Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 2 травня

День на Закаорпатті був багатим на події.

У Хусті підстрелили дитину.

Пригадую перші слова лікаря, коли він прибув на виклик: «Треба, щоб діти у бронежилетах гуляли»

Останнім часом у Хусті твориться щось неймовірне. То днями на Хустщині підстрелили вагітну самицю оленя і викинули біля дороги, то в самому місті хтось стріляв по дітях.

Хто ж тут ходить зі зброєю в руках і лякає всіх ? Чому жертвою нападника стала невинна дитина? Хто поцілив по хлопчикові, який вийшов на поле пограти в футбол?

Відповіді на ці питання шукала газета «Неділя Закарпатські новини».

1 травня приблизно о 18 годині 10-річний Богданчик вирішив піти з друзями на поле пограти в футбол. На нього чекали 4 хлопці. Аби дійти до обумовленого місця (район вулиць Івана Франка, Ластовча), хлопчику потрібно було перейти через залізничну колію, яка в тому місці проходить на підвищенні. Поруч є місток, але після дощів  внизу все залила вода, тож іншого шляху, ніж через залізницю у нього не було.

Тож коли Богданчик піднявся на узвишшя, зненацька відчув різкий біль у всьому тілі. Він почав кричати і спустився вниз до хлопців. Друзі теж нічого не розуміли і страшенно перелякалися. Діти вийшли на колію, подивитись у чому справа і хто стріляв… й побачили старшого  за віком чоловіка з великою рушницею в руках.

В Ужгороді прекрасні не лише сакури. Дерев тут багато…. і всі вони унікальні. Скажімо, зараз цвітуть незвичні каштани – червоні.

Такі ж є й на набережних, хоча їх під час кронування пообрізали.

Червоні каштани Бріотті вважаються більш стійкими  стійкі до негативного впливу міського середовища та шкідників.

Гібрид звичайного і червоного каштанів, який отримав назву Бріотті, було виведено у 1818 році.

За вартістю дерева вважаються одними з найдорожчих – коштують від 390 до 500 євро за один саджанець.

Ми, молоді мамусі, завжди маємо про що поговорити. Особливо у міському парку. Ділимося рецептами, порадами – де і що можна якось дешевше купити, де які акції. Але в те, про що нам розповіла Аліна, ми спочатку не повірили. Сказала, що сина її сусідки виховує… пес, пише популярна на Закарпатті газета «ПОРАДИ».

Літом вона споруджує на дворі щось на зразок манежику – накидає туди всяких іграшок. А сама крутиться по господарству, як білка в колесі. Якщо малий перелізає манеж і віддаляється від цієї території більше як на 10 кроків, пес одразу ж відносить його назад – у цей от манеж.

Ну, на таке диво ми мусіли й самі подивитися. Припросилися в гості до тієї Іри, яка в такий от незвичний спосіб виховує своє маля. Накупували шоколадок. Одна навіть для мамочки прихопила гарну помаду.

В Ужгороді ростуть гриби. Найчастіше їх можна побачити на зелених острівцях та вздовж набережних, неподалік  від води.

Але ростуть і неподалік ОДА, на площі Кирила і Мефодія, у Боздоському парку.

Більшість із них неїстівні. Проте на газонах біля «України» дехто умудряється окремі види вживати у їжу.

Шукачі називають їх пудпінками, кажуть, що смажать їх на сковорідці.

А журналісту zakarpatpost.net вдалося знайти гриби вздовж набережних. Хоч за кольором вони білі, але їсти їх не варто, адже вони не справжні лісові білі гриби.

Те, що в Ужгороді такий така багата і унікальна рослинність свідчить про те, що незважаючи на застороги деяких екологів, екологічна ситуація в місті сприятлива.

У Карпатах 2 травня почав йти сніг та опустився туман. Через негоду значно погіршилася видимість — до 20 м.

Станом на сьогоднішній ранок на горі Піп Іван Чорногірський хмарно, туман. Вітер західний, 10 м/с. Температура повітря 2° морозу. Про це повідомляє Чорногорський гірський пошуково-рятувальний пост у Facebook, пише racurs.ua

За інформацією рятувальників, через шар травневого снігу з висот 1 тис. 300 — 1 тис. 400 м на рівні моря стежки вже не проглядаються. Також не видно позначок через налипання снігу на деревах. Очікується, що сьогодні-завтра сипатиме сильний мокрий сніг, пориви вітру сягатимуть до 30 м/с. Місцевим мешканцям та туристам наполегливо рекомендують утриматись від походів на високогір’я.

Банош, бограч, токан, овочі гриль, шашлик, багато вина…

Вже другий день Ужгород фестивалить.

Наразі в Боздоському парку триває традиційний фестиваль меду і вина «Сонячний напій».

Фест багатий на наїдки та на напої.

Крім меду і вина, тут є що скуштувати.

Однією з родзинок є квасоля з червоним перцем.

Квасоля є одним із продуктів, який закарпатці здавен використовують у кулінарії.

Справа в тому, що тут багато хто дотримується постів, а більшість квасолевих наїдків є пісними.

Сьогодні вранці на пульт чергового УДСНС в Закарпатській області надійшло повідомлення про те, що на дамбі, в місті Мукачеві, неподалік вулиці Берегівської, в колекторі, в мішку, скавулить пес.

На місце події виїхали відразу три служби: рятувальники, патрульні поліції та працівники “Центру контролю за тваринами”.

Собаку знайшли, врятували і помістили на на карантин в пункт тимчасової перетримки тварин.

Яким же потрібно бути безсердечним, щоб так позбуватися найвіданнішого у світі друга.

Такого нелюда обов’язково потрібно покарати якогомога жорстокіше.

У повідомленні йдеться, що 1 травня о 09:20 до Служби порятунку надійшло повідомлення від чергового Перечинського відділення поліції Ужгородського відділу поліції ГУ НП в Закарпатській області.

Мова йшла про те, що в технологічному колодязі виробничого цеху недіючої будівлі за адресою: м. Перечин, вул. Ужанська, знайшли тіло чоловіка.

За попередньою інформацією, загиблим є мешканець м. Перечин 1945 р.н.

Тіло з колодязя вилучено за допомогою рятувальної мотузки пожежно-рятувальним відділенням ДПРЧ-1 м. Перечин в складі 4 чол. та 1 од. техніки.

Тюльпани, як і сакури, відцвіли. Замість них на міських клумбах почали висаджувати чорнобривці,  бегонії та пеларгонії.

Наразі на площі Поштовій клумба готова для висадки нових рослин. Її прибрали і підкопали.

Цікаво, що займаються цим не жінки, а чоловіки.

На площі Хмельницького наразі вже цвітуть чорнобривці, інші клумби прикласять нові квіти вже незабаром.

Наприклад, бегонії, які росли на Поштовій і торік  – квіти тропічні і своєю назвою завдячують губернаторові Гаїті — Мішелю Бегону, який був колекціонером рідкісних рослин і організував експедицію на Антильські острови.

Їхньою батьківщиною є  Америка, Південно — східна Азія, Африка і острів Мадагаскар.

Цікаво, що різновидів бегоній дуже багато. Якщо спробувати порахувати всі сорти, то вийти, що сімейство бегонієвих включає до двох тисяч гібридних форм.

Через свою витривалість рослина часто використовується для озеленення міських клумб.

У Виноградові вже дозрівають черешні.

Фото опублікувала в соцмережі Наталія Мартишинець.

Підтверджую фото Новосада.Тиждень тому а тепер половину дозрілих вже зірвала”, – підписала вона допис.

Виноградівщина та Берегівщина вважаються в області найтеплішими, тож і не дивно, що найбільш ранній урожай збирають саме там.

Нагадаємо, що перед Великоднем в Ужгороді ранні черешні (не закарпатські) можна було купити по 120 гривень за кілограм.

Плоди цієї унікальної рослин називають плодами кохання, адже жодне інше дерево чи кущ не містить насінин у формі сердечка.

Калина у наших предків була учасницею весільного обряду. Букетами з неї прикрашали дівочі вінки, столи, страви.

Крім того, червоним кольором вона наливалася саме тоді, коли в нас справлялося найбільше шлюбних церемоній. Тож одяг нареченої мав містити червоні штрихи, що означали любов. Біле ж цвітіння калини асоціюється з невинністю та білою сорочкою нареченої.

А ще калині приписували магічні властивості. Травники-знахарі стверджували, що якщо час від часу підходити до калини і гладити кору рослини, то це допоможе позбутися від безлічі бід і напастей.

Калина – дуже розповсюджена рослина і побачити її можна не тільки в Україні, хоча лише у нас вона вважається національним символом. Загалом існує більше 150 видів калини.

Українська назва калини походить від праслов’янського слова «калити» (гартувати, розжарювати). Рослина у наших пращурів асоціювалася з розпеченим залізом, адже її плоди мали такий же насичений яскравий червоний колір.

Церціс китайський, багряник європейський… Іудине дерево – усе це назви однієї рослини, яка вже кілька днів квітне в Ужгороді.

Дерево з унікальними квітами, які вкривають молоді та старі гілки, стовбур, кору, можна зустріти у центральній частині міста біля Закарпатської облдержадміністрації, «Совиного гнізда», набережній Незалежності тощо.

Історія походження однієї із назв цієї рослини досить таємнича та міфічна. За переказами, після трагічної смерті Іуди білий цвіт дерева змінив забарвлення на фіолетово-рожевий. Однак у деяких ботанічних садах можна зустріти рідкісний білий багряник.

Та попри міфи та легенди Іудине дерево залишається одним із найгарніших весняних ужгородських дерев. Як і у сакури, на багрянику з′являються листя лише після періоду цвітіння. Саме ж дерево – це суцільні рожево-фіолетові гілки і стовбур, вкритий суцвіттями-павучками. Ті, хто знає, де в Ужгороді шукати Іудине дерево, обов′язково не пропускає його весняної пори.

zakarpatpost.net