Чому на Закарпатті лікарі відправляють лікувати ружу пацієнтів до сільских бабок

Про це у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» розповів етнограф, дослідник демонології  і народної магії Закарпаття Василь КОРОЛЬ.

– Є такі хвороби, як ружа, які самі лікарі відсилають лікувати до бабок, навіть дають адресу. Невже прості жінки знають більше за дипломованих фахівців?

– Лікування таких захворювань як ружа, або бокорван (так називають нариви у західній частині Закарпаття) які, можливо, були пов’язані із простудними й вірусними захворюваннями, завжди було пов’язано з певними рослинами, як, наприклад, часник (це стосується бокорвана). А щодо ружі, то вона більшою мірою лікувалася магічними методами (наприклад, прикладали сире яйце, яке розбивали). Але, разом з тим, класичний варіант палення ружі – це червона матерія, лляне або конопляне повісмо, тобто волокна, що залишилися після обробітку рослин, які використовувалися на нитки, на одяг. Також брали крейду і сірники. Повісма спеціально крутили, як казали.ю на дев’ять «калачиків» або «кругів» і спалювали по одному, по три, в залежності від того, яка баїля. Таких замовлянь я зафіксував близько 20. Такий самий ритуал був поширений і в інших областях України, відрізнявся фактично дрібницями і самими замовляннями. Тексти замовлянь у знахарок були різні. Чому традиційна медицина радить іти до бабок – мені важко сказати, я можу судити лише як етнограф, дослідник світоглядних уявлень про цю хворобу. Можливо, тут варто врахувати фактор віри. Адже віра генерує в людях прихований потенціал і включає механізми самолікування. Дане питання актуальне навіть зараз.

zakarpatpost.net