На Закарпатті цвіте квітка, на якій живуть духи предків і яка зцілює шкіру

Вважається, що ця рослина охороняє будинки і на ній живуть душі предків.

Рожева, червона, жовта, помаранчева… вона може бути різних кольорів та відтінків. Висока, струнка, наче українська дівчина, мальва вважається символом роду і її дуже люблять наші земляки.

Ця квітка до нас потрапила у XV столітті. Її батьківщиною є Середня Азія, але вирощували її здавна і у Греції та Єгипті. У нас рослина уособлює любов до рідної землі та свого народу, духовне коріння.

У нас її ще називають калачиками.

Існує дуже зворушила легенда про цю квітку. Колись на Україну напали турки. Вони спалювали цілі села українців,  людей різали або брали в полон. Але одній дівчині вдалося сховатися. Вона була дуже відважна і мстилася загарбникам, і це їй вдавалося, бо зналася на різних зіллях та войовничому ремеслі, тож вбивала багатьох. Але один зрадник видав дівчину, тож турки її порізали на шматки і тіло розкидали по полю. А на ранок воно вкрилося квітучими мальвами, що проросли з її крові. Люди на згадку про відважну красуну прозвали їх мальвами, а село те досі має назву Мальвині Граблі.

Утім мальва не лише гарна, але й корисна. У науковій медицині вона використовується мало, переважно в складі багатьох чаїв від кашлю. А от у народній її вважають справжньою цілителькою. Під час великого голоду люди їли ці квітки і завжди залишалися  здоровими. Також здавна відваром дикої мальви  лікували бронхіти, кашель, у вигляді примочок і компресів квітку використовували  при нашкірних хворобах для зняття сверблячки, при опіках,  і для загоєння ран. Також з неї робили природні барвники. Сік мальви і нині використовують в косметології як вітамінний, зволожуючий і протизапальний засіб.

У середньовічних монастирях мальві відводилося почесне місце на грядках: її листям, корінням і насінням лікували рани, дизентерію, кровохаркання і хвороби шкіри. Гіппократ вважав квітку  однією з найнеобхідніших у аптечці лікаря рослин, а Піфагор лікував настоєм мальви … хронічний запор, від якого сам страждав!

Загалом мальва – невибаглива рослина, тому її досі висаджують під вікнами  багато наших земляків.

zakarpatpost.net