати.

Представники організації “Free Svydovets, Bruno Manser Fonds, Forum civique européen” і Європейського кооперативу “Longo Maі” звернулися в українське посольство у Швейцарії (м. Берн) і передали послу Артему Рибченку офіційне звернення про захист Карпатських лісів.

Про це повідомляється на сторінці спільноти “Free Svydovets” у Facebook. “Звернення, яке підписали 8258 швейцарців, закликає Президента України забезпечити сталий розвиток управління лісами і охорону особливо важливих територій від вирубок лісів”, – зазначено в поясненні, пише Обозреватель.

Гірський хребет Свидовець розташований на південному заході України у верхів’ях річки Чорна Тиса. У серці цієї крихкої екосистеми планується будівництво мега-курорту.

Місцевий екологічний рух “Free Svydovets” прагне протистояти цьому гігантському проекту.

Лебедина ідилія на озері «Кірпічка» в Ужгороді почалася два роки тому. Саме тоді на водоймі поселилася пара білоперих красенів.

Газета «Неділя Закарпатські новини» від самого початку уважно стежила за життям лебедів, яких останнім часом у місті явно побільшало. Утім мова піде не про тих, що прилітають на Уж, а лише про «кірпічних».

Отже,  у середині квітня самка, відклавши 6 яєць, приступила до важливої місії – висиджування першого в історії столиці Закарпаття лебединого потомства, що тривало 36 днів.

Тут варто згадати цікаву деталь. Лебеді будують гніздо з очерету і вимощують його власним пір’ям. Під час линьки шипуни втрачають майже все оперення на крилах і якийсь час не можуть літати. При цьому спочатку линяє самка. Коли її махове пір’я повністю зміниться, линька починається у самця.

Коли ж мама-лебедиця висиджує малюків, батько завжди пильнує її безпеку. Якщо він бачить якусь загрозу, одразу готується до атаки – широко розкриває крила, настовбурчує пір’я на спині і, вигнувши шию, пливе до супротивника. Зблизька він б’є  його дзьобом та крилами. Птах настільки сильний, що може вбити лисицю.

На Закарпатті обікрали церкву. З понеділка на вівторок, “пiсля опiвночi невiдомi особи проникнули в храм i наробили чималих збиткiв, поламали дверi, порозбивали скло i поламали скриньки для пожертв.

Службовий собака впiймав слiд i повiв в напрямку центральної вулицi”, – повідомили на сторiнцi греко- католицької парафiї Святої Трiйцi села Коритняни у соціальній мережі Фейсбук, пише Закарпаття онлайн.

Як повідомили  поліції, сума викрадених пожертв сягає всього приблизно 500 гривень. Вiдкрито кримiнальне впровадження за частиною 3 ст.185 Кримiнального кодексу України – крадiжка з проникненням. Злодії ввiйшли до церкви, зламавши заднi дверi.

В Ужгороді на площі Народній активно кипить робота – готуються до відзначення голодомору та встановлення пам’ятника жертвам радянської розправи над українським народом.

Подія важлива у межах держави, але…

Із усіх проектів ОДА вибрала один з найгірших, відкинувши при цьому цікаві проекти місцевих авторів. Зводиться монумент за проектом столичного подружжя. Він у радянському стилі. Звісно, старому керівництву саме це й припало до душі, а більш креативне і сучасне не сподобалося.

Та й загалом місце подібним пам’ятникам на Кальварії – у відповідному місці, де вшановуються всі померлі, а не в туристичному центрі Ужгорода.

Утім…. Чиновники з Закарпатської ОДА іншої думки, бо сюди їм раз на рік ближче нести квіти та лампадки для покладання і думка ужгородців їх мало цікавить.

Тож уже декілька тижнів поспіль там працюють посиленими темпами. Учора навіть у темряві трудилися, працювали люди та техніка.

Як розповіли в газеті «Закарпатські оголошення», в середньому будинки в Ужгороді коштують 2-2,5 мільйонів гривень. Наприклад, у районі УжНУ двоповерховий будинок на 5 кімнат площею 400 кв.м. коштує 2 653 065 грн.

На вулиці Північній одноповерховий із трьох кімнат площею 120 метрів квадратних – 2 653 065 грн.

Одноповерховий із 4 кімнат площею 117 метрів квадратних біля готелю «Прага» – 2 376 447 грн.

У мікрорайоні «Підлипки» двоповерховий із 3  кімнат площею 91 метр квадратний із альтанкою та фруктовим садом – 1 875 632 грн.

Двоповерховий на сім кімнат у центрі міста – 3 494 775 грн.

Двоповерховий на околиці міста на 4 кімнати з євроремонтом – 6 982 875 грн.

Цікаво, що як розповіли у газеті «Закарпатські оголошення» ціни у селах, розташованих біля Ужгорода майже не відрізняються від вартості будинків у самому місті, а деколи є навіть вищими ніж у обласному центрі Закарпаття.

А вілла біля Ужгорода на 11 кімнат площею 800 метрів квадратних із озером та басейном  –  41 мільйон гривень.

На Закарпатті не вистачає гарних фонтанів. Фонтани, звісно, є, але тільки один, на площі Народній, цікавий і з родзинкою. Є ще гарний у Виноградові, але дуже маленький, хоча невеликому місту він дійсно пасує.

А от у Хусті три нові фонтани, відкриті кілька тому, нагадують радянські мавзолеї. Їх зроблено з гранітних плит, наче надгробки.

У Мукачеві також застарілі і негарні штучні водограї, як і в Ужгороді.

У обласному центрі Закарпаття старий фонтан із русалкою давно варто осучаснити, до нього можна б додати яскравих деталей, аби зробити його адаптованим до сьогодення. Зовнішньо він дуже застарілий.

А от на Поштовій взагалі фонтан нагадує басейн. Саме тут проситься найкращий у місті фонтан, адже поруч, набережною, завжди гуляють туристи, та й у період цвітіння сакур, які ростуть неподалік, на площі завжди людно.

Загалом у плані штучних водограїв столиці Закарпаття варто перейняти досвід інших обласних центрів, а краще – Києва.

zakarpatpost.net