Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 5 червня

День на Закарпатті був багатим на події.

Смерть по-закарпатськи, або Життя продовжується

Найперше, що я пригадую із свого геть раннього дитинства – це смерть. Було мені тоді трохи більше двох років.

Мама була зі мною в декретній відпустці тільки два тижні – тоді такі були закони. Тодішня держава дбала не про людину, а про будівництво комунізму і виконання планів п’ятирічок, які затверджувалися на чергових з’їздах КПРС. Але тоді я про ті з’їзди ще нічого не знав і не був таким ярим антикомуністом, як нині. Був маленьким чемним хлопчиком, якого мама лишала у будні зі своєю мамою – моєю бабусею, а сама бігла на роботу, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

У той день бабуся клала дрова на вгинь у шпорі, відкрила дверцята і впала на підлогу. Той вогонь, та картина зі світлотінями та відблисками полум’я на стінах та обличчі бабусі, на її розплющених очах, ті відчуття, коли я намагався підняти бабусю, коли просив її встати, коли плакав і цілував її холодні руки, закарбувалися у моїй пам’яті на все життя.

Газета «Неділя Закарпатські новини» вже не раз піднімала питання озеленення Ужгорода.

На жаль, клумби у місті бажають кращого.

У нас немає ні квіткових годинників, як в інших обласних центрах України, ні якихось взагалі квіткових композицій, які б привернули увагу туристів.

Хоча природні умови для вирощування квітів та різних екзотичних рослин на відкритому повітрі  у  нашій області найкращі в державі.

При цьому столиця Закарпаття досі не має чим похвалитися у плані ландшафтного дизайну.

І це при тому, що ми щовесни чекаємо на потоки туристів, які їдуть милуватися сакурами.

Але ж їх можна зацікавити й іншими цікавинками… до того ж у інші періоди, адже японська вишня цвіте всього два тижні.

А для прикладу в Києві вміють творити  просто шедевральні композиції і при цьому вкладуватися в невеликі фінансові витрати.

Подивіться на фото журналіста газети “Неділя Закарпатські нови”, зроблені у столиці.

Сьогодні на Тячівщині люди мітингують проти поганого стану доріг.

Мітингувальники перекрили трасу Мукачево-Рогатин у селі Грушово.

Серед вимог людей – капітальний ремонт автошляху. Також учасників акції обурює бездіяльність місцевої влади.

До пікетуальників на зустріч прийшов голова Тячівської РДА. У той час один із людей ударив Василя Дем`янчука.

Наближається сезон відпусток, і багато хто влітку планує поїхати на море. Тож де найкраще відпочити, як отримати при цьому лише позитивні враження та ще й вкластися в суму, яку планується витратити на поїздку? Саме це і з’ясовувала газета «Неділя Закарпатські новини».

За кодоном 

Зараз серед закарпатців дуже модно їхати відпочивати за кордон. Найбільшим попитом користуються найдешевші путівки до Туреччини. Але дехто обирає більш дорогий відпочинок у Іспанії, Італії, Греції, навіть на Гаваях.

Закарпатці люблять вивчати нові світи, і гроші для цього у багатьох є.

Останнім часом набуває популярності відпочинок у Єгипті. Поїздка до країни фараонів коштує в межах 660 доларів за 10 діб. Це 17468 гривень, а отже – 1746 гривень на добу.

Десятиденний морський відпочинок в улюбленій  земляками Хорватії коштує 610 доларів (16144 гривні), а це – 1644 гривні на добу.

Цей унікальний кущ знають у нас із діда-прадіда. Із нього готують цілющі ліки під час застуди.

Колись українці масово щоліта збирали бузину, заготовляли її цвіт на зиму. Чим же цікава ця рослина, яку називають чортовою ягодою?

Згідно з легендою, висадив її сам нечистий і вона була свідком гріхопадіння Адама та Єви, вбивства Авеля та зрадництва Юди. Тому бузина, скоріш за все, є дуже давньою рослиною.

Ягода бузини — багате джерело харчових волокон, вітамінів  і мінералів, таких як кальцій, залізо, марганець, селен і цинк.

Ужгороду потрібне Smart City. Проект “Розумне місто” набуває популярності у всій Україні.

У його рамках у багатьох куточках держави наразі встановлюються у парках кнопки тривожного виклику. Називається система “Безпечне місто”.

Журналіст газети “Неділя Закарпатські новини” сфотографуквав таку кнопку у Києві.

Але подібна технічна новинка є навіть у Хусті.

Там уже кілька років, як встановлено  кнопки тривожного виклику у парку відпочинку.

Тож Ужгороду також пора модернізуватися.

Мерія вже кілька років працює над проектом, але явних зрушень не видно. Взяти хоча б скільки фотозону “Я люблю Ужгород”, яку скільки не ламали, вандалів так і не знайшли, бо хоч відеоспостереження за об’єтом і велося, але якість була дуже поганою.

Фото та власне дослідження історії Ужгорода опублікував на своїй сторінці у соцмережі Alexander Gereshko.

Подаємо текст без змін:

“UPD. Недолюблюю текстові описи історії. Це неможливо достовірно перевірити, – йдеться у повідомленні. – Інша справа фотографії. Можеш давати будь-які коментарі, але у глядача більше можливостей отримати голу правду.

Викладаю вам рідкісну фотографію. І все ж доповнюю своїми коментарями. Те, що за довгі роки чув від різних людей і читав у різних джерелах.

Малий Уж. Де він впадав у великий? Саме тут, де зараз площа Пушкіна. Якщо подивитесь на карти більш раннього періоду, то побачите, якою серйозною водною артерією був тоді Уж.
Наші ліси рубали завжди. Як і зараз – для всієї Європи. Саме на цьому місці набережної була в далекі роки лісова біржа. Набережна в сезон покривалася величезними штабелями кругляка. Сюди прибували покупці лісу з Австрії, Німеччини, Угорщини. Далі ліс плив до місця призначення теж водою.
З початком великого будівництва в Ужгороді тут збудували поліцейське управління. З першого дня і до нашого часу будинок належав силовим структурам. Зараз це обласна СБУ. Поруч збудували військовий штаб. І так далі.

Газета «Неділя Закарпатські новини» знайомить закарпатців із екзотичними фруктами, розповідає про їхні корисні властивості та відкриває таємниці унікальних рослин.

Сьогодні мова піде про карамболу, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Цей дивовижний плід має багато назв. Оскільки у розрізі він нагадує зірочку, його часто називають зіркою, зоряним яблучком, п’ятикутником, або старфруктом чи корнішоном.

Ростуть ці дивовижні фрукти в Індії, Гані. Індонезії, Полінезії, Малайзії, Шрі-Ланці, Америці, на Гавайських островах та в інших країнах. У Європу їх привозять із Бразилії, Ізраїлю та Таїланду.

Батьківщиною карамболи є  Південно-Східна Азія. Там її їдять так, як ми яблука чи огірки.

В Ужгороді вчора зібралися закарпатці під будівлею суду, де відбувався розгляд справи про заборону будівництва вітрової електростанції на полонині Боржава.

Мітингували з плакатами в руках півсотні жителів сіл Міжгірщини та Свалявщини.

Позов сформували люди разом із екологами.

Однак за підсумками розгляду, суд відмовився забороняти будівництво на полонині на вимогу громади. Чи подавати апеляцію, кажуть позивачі, ще не вирішили.

Щоб шкіра завжди виглядала молодою, була достатньо зволоженою та красивою, потрібно споживати продукти, багаті на клітковину, омега-3 та пребіотики. Таку думку висловила лікар-дієтолог Оксана Скиталінська в коментарі кореспонденту УНН.

“Важливо правильно дбати про нашу кишкову мікробіоту – це всі мікроорганізми, які населяють наш кишківник, виробляють важливі речовини для нашого мікроорганізму, захищають організм від інфекцій, хвороб. Наша мікробіота дуже любить продукти, багаті клітковиною, у першу чергу це різноманітні овочі, недуже солодкі фрукти, зернові: висівки, особливо вівсяні, пшеничні”, – сказала Скиталінська.

За її словами, варто споживати такі продукти, як вівсяна каша, насіння льону, насіння чіа, а також бобові: сочевиця, нут – вони легко засвоюються, не викликають бродіння в кишківнику.

“Окрім того, наша шкіра дуже любить та потребує продуктів, які зменшують запальні реакції, покращують стан шкіри та клітин всього організму. Такі продукти, які багаті омега-3 жирними кислотами: насіння льону, горіхи та омега-3, які є в жирній морській рибі: оселедці, скумбріъ та у морських водоростях”,- розповіла Скиталінська.