Закарпатський гастроентеролог розповіла, як потрібно харчуватися на новорічно-різдвяні свята

Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини»  ми говорили з кандидатом медичних наук, доцентом кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб УжНУ, лікарем-гастроентерологом Наталією КУРЧАК.

Закарпатська традиційна кухня далеко не ідеальна для того, щоб людина була здоровою: гостре, перчене, жирне… бограч, шовдар, ковбаси домашні, гурка та багато інших страв у нас на столах є невід’ємним атрибутом святкувань. Плюс маса ще іншого… у тому числі тістечка, олів’є та алкоголь. Як при цьому всьому залишатися здоровим?

Досвід показує, що після новорічно-різдвяних свят, після Великодня закарпатці частіше хворіють на кишково-шлункові захворювання. Наші релігійні свята відзначаються так, що це порушує всі канони правильного харчування. Тому потрібно дотримуватися хоча б декілька простих правил, аби ускладнення, які виникають після переїдання,  звести до мінімуму. Передусім, не раджу перед святами голодувати, як у нас звикли. Багато хто перед Різдвом цілий день голодує і їсть лише увечері. Цього робити не варто. Якщо ми пропускаємо сніданок і обід, це погано відбивається на нашому організмі. Краще трохи поїсти вранці, в обід і увечері, але не переїдати. У харчуванні також важливо вміти сказати собі «стоп», не їсти те, що для організму є вже зайвим. Також їжа має бути різноманітною. Найкраще вживати овочі у будь-якому вигляді, кому які до вподоби. Вони мають низьку калорійну цінність і багаті на клітковину, вітаміни, мікроелементи. Вони не створюють великого навантаження на наш організм. Також варто дотримуватися правильного водного режиму, особливо під час різних святкувань, тим більше, якщо доводиться вживати алкоголь. Після кожного прийому склянки спиртного, бажано випити склянку води. Не слід зловживати і солодким, газованими напоями, адже це – зайві калорії, плюс газовані води не є корисними для здоров’я. Але якщо вже все ж виникнуть якість проблеми, раджу не займатися самолікуванням. Завдяки рекламі на наших екранах, у нас виникає асоціація, що під час святкувань можна їсти і пити все, а потім прийняти чудо-таблетку і ніяких проблем не буде. У нас дуже широко рекламуються препарати для покращення травлення, люди йдуть у аптеки, купують їх, вживають і забувають про культуру харчування. Така «творчість» інколи призводить не до бажаного ефекту, а до різних ускладнень. Приймати лікарські засоби неконтрольовано не можна, їх призначити може тільки фахівець. Тобто якщо виникла проблема зі здоров’ям, треба проконсультуватися з лікарем.

Більше читайте у першому номері 2019 року газети «Неділя Закарпатські новини».

zakarpatpost.net