Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 23 листопада

День на Закарпатті був багатим на події.

ТОП-темою дня стало обговорення пам’ятника-монстра, встановленого на площі Народній.

Встановлення пам’ятника жертвам Голодомору викликало в ужгородців дуже негативну реакцію. На сам постамент вони чекали, але не на такий, який з’явився на площі Народній і який видно з набережної Незалежності, з місця, де постійно найбільше туристів.

Замовником пам’ятника виступила Закарпатська ОДА. Вона й фінансувала спорудження.

zakarpatpost.net уже неодноразово писав про цей пам’ятник, зокрема про те, що йому взагалі не місце в центральній частині. Для того, щоб згадувати про трагічні сумні сторінки історії краще б підійшла Кальварія, місце вічного спокою мертвих.

Слід зазначити, що сам проект одразу вибрали не найкращий, були набагато цікавіші проекти місцевих авторів, однак комісія чомусь надала перевагу цьому, столичного автора.

Ігор Гречаник.є автором крилатого Шевченка в Хусті, встановленого ще у 2012 році перед Хустською РДА, і він також викликав у людей непорозуміння, його хустяни так і не полюбили і біля нього ніколи не фотографуються туристи, хіба що чиновники покладають до нього квіти під час різних урочистостей.

Тож Ужгород також збагатився витвором, який став предметом дискусій і непорозуміння.

Більше того, цей бронзовий монстр обійшовся в чималі гроші, а саме – у 2,3 млн гривень. І це – бюджетні кошти, гроші платників податків, тобто нас усіх із вами.

А тей трансформер ночами ще й світиться! 

Люди шоковані, що за монстра із «Зоряних війн» встановили у столиці Закарпаття.

У ОДА від відповідальності відмазалися

Заявили, що свої 2,3 мільйони перевели мерії, як субвенцію, тож і відповідати за чудовисько повинне місто. Крім того, наголосили, що тоді культурою області керував інший начальник, тож хай він і коментує.

У соцмережі Фейсбук заступник Ужгородського міського голови Ігор Фартушок про подію написав так:

«Область проводила конкурси , відбирала та затведжувала зразки. На місто скинули субвенцію “платіть ви у вас має стояти” . Петік а потім Мікулін В.П. їздили та супроводжували цей проект , домовлялися по умовах договору і т.д. В кінці вказівка , на 20.11 їдьте в Київ з актом прийому передачі бо скульптор без акту підписаного в Києві пам’ятник не випустить, зірвемо відкриття у суботу. От такий прийом».

Тобто ОДА схитрувала і перекинула відповідальність за те, що сама “намутила” на інших.

110 років тому в Карпатах було знайдено рештки мамонта та давнього слона.

Про це тоді писали місцеві газети. Скелети викопали на території Івано-Франківської області. Але якщо допотопні тварини жили там, то логічно припустити, що закарпатськими лісами вони теж мандрували.

Ось уривок із однієї з газетних публікацій:

«На думку професора Сємірадзького, наскільки можна тепер щось рішучо стверджувати, відкопаний скелет зовсім не є кістяком мамонта, який жив переважно в околицях льодовика, а належить тварині, сліди якої на світі є надзвичайно рідкісними. Це допотопний слон – Elephas antignus, який жив на землі близько двох мільйонів років тому, точніше в геологічну епоху, яка відповідає цьому часові. Збережений у районі парку величезний шмат якогось дерева мав би свідчити, що допотопний слон, який топтав землю в околицях теперішньої Надвірної, став жертвою якогось стихійного лиха і впав у провалля, в якому щасливо зберігся через такий безмір часу, щоби послужити на користь сучасної науки», – писав Kurjer Stanisławowski.

Цікаво також, що на межі Закарпатської та Івано-Франківської областей на горі Піп Іван височіє обсерваторія з назвою «Білий слон», побудована у 1939 році.

Найдавніша церква Воловеччини – церква Святого Духа в с. Гукливий – переживає друге народження.

Про це повідомляє  Укрінформ з посиланням на у прес-службу Закарпатської ОДА.

“Зараз на об’єкті тривають реставраційні й протиаварійні роботи. Минулого року було виконано робіт на 300 тисяч гривень, цього року виділено 900 тисяч. Виготовлено проекти ще й на старовинну дзвіницю й іконостас, однак поки що фінансується тільки реставрація церкви. Фінансуються роботи у рамках обласної Комплексної програми охорони культурної спадщини”, – розповів сільський голова Гукливого Федір Бирак, який ініціював реставрацію храму.

Міжнародний аеропорт “Ужгород” повинен запрацювати найближчим часом. Про це сьогодні сказав Президент України Петро Порошенко на спільному брифінгу з президентом Словаччини Андреєм Кіскою, передає УНН.

“Ми підняли з паном Президентом питання якнайскорішого запуску міжнародного аеропорту „Ужгород“… Ми домовилися, що прискоримо процедури отримання міжнародних дозвільних документів”, — сказав Президент.

За його словами, міністр інфраструктури України Володимир Омелян поінформував, що найближчим часом будуть оформлені дозвільні документи у ЄС.

“Я поставив завдання, щоб цього року в нас мав відбутися перший рейс, який зв’яже авіасполучення між Ужгородом і Києвом”, — додав він.

В Ужгороді відкрився безкоштовний готель. Прямо посеред площі Театральної

Лавиця перемістилася на середину площі і на ній прилаштувався відпочивати безхатько. На нього задивлялися перехожі, але ніхто не смів зробили зауваження, чому переніс лавицю.

Загалом проблема безпритульних для Закарпаття актуальна, їх із року в рік стає більше. Якщо в Ужгороді вони хоча б мають змогу поїсти у спеціальному центрі, то в більшості райцентрів немає навіть такої змоги.

Тим не менше, на період холодів вони не мають куди заховатися від морозів.

Тож і не дивно, що торік двоє безхатьків влаштували конфлікт на одному з ринків столиці Закарпаття через поділ території, в результаті якого молодший зарізав старшого.

Сьогодні в Ужгороді на транспортному мосту Масарика водій, за зовнішніми ознаками п’яний, на автомобілі з українською реєстрацією скоїв ДТП, зачепив новий автобус «Електрон» маршруту №20 і втік з місця події. На щастя, в ДТП пасажири не постраждали, але техніка пошкоджена. Зловмисника, за наявною інформацією, вже впіймали патрульні поліцейські, до того часу він встиг скоїти ще одну ДТП.

Про це повідомила Ужгородська міська рада.

Комунальне підприємство «Ужгородський муніципальний транспорт» просить водіїв дотримуватися правил дорожнього руху, усіх – берегти не тільки своє життя і здоров’я, а й життя та здоров’я інших людей, майно громади міста.

Закарпатець через конфлікт зі знайомим вирішив його побити та пригрозити вбивством. Випадок трапився в с. Клячаново Мукачівського району, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Чоловік взяв склянку і почав нею лупцювати по голові свою жертву. Потім кілька разів вдарив по плечу та бив кулаками в грудну клітку.

Судово-медична експертиза кваліфікувала ці дії як тілесні ушкодження середньої тяжкості.

Як з’ясувалося пізніше, протягом більше двох місяців зловмисник вимагав від чоловіка 500 доларів.

На суді Микола (з етичних міркувань імена у матеріалі замінено) пояснив, що в жовтні зупинив у Мукачеві автомобіль. Було близько 13 годин. Присів на переднє сидіння і двічі вдарив рукою в обличчя водія, яким і був  Семен, якого він побив пізніше. За кілька днів знову штучно створив конфлікт і погрожував вбити знайомого, вимагаючи гроші. Для того, щоб знайти потрібну суму, дав йому рівно тиждень.

Закарпатські освітяни купили у місцевого підприємця учнівські столи вдвічі дорожче, ніж їхні колеги 

Відділ освіти Міжгірської районної державної адміністрації, що в Закарпатській області, 29 жовтня підписав договір з підприємцем Іваном Гнепою на закупівлю дев’яти комплектів письмових столів за 199,4 тис. грн. Про це стало відомо з сайту електронних закупівель Prozorro.

Замовник не опублікував на Prozorro інформацію про те, скільки столів входить в комплект. Згідно з відповіддю на запит «НГ. Львів», один комплект містив 16 учнівських одномісних антисколіозних столів, кожен з яких обійшовся замовникові у 1,4 тис. грн. Це на 47% дорожче, ніж ціна за один стіл, наприклад, у Львівській області, пише Репортер.

Нагадаємо, відділ освіти Перемишлянської РДА замовив схожі столи за 725 грн. А середня вартість комплекту на Львівщині, в який входить стіл та стілець, становить 1,2 тис. грн. В Закарпатській області одномісні шкільні столи в середньому коштують від 475 до 849 грн. Зокрема, управління освіти, молоді та спорту виконавчого комітету Мукачівської міської ради замовило столи по 537-769 грн за одиницю.

Іван Гнепа зареєстрований як підприємець 2008 року в смт. Міжгір’я (Закарпатська область). Протягом 2017-2018 років підприємець отримав замовлень на 545 тис. грн, враховуючи поточну угоду. З них 451 тис. грн він отримав саме від відділу освіти Міжгірської райдержадміністрації за постачання шкільних та офісних меблів.

В екопарку «Долина вовків», що в Синевирі живуть вісім дорослих і шість малих вовченят. Усі вовки мали важку долю, поки не потрапили до людини, яка їх любить, годує та виходжує.

«Вовченят я забрав з Великого Березного. Там браконьєри застрелили їхню маму, – каже господар унікального екопарку Юрій Тюх. – Малих я від них купив. Тоді вони були ще сліпими. Вижили всі і зараз у чудовому стані, грайливі, як цуценята».

Дорослі тварини раніше, як і Герда, жили в жахливих умовах і їх потрібно було відгодовувати. Крім карпатських, у «Долині вовків» живуть і сірі степові, і чорні канадські, і навіть полярні вовки. Деякі з них мешкають родинами.

Юрій Тюх уже добре вивчив їх характер і може годинами розповідати про ідеальний вовчий устрій. Чоловік стверджує, що сіроманці дуже віддані, навіть відданіші за лебедів.  За його словами, вовк – ідеальний сім’янин: не влаштовує скандалів, не ходить ліворуч, не заводить собі молоденьку вовчицю, всю здобич приносить у сім’ю. Дуже любить своїх дітей. При годівлі завжди першою їсть самиця, а самець спочатку несе їжу до вовченят, і лише потім їсть сам. У дикій природі відбувається так само і батьки-вовки ніколи не кидають дітей напризволяще. Приходять вони завжди на допомогу і іншим зі зграї. Проте родини створюють далеко не всі вовки, навіть вислів вовк-одинак з’явився саме завдяки цим унікальним тваринам. До вибору партнерів вони дуже прискіпливі, можливо через те, що обирають пару справді раз на все життя.

zakarpatpost.net