Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 5 липня

День на Закарпатті був багатим на події.

Вчора zakarpatpost.net повідомляв про зникнення лебедят на Чорних озерах в Ужгороді.

Наразі з усього сімейства залишилася лише згорьована самка. Спочатку не стало одного лебедятка. Скоріш за все, воно загинуло саме, було слабким. Потім за невідомих обставин зник лебідь-батько.  Його відсутність у травні  помітила відома захисниця пернатих Алла Мушак.

А у період з 16 по  30 червня зникли не стало шістьох  лебедят. Від народження вони вже підросли і розмірами були більші за диких качок.

Тож дехто висловив припущення, що їх могли зловити і з’їсти.

Про це писали користувачі в коментарях у соцмережі.

Осиротіла лебідка перебралася на Уж.

Про це також повідомила Mushak Alla і опилюднила відео самотньої самиці.

Але це ще не всі  сумні новини.

Виявляється, не стало ще одного малюка з сімейства “кірпічних” лебедів.

Хто ж це влаштував в Ужгороді полювання на лебедят!

Просимо втрутитися поліцію, адже ці птахи охороняються законом і є червонокнижними!

Вперше за все життя Людмила запропонувала чоловіку повернутись додому, пожити хоч трохи для себе… але він не захотів

Обкладинка свіжого номера газети «Неділя Закарпатські новини»

Життя кожної родини заробітчан унікальне по-своєму. Звісно, часом після заробітків родина розпадається взагалі, а ті, що зберігаються, іноді, проходять важкі смуги випробувань, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Для деяких районів Закарпаття (переважно в селах) сезонні роботи – справа звична, їздити заробляти гроші за кордон тут,так би мовити, родинний бізнес. Ця «професія» передається з покоління в покоління.

Людмила була з традиційної родини заробітчан. Її дід, батько, брати їздили на лісосіки в Росію, а потім на будівництво у Чехію, тож коли у 17 років до неї почав свататись Федір із сусіднього села, батько в першу чергу спитав, чим він займається.

Із фільмів ми давно знаємо про велику популярність адвокатів у США. І якщо колись нас це дивувало, то зараз без їхніх послуг часто не можна обійтися при вирішенні навіть нескладної справи, яка потребує юридичних знань.  Сучасні адвокати – це люди, яким закарпатці більше довіряють таємниці більше, ніж священику чи психологу. І це нормально, адже саме їм відомо, як краще відстояти права людини у відповідних ситуаціях.

Тож нині гостем прес-центру газети «Неділя Закарпатські новини» є ужгородський адвокат Віталій БУРИШИН.

Питання спадщини завжди викликає часом чимало суперечок, доходить іноді і до найгіршого. Які нюанси виникають і на що закарпатцям потрібно звернути увагу перед тим, як іти до суду?

Спадкові спори, напевно – одна з найбільш поширених у судах загальної юрисдикції. Їх дуже багато. Я завжди кажу клієнтам і сам так переконаний, що найбільше зло людина має у житті від близьких людей, від родичів, можливо навіть від членів сім’ї. На жаль, наші земляки не вміють домовлятися між собою. Часом ситуація доходить до абсурдної. Розповім про свій перший випадок цивільних справ. Виграти його не вдалося через ряд причин, бо були такі обставини, на які я не міг просто вплинути, але тоді зробив для себе важливі висновки. Так от. Опоненти, які були між собою родичами, після проміжного засідання суду прямо перед судом на вулиці почали бити один одного пакетами, при чому одним із активних учасників побоїв був священик православної церкви, який мав певний майновий інтерес. Для мене це було шоком. Після цих подій ми розійшлися і розірвали договір, а справу доводив до кінця у апеляції інший адвокат.

Хто не мріє про те, щоб знайти колись справжній скарб? Та ще й такий, щоб дозволив більше вже тяжко не гарувати, а насолодитися життям уповні, пише популярна на Закарпатті газета «ПОРАДИ».

Наш сусід Симко теж про це дуже мріяв. І дожився він до того, що все ж таки одного дня той омріяний скарб таки знайшов. Скарб був захований у лісі. І, видно, не так вже й давно. Не опришки ж його там залишили. Селяни безліч разів, мабуть, повз нього проходили, збираючи гриби. Та навіть подумали не могли, повз яке багатство ходять.

Але скарб прийшов у руки не так просто – ця пригода Симкові ледь не коштувала життя. Пішов він якось у ліс, щоб нарубати там тичок на квасолю. А заодно призбирав собі ще й трохи грибів. Але тут він почув якийсь дивний шум. Ніби це й не потічок біжить, і не людина йде. А коли озирнувся, то просто застиг від жаху – на нього сунуло стадо диких свиней.

Киян атакують закарпатські роми. Жінки з дітьми на руках, з малюками у візочках нав’язливо  чіпляються до перехожих і просять гроші, кажуть, що дитина голодна, давно не їла. Якщо хтось не дає, проклинають. Далеко чути закарпатську говірку і їхні крики.

Для закарпатців таке є звичним явищем. Але кияни жахаються від набридливих жіночок. У їхніх очах Закарпаття асоціюється саме з такими прохачами.

При цьому найбільше страждають маленькі діти, яких жінки просто використовують у спеку в своїх цілях. Вони плачуть від спеки, але матері не дуже на це зважають. Часом їм дають пити заспокійливе, аби більше спали.

Вони давлять на жалість людей і кілька гривень їх не спиняє, просять до тих пір, поки або не отримають бажану суму, або поки їх просто не проженуть.

У столиці смаглявих закарпаток багато. Дехто справді працює, щось продає, щось виготовляє, але так роблять далеко не всі.

Деякі обступають людей з усіх боків, відволікають увагу і тим часом крадуть гроші. Людина не встигає оговтатись, як гаманця немає. А за крадійками вже й слід зник.

На Закарпаття з’явилася лавандова долина.

Про це у соцмережі повідомив Федір Шандор.

“Неймовірно!!! Це сталося: в Закарпатті з‘явилася Лавандова гора. 2 гектари лаванди цвіте в Перечині в урочищі Полігон.

Окрім цього висаджено гектар ефірної троянди, гектар фундука, довисаджуються ще кілька інших духмяних рослин – це все для ефіроолійної галузі виробництва, тепер в Закарпатті є своя база для парфумерії. Браво Перечин!!!”, – йдеться у повідомленні.

Туристичні міста вміють просувати свій бренд і запрошувати до себе гостей. Ось як професійно робить це Одеса.

У Києві журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» знайшов рекламні щити-запрошення до міста на березі моря.

Якщо людина прочитає «Хочу до Одеси», то справді багато хто забажає там опинитись, відчути дотик і запах моря.

Утім чомусь рекламу запуску рейсів із Києва до Ужгорода зроблено дуже примітивно. Там зображено літак, розміщено графік і напис «Закарпаття стає ближче». Тож кожен сам повинен здогадуватися, що це означає. Більшість навіть не буде вникати і байдуже пройде повз, бо двозначні терміни для реклами – це дорога в нікуди. Люди не збираються розв’язувати на вулицях головоломки, їм потрібні чуткі вказівки, як от у Одеси. Мало хто зрозуміє, що мова йде про авіарейси.

Усе це свідчить про непрофесійний підхід до рекламування регіону. Це – нерозумна економія коштів! Одесу рекламують не лише на сітілійтах, але й по телебаченню, в інтернеті, навіть у швидкісних поїздах Інтерсіті на моніторі крутиться заклик приїхати до морського міста.

У с. Страбичово  на пожежі виявлено тіло власниці будинку

04 липня  о 08:25 до рятувальників м. Мукачево надійшло повідомлення про загорання житлового будинку на вул.  Гагаріна, що у  с. Страбичово.

Для ліквідації пожежі на місце було направлено чергові відділення 17-ї, 18-ї та 19 -ї державних пожежно-рятувальних  частин. Усього працювало 3 одиниці основної та допоміжної техніки та 9 чоловік особового складу.

Під час проведення  розвідки пожежі, в одній з кімнат вогнеборці виявили тіло власниці помешкання 1957 року народження.

О 09:23 займання вдалося локалізувати, ліквідація ж тривала до 11:14.

Причина пожежі та загальна сума збитків встановлюється. Вогнем знищено покриття та перекриття на площі 60 м² та частину домашнього майна.

Сьогодні, 5 липня, о 01:10 до Служби порятунку Закарпаття повідомили, що в м. Виноградів на території приватного дворогосподарства на вул. Мате Залки, загорілося два транспортні засоби.

До місця виклику одразу ж було направлено черговий караул 6-ї державної пожежно-рятувальної частини м. Виноградів.

По прибуттю за вказаною адресою, рятувальники з’ясували, що осередком загорання стали два легкових автомобіля: ВАЗ-2109 та Volkswagen Golf 3. О 01:16 пожежу було локалізовано, а через п’ять хвилин повністю ліквідовано. Усього на місці події працювало дві автоцистерни та шість бійців ДСНС.

У результаті пожежі в одній автівці пошкоджено салон, а в другій –  моторний відсік та салон.

Травмованих на пожежі не було. Причини загорання та збитки встановлюють відповідні служби.

Через власну доброту не скорочуйте життя чотирилапим

Ожиріння – проблема не лише людей, але й тварин. zakarpatpost.net раніше писав про жирного кота, який жив на проспекті Свободи. Наразі його немає, скоріш за все, чотирилапий від переїдання помер, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Проте є в Ужгороді ще дві собаки, схожі на діжки. Одна з них живе на площі Корятовича, неподалік редакції газети «Закарпатські оголошення». Тваринка прилаштувалася біля м’ясного магазину, де регулярно отримує пригощання і від працівників, і від щедрих клієнтів, які знають, що в неї немає даху над головою і так загодували її, що вона схожа на вагітну, ніби от-от має народити. Але триває ця «вагітність» уже три роки.

Інша собачка спочатку жила на вулиці Минайській біля супермаркету “Сільпо”, однак весною перебралася до “Білочки”, а точніше до “Вопака”, де також багато харчів. Там теж чимало справді милосердних людей, які готові поділитися з нею останнім шматком ковбаси, булочкою, сосискою та чим завгодно. Звичайно, така щедрість дуже тішить, бо тварини не голодують, і це свідчить про те, що більшість ужгородців – добрі, співчутливі і чуйні.

Тривожна звістка з’явилася у соцмережі.

Кандидатка в депутати по 71 округу з центром у Хусті, відома адвокатка, яка боролася проти міні-ГЕС на території Закарпаття Наталя Дубчак потрапила в халепу.

Проти неї намагалися здійснити провокацію, щоб усунути як конкурентку, адже вона має реальні шанси виграти вибори, бо завжди має чітку позицію і відстоює її.

До її офісу прийшли працівник СБУ та нарколог, як вважає сама кандидатка, скоріш за все, хотіли їй щось підкикути. Тож жінка одразу зробила стрім і виставила його в соцмережі.

Зараз на Закарпатті дуже модно мати вдома штучну водойму. Як правило, багато хто «заселяє» її не рибами, а квітами. І найпопулярнішим є лотос.

Ще б пак! Священна квітка багатьох народів справді викликає захват!

В Індії зображення лотоса всюди – і у храмах, і на вбранні жінок, і на картинах. Вважається, що навіть якщо квітку намалювати, вона буде наділеною цілющими якостями і даруватиме просвітління.

Крім того, сама рослина також лікарська, а її корінь є делікатесом в японській, тайській і китайській кухні. Його вживають у вигляді салатів, смажать, тушкують, використовують для прикрашання страв.

Та лотос і інші водяні рослини зараз цвітуть у нашому краї і в природних умовах. Їх можна пробачити і на озерах, і на нешвидких річках.

Отже, насолоджуймося красою, бо вона короткочасна.

У Національному агентстві з питань запобігання корупції заявили, що нардеп від “Опозиційного року” Нестор Шуфрич у декларації за 2015 рік приховав вартість майна на 14 мільйонів гривень.

Про це повідомляє прес-служба НАЗК, пише УП.

Зазначається, що Шуфрич у декларації за 2015 рік не зазначив вартість низки своїх об’єктів нерухомості: 2-х земельних ділянок, 2-х житлових будинків та 5-ти квартир. Відомості про ще одну ділянку народного депутата відсутні в декларації взагалі.

“Загальна сума встановлених недостовірних відомостей у декларації народного депутата за 2015 рік становить майже 14,3 млн грн”, – сказано у повідомленні.

Повідомляється, що висновок щодо декларації Шуфричу направлено до  Національного антикорупційного бюро.

Крім того у відомстві додали, що на попередніх засіданнях НАЗК встановило, що Шуфрич вказав недостовірні відомості у деклараціях за 2016 і 2017 роки на 14 і 13 мільйонів гривень відповідно.

За словами самого Шуфрича, йому незрозуміло, як можна приховати те, що і так зазначено в декларації.

Він зазначив, що після того, як отримав акти НАЗК, звернувся з роз’ясненнями в НАБУ.

zakarpatpost.net