В Ужгороді продають ягоди, які символізують золото та вважалися джерелом їжі в потойбічному світі

Солодкі, соковиті великі смугасті ягоди всередині не червоні, а жовті!

Таке диво природи вже можна купити і в нас.

Журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» купив екзота з Італії по 46 гривень за кілограм.

Ця велика ягода не є продуктом генної модифікації. Подібно до більшості традиційних сортів кавун був отриманий в результаті селекційної роботи і схрещувань культурних видів з дикорослими представниками роду, від яких вони успадкували незвичайний колір.

Вивели його у Таїланді і там він користується просто шаленою популярністю.

У країнах Середземномор’я і США жовті кавуни продаються нарівні з ягодами із червоною м’якоттю.

Кавуни з жовтою м’якоттю в Іспанії ростуть влітку і мають круглу форму. А в Таїланді вони вирощуються взимку і мають овальну форму. У Таїланді жовті кавуни користуються особливою популярністю (особливо серед китайців, які скуповують їх там) і коштують в 2 рази дорожче за звичайні, так як вважається, що жовтий колір символізує золото і багатство.

На смак він нагадує суміш лимона та манго.

Загалом кавун – унікальна ягода, в якої абсолютно все – від коріння до насіння має лікувальні властивості… навіть листя, шкірка. Саме коренями давні шамани лікували пухлини молочних залоз у жінок. На жаль, на сьогодні рецепт втрачено.

Цікаво, що ця ягода є родичем огірка та дині.  Завдяки вмісту антиоксиданту лікопену, кавун зменшує ризик виникнення серцево-судинних захворювань та кількох видів раку, зокрема легенів та шлунку. А завдяки вмісту вітаміну А ласування кавуном покращує стан шкіри та волосся. Крім того, у всьому світі кавун вважаться найкращим засобом для очищення організму.

Експерименти по виведенню жовтих кавунів проводилися і в Україні. У нашихселекціонерів вийшов особливий гібрид «Кавбуз», який всередині жовтий, зовні і на смак схожий на гарбуз, а за ароматом нагадує кавун. Цей сорт найбільше підходить для приготування каші.

Кавун – плід дуже давній. В усипальниці фараонів часто поміщали кавуни, щоб ті служили джерелом їжі в потойбічному світі (були знайдені насіння кавуна в гробниці Тутанхамона).

А у В’єтнамі існує цікава традиція. Під час святкування в’єтнамського Нового року («Тет») на стіл завжди подають кавуни, але не жовті. Там вважається, що червоний колір кавуна символізує удачу. А кавунове насіння вживають як закуску.

zakarpatpost.net